27.5 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăSportMacovei: Păsat să-şi dea demisia din PDL şi din Parlament

Macovei: Păsat să-şi dea demisia din PDL şi din Parlament

Fostul ministru al Justiţiei, europarlamentarul Monica Macovei, crede că deputatul PDL Dan Păsat ar trebui să demisioneze din partid şi din Parlament, iar conducerea social-democraţilor ar trebui să-i solicite aceste gesturi, relatează Mediafax.

„Desigur, primii responsabili politic şi moral sunt cei de la putere care trebuiau să asigure majoritatea pentru ridicarea imunităţii şi să voteze toţi cu „bilele la vedere”, ca să vedem toţi cine şi cum a votat. După decizia Camerei Deputaţilor, am un singur mesaj pentru domnul Păsat şi pentru PDL: domnul Păsat să îşi dea demisia din Parlament şi din partid, iar conducerea PDL să îi ceară acest lucru public. Pentru celelalte partide, nu am mesaje, căci nu au făcut campanii anti-corupţie şi pentru egalitatea în faţa legii”, transmite Macovei, într-un mesaj postat pe blog. De altfel, europarlamentarul PDL consideră că, prin faptul că deputaţii din PSD, PNL şi PC nu au votat deloc, „înseamnă că nu au vrut ridicarea imunităţii”.

Monica Macovei explică în ce mod s-ar traduce decizia Camerei în statele democrate. „Simplu: că nu există o voinţă politică majoritară din partea partidelor politice româneşti pentru anti-corupţie „pe bune”, indiferent de cine este acuzatul, şi că nu există o voinţă politică majoritară pentru egalitate în faţa legii a inculpaţilor politicieni cu ceilalţi oameni cercetaţi penal. Pentru mulţi dintre ei, interesul naţional, anti-corupţia, voinţa electoratului sau angajamentele luate de România în cadrul MCV luate la intrarea în UE sunt secundare în raport cu interesele anti-justiţie ale partidelor atunci când „ai lor” sunt anchetaţi”, crede europarlamentarul PDL.

Fostul ministru al Justiţiei pledează pentru ca judecătorii să fie lăsaţi să decidă percheziţiile, arestările preventive şi orice ţine de ei, „indiferent de nemulţumirile acumulate împotriva unor magistraţi”. „Trebuie să eliminăm orice obstacol politic sau administrativ din calea justiţiei. Iar pe judecătorii şi procurorii care sunt independenţi, profesionişti, curajoşi şi respectă principiul egalităţii în faţa legii, trebuie să îi susţinem. Pentru că numai aşa putem avansa pe calea democraţiei”, susţine Macovei.

„Acum avem 4 cazuri în care Parlamentul României a zis ‘nu’ justiţiei: Năstase, Mitrea, Ridzi şi Păsat; în toate a fost cu vot secret, adică cu lipsă de responsabilitate şi după mult timp. Ce trebuie? Am mai spus şi mai spun odată: trebuie rapid modificarea Regulamentelor camerelor pentru introducerea următoarelor prevederi: 1) vot public, la vedere, în cazurile de ridicare a imunităţii parlamentare; 2) stabilirea unui termen de 48 de ore pentru adoptarea de către Parlament a cererilor de ridicare a imunităţii; 3) luarea deciziilor pentru avizarea de către Parlament a percheziţiilor şi reţinerii/arestării preventive cu majoritatea simplă a celor prezenţi. Toate acestea, desigur, pâna când modificăm Constituţia şi eliminîm imunităţile. În paralel cu continuarea reformei justiţiei într-un ritm mai alert. Voinţa populaţiei există şi toţi politicienii trebuie să o respecte”, conchide Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei a avut o reacţie similară şi în cazul votului în dosarul Monica Iacob-Ridzi. Cu acea ocazie, a venit cu o serie de propuneri, printre care excluderea fostului ministru din PDL sau reluarea votului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă