19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportLozincile si pumnalele sunt gata

Lozincile si pumnalele sunt gata

Traian Basescu a pasit oficial in cursa pentru prezidentiale la brat cu ministrii demisi ai Cabinetului Boc. In aceeasi zi, Mircea Geoana, "binecuvantat" de Ion Iliescu, si-a depus candidatura la BEC sub privirea atenta a sotiei si familiei.

Toata "crema" politicii portocalii si rosii din Romania si-a luat ieri pauza de la formarea viitorului guvern pentru a-i insoti pe candidatii la presedintie la depunerea candidaturilor si dosarelor cu semnaturi la Biroul Electoral Central (BEC). Primul care s-a aruncat oficial in batalia electorala a fost Mircea Geoana, sosit la sediul BEC cu autobuzul personalizat, unde il asteptau zeci de sustinatori si militanti, precum si membri marcanti ai PSD. Dupa nici o ora, cele mai grele figuri ale PDL ii ieseau in cale lui Traian Basescu, care a venit pe jos din Calea Victoriei, evitand astfel aglomeratia din trafic. Cei doi candidati au uitat pentru o clipa de contrele politice si au promis o campanie curata, eleganta si plina de fairplay.

Basescu: "I-am batut o data pe fiecare in parte, acum trebuie sa-i bat pe toti odata"
"A nu ma inscrie pentru a doua oara in cursa electorala ar fi fost un gest de lasitate. Nu as fi vrut sa se spuna despre mine ca nu am avut curaj sa candidez a doua oara", a declarat Traian Basescu la sediul BEC, unde au fost depuse in numele sau peste 1.700.000 de semnaturi. Acesta a fost insotit de ministrii demisi ai Cabinetului Boc, parlamentari si primari. In fata institutiei a fost parcat tot timpul un autobuz inscriptionat cu sloganul "Basescu pentru Romania". Inaintea evenimentului de la BEC, presedintele a facut o scurta incursiune pe la Parlament, unde se desfasura sedinta Colegiului Director al PDL, principala formatiune care-l sustine in campanie. Primit in ropote de apaluze, seful statului le-a transmis fostilor colegi de partid mesaje de mobilizare si le-a spus amuzat ca si-a batut fiecare contracandidat in parte, referindu-se la Mircea Geoana si Sorin Oprescu.

 

"Acum va trebui sa-i bat pe toti odata", a glumit presedintele, potrivit unor surse participante la discutie. La aceeasi intalnire, Traian Basescu a vorbit despre disponibilitatea sa de a veni la adunarile electorale din judete ori de cate ori va fi invitat. Cu o conditie insa: primarii si sefii PDL din judete sa adune cat mai multi militanti la un loc si sa grupeze, eventual, intr-un anumit interval de timp, evenimente care ar urma sa se desfasoare in localitati diferite, dar  din aceeasi regiune. In plus, Basescu le-a dat asigurari pedelistilor ca referendumul pentru Parlamentul unicameral se va desfasura cu siguranta, in ciuda avizului negativ dat ieri de Legislativ, semn ca mesajul sau electoral va fi in continuare centrat pe batalia impotriva Parlamentului. De altfel, Traian Basescu a glumit pe aceasta tema la BEC, cand a vazut-o pe Roberta Anastase, sefa deputatilor: "Ce ati facut, mai, mi-ati picat referendumul?". "Nu noi, majoritatea", a raspuns Anastase.

Traian Basescu are doua echipe de campanie
Tot in la Colegiul Director, democrat-liberalii au fost anuntati ca pentru campania electorala vor lucra in paralel doua echipe, una a presedintelui si cealalta a partidului. Sulfina Barbu, sefa Organizatiei de Femei a PDL, se va ocupa de comunicarea dintre cele doua staff-uri, iar secretarul Camerei Deputatilor, Sever Voinescu, va fi purtatorul de cuvant al campaniei presedintelui. Cele doua echipe isi vor desfasura activitatea in sedii diferite, cea a presedintelui urmand sa se instaleze in zona Lipscani din Bucuresti, acolo unde sunt asteptati si cetatenii care vor informatii suplimentare legate de campanie. "Presedintele le-a comunicat primarilor de sectoare din Bucuresti si parlamentarilor de aici sa incerce sa fie prezenti in fiecare zi la sediu pentru a discuta cu cetatenii", au declarat pentru Romania libera surse prezente la intalnire.

Ion Iliescu i-a transferat lui Mircea Geoana soarele si socialismul
Presedintele PSD s-a inscris si el oficial in cursa pentru prezidentiale, asistat de sefimea de la centru si de o parte din cea din judete. Momentul sau de la BEC a fost cat se poate de  incarcat de mesaje si simboluri. Presedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, i-a predat, practic, stafeta lui Geoana in cursa pentru prezidentiale si, mai mult decat atat, i-a lasat in grija soarele. "Da! Asa se spunea: Iliescu apare, soarele rasare. I-l las lui Geoana ca pe un transfer de stafeta", a spus fostul presedinte al statului. seful Senatului s-a declarat emotionat si le-a multumit celor "trei milioane de romani" care i-au dat semnaturile (de fapt, sunt 2.536.506).

 

"Vreau sa ii asigur pe romani ca voi da tot ceea ce stiu, ceea ce pot si ceea ce reprezint pentru o viata mai buna pentru poporul roman si vreau, de asemenea, sa ii incurajez sa vina la vot", a declarat Geoana, facand, totodata, apel la o campanie "decenta". Ca si in cazul lui Traian Basescu, calendarul liderului PSD este incarcat de actiuni electorale in judete, mai ales la final de saptamana. seful de campanie al PSD, omologul lui Gheorghe Flutur de la PDL, este Viorel Hrebenciuc. Din echipa eminentei cenusii a PSD mai fac parte Dan Nica si Liviu Dragnea. Sloganul de campanie al lui Mircea Geoana este "Cred in Romania".

Primarul Ontanu (PSD) se declara pro-Basescu
Imediat dupa depunerea candidaturii, inconjurat de sustinatori, Mircea Geoana a avut de infruntat o surpriza cat se poate de neplacuta. Primarul PSD al sectorului 2,  Neculai Ontanu, si-a declarat deschis sustinerea pentru Traian Basescu, despre care spune ca "a dovedit dorinta de schimbare a Romaniei" si "stie sa lupte pentru aceste idei". Mircea Geoana l-a informat insa ca va fi exclus din PSD daca nu revine urgent asupra declaratiei pro-Basescu.

Ca masura impotriva traseismului politic, potrivit legii, daca un primar demisioneaza din partidul sau, trebuie sa renunte si la functie, dar, daca este exclus din partid, el ramane pe post ca ales direct de cetateni. Cu excluderea este amenintata si Anca Alexandrescu, fost consilier al lui Adrian Nastase, actualmente parte a staff-ului lui Sorin Oprescu. De cealalta parte, Traian Basescu a savurat prezenta in cercul admiratorilor sai aflati la Biroul Electoral Central a presedintelui Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, exclus in septembrie din PSD din aceleasi considerente care il ameninta acum pe Neculai Ontanu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă