Debutul celui mai așteptat eveniment al iernii i-a făcut pe localnicii din Beijing să se bucure că țara lor este gazda Jocurilor Olimpice de iarnă.
Localnicii chinezi au făcut plimbări în afara stadionului național sâmbătă pentru a se bucura de atmosferă, în timp ce Jocurile Olimpice au început cu o seară înainte în capitala Beijing.
Mulți așteptau cu nerăbdare sâmbătă (5 februarie) Jocurile și sperau ca țara lor, China, să câștige mai multe medalii de aur decât înainte de aceste jocuri ca națiune gazdă, conform Reuters.
La ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing 2022, vineri (4 februarie), un schior de fond născut în Xinjiang a fost unul dintre ultimii doi purtători de torță care a aprins focul.
Dinigeer Yilamujiang, din Altay, din regiunea de vest a Chinei Xinjiang, a plasat torța aprinsă pe un fulg de nea uriaș împreună cu Zhao Jiawen, un biatlet în vârstă de 21 de ani, înainte de a fi ridicată deasupra spectatorilor de pe stadionul Cuibul de Păsări din Beijing.
Localnicii din Beijing au participat în număr redus la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, unde președintele Xi Jinping a avut rolul principal
Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au fost declarate deschise, vineri seara (ora Chinei), de către preşedintele chinez Xi Jinping, în cadrul Ceremoniei de Deschidere a evenimentului, organizat în „Cuibul de pasăre” din capitala Chinei.
După o ceremonie, marcată de prezentarea cercurilor olimpice modelate din gheaţă, în ziua în care în calendarul chinezesc este marcată sărbătoarea „Lichun”, însemnând începutul primăverii, cele 91 de delegaţii sportive s-au prezentat în faţa puţinilor spectatori şi mari demnitari prezenţi în tribunele Stadionului Naţional.
Fiecare delegaţie a fost însoţită de o reprezentantă a organizatorilor care purta o pancartă în formă de fulg de zăpadă asemănătoare unui nod chinezesc. Parada sportivilor a fost acompaniată de o selecţie de muzică clasică internaţională.
Evenimentul, dominat de imagini cu fulgi de zăpadă şi gheaţă, a marcat punctul culminant al pregătirilor pentru Jocuri, care au fost afectate de pandemia COVID-19 şi de criticile privind drepturile omului în China, care au determinat mai multe ţări să organizeze un boicot diplomatic.
Pe un cub tridimensional care semăna cu un bloc de gheaţă, laserele au sculptat imagini de la fiecare dintre cele 23 de Jocuri de iarnă anterioare. Blocul a fost apoi „spart” de jucători de hochei pe gheaţă, permiţând astfel apariţia inelelor olimpice, toate în alb, transmite Ziarul Financiar.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!