„Vreţi puţin scandal sau vreţi să ştiţi cum funcţionează Uniunea Europeană?”, le-a spus preşedintele Traian Băsescu jurnaliştilor, la începutul conferinţei de presă.
„Uniunea Europeană nu este o uniune de guverne, este o uniune de state. Guvernele sunt numai o bucăţică din state. Există o singură persoană care reprezintă statul şi acesta este preşedintele. Aşa începe lista cu atribuţii din Constituţie.”
CITEŞTE ŞI: Băsescu: TVR trebuie desfiinţată şi reînfiinţată pe baze noi
Preşedintele Traian Băsescu a explicat cum funcţionează Consiliul European, subliniind faptul că „în Consiliul European, statele sunt reprezentate de şeful statului SAU de guvern„. „Consiliul European nu are putere legislativă pentru că are ca principale sarcini să dea impulsuri Uniunii Europene. Consiliul Uniunii Europene stabileşte sume acordate fiecărui stat. Consiliul Uniunii Europene este reprezentat de un reprezentant al ministerelor.”
„Domnului doctor Victor Ponta vreau să-i dau o replică la o declaraţie de a sa. Afirmaţia domnului prim-ministru ar fi legată de faptul că o singură instituţie – preşedinţia – s-a ocupat de problemele legate de Uniunea Europeană. Nu vreau să arunc cuvântul ‘minciună’, pentru că nu e frumos, dar cu toate Guvernele care au fost până acum am avut aceeaaşi atitudine.”
CITEŞTE ŞI Ponta: Mă întâlnesc cu Băsescu, dar eu voi reprezenta România la Consiliul European
Preşedintele Traian Băsescu a prezentat un memorandum aprobat de acesta ai cărui autori sunt Andrei Marga şi Leonard Orban. Preşedintele a mai spus că este mare nevoie de cooperare între preşedinţie şi guvern. „Mi se pare nedreaptă afirmaţia domnului ministru. Acest memorandum este dovadă.”
În ceea ce priveşte prezenţa miniştrilor Guvernului Ponta la lucrări ale Consiliului, Traian Băsescu a dat o serie de exemple în care România a fost reprezentată prost, spunând la sfârşit, că „exemple despre ce înseamnă demagogie”.
CITEŞTE ŞI Băsescu, despre Ponta: Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!
„De exemplu, pe 14 mai a avut loc o întrunire la care s-a discutat despre sistemul bancar, îmbătrânirea populaţiei etc. Au fost teme foarte importante. Toate statele au venit la nivel de miniştri. Din partea noastră a fost domnul secretar de stat Claudiu Doltu. Un alt exemplu: pe 11 iunie – o reuniune de mediu la care unele state au trimis şi câte doi membri. România nu a trimis niciun reprezentant al Guvernului, a trimis un adjunct al şefului de misiune de la Bruxelles. Nivelul de dioxid de carbon o să coste România. Pe 12 iunie a avut loc o dezbatere pe sensibila problemă a pescuitului. Spania a trimis 5 demnitari. La acest consiliul s-a pus problema constituirii unui consiliu pentru Marea Neagră iar noi am trimis un secretar de stat. Pe 30 mai s-a discutat despre finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Franţa a trimis 3 miniştri, restul ţărilor cel puţin un ministru. România a fost printre puţinele state reprezentate de doi secretari de stat. V-am dat câteva exemple despre ce înseamnă demagogie.”
„S-a discutat despre neimplicarea Parlamentului. Asta e problema Parlamentului”, spunând că deciziile şi legile Parlamentului European se transmit direct Parlamentului. „Parlamentul României ar putea fi extrem de implicat în adoptarea unei strategii europene care să ne convină, cu condiţia să-şi dea interesul şi să înveţe să colaboreze cu alte instituţiei”.
„De acest tratat depinde viaţa noastră foarte mult. Primele care trebuie să fie interesate de buna implementare a acestui tratat trebuie să fie instituţiile statului.”
Preşedintel a mai spus că dacă Parlamentul va găsi o cale legală de a muta atribuţia de reprezentant al statului de la preşedinte la premier, nu va avea nimic de obiectat.
„Eu nu sunt genul care să abdice la atribuţiile constituţionale. Dacă Parlamentul găseşte o formă legală să mute atribuţia de reprezentant al statului român de la preşedinte la prim-ministru, nu e nicio problemă. Eu nu mai ţin neapărat, după 8 ani de zile, să mai merg la aceste întruniri. Nu se învaţă uşor limbajul Consiliului European şi cred că, în timp de criză trebuie să ne strângem în jurul celui care poate face cât mai mult pentru ţară. Pe timp de criză experienţa m-a ajutat foarte mult în Cosiliul European.”
„Nu mă voi pune în situaţii ridicole dar nici nu voi abdica de la atribuţiile mele constituţionale”.
Traian Băsescu a spus că dacă va fi modificată Constituţia, ar putea face un compromis.
Băsescu a mai spus că, dacă va fi modificat numărul de ani în ceea ce priveşte mandatul preşedintelui, îşi va depune demisia. El a mai spus că decalajul între mandatul Parlamentului şi cel al preşedintelui face rău ţării.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că a discutat cu premierul Victor Ponta, menţionând că se va întâlni joi cu acesta şi că nu doreşte să anticipeze rezultatul acestei discuţii.
Întrebat dacă îi va delega atribuţiile premierului în cazul în care nu va ajunge la o înţelegere cu acesta, Traian Băsescu a spus că acest lucru ar fi posibil numai în caz de „incapacitate de a-şi exercita funcţia”, în caz de boală, potrivit Constituţiei.
Întrebat despre faptul că contractul TVR 1 legat de sublicenţierear partidelor de fotbal este secretizat, preşedintele a spus că „Televiziunea Română trebuie desfiinţată şi reînfiinţată pe alte baze. Este nevoie de televiziune publică, dar aceasta a devenit o afacere”. În ceea ce priveşte Radio România, preşedintele a spus că „lucrurile sunt mai curate decât la TVR”.
Preşedintele a spus că nu îi este frică de suspendare, spunând că nu are ce pierde.
Întrebat despre rezultatul alegerilor, Traian Băsescu a refuzat să răspundă, spunând că va face asta în cadrului unui interviu.
Întrebat dacă „Curtea Constituţională va avea aceeaşi soartă ca şi Curtea de Conturi, metaforic, fiind golită de atribuţiuni”, preşedintele a răspuns negativ deoarece „axa Curţii Constituţionale se află în Constituţie”.
„Se declară că ‘eu vreau să am o relaţie foarte bună cu preşedintele’. Astăzi am aflat că Institutul Cultural Român a fost luat de la preşedinţie. Nu mi-a dat nimeni un telefon să mă anunţe. Eu sunt foarte mulţumit de ICR. Mă aşteptam să fiu anunţat. Tradiţional ICR a fost la preşedinte. E prima dată de la revoluţie când se mută la Senat. Când eşti doctor în drept eşti.”