9.4 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSportLiderii opoziţiei nu cred că noua moţiune va trece în Parlament

Liderii opoziţiei nu cred că noua moţiune va trece în Parlament

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, că nu se aşteaptă ca moţiunea de cenzură pe care PSD şi PNL o depun după angajarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei să treacă de votul din Parlament, relatează Mediafax. De altfe, şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că liberalii nu sunt foarte optimişti în ceea ce priveşte rezultatul votului la noua moţiune de cenzură.

Ponta a spus că nu crede că la această nouă moţiune de cenzură se va schimba ceva faţă de votul dat la moţiunea de cenzură dezbătută pe 27 octombrie.

“Nu am spus că trece moţiunea, haideţi să fim foarte realişti, nu cred că se schimbă ceva faţă de votul din 27. Am spus că sunt două semnale pe care vrem să le dăm, nu am spus că dăm jos Guvernul, mi-e greu să cred că deodată se vor dezlipi parlamentarii puterii, încă au lipici pe scaune şi pe pantaloni sau pe fuste”, a afirmat el.

El a spus că doreşte ca profesorii să perceapă foarte clar poziţia PSD şi să ştie că atunci când social-democraţii vor ajunge la putere refac “această lege stupidă şi aberantă, legea Funeriu-Boc”.

“Toţi ardelenii şi toţi clujenii trebuie să ştie că ei nu au nicio vină, ruşinea lor şi ruşinea României se numeşte Emil Boc”, a mai afirmat Ponta.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri dimineaţă, că a învăţat “o lecţie usturătoare” la moţiunea de cenzură respinsă de Parlament pe 27 octombrie şi nu va negocia, în cazul demersului anunţat după angajarea răspunderii Guvernului, cu niciun parlamentar al puterii.

Liderul liberalilor susţine însă că aşteaptă şi răspunsul Curţii Constituţionale în legătură cu angajarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei şi crede că parlamentarii, chiar şi cei democrat-liberali, care provin din învăţământ, vor da în acest caz o “probă de conştiinţă”.

“Noi am spus încă dinainte că dacă Guvernul îşi va angaja răspunderea pe această lege vom depune o nouă moţiune de cenzură. Sigur că, aşa cum am spus-o şi înainte de cealaltă moţiune, nu înseamnă că suntem foarte optimişti în privinţa rezultatului. Faptul că Guvernul Boc a anunţat chiar dinainte de prima moţiune de cenzură că a doua zi va angaja răspunderea este dovada evidentă a faptului că asta este nota de plată politică pentru UDMR. Avem oricum foarte multe obiecţii în legătură cu acest capitol şi alte articole ale legii şi, ca atare, împreună cu PSD, care s-a alăturat demersului nostru, am depus moţiunea de cenzură”, a declarat, vineri, la Galaţi, preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Liderul liberal a precizat că, în acelaşi timp, aşteaptă şi decizia Curţii Constituţionale în legătură cu constituţionalitatea procedurii angajării răspunderii Guvernului în Parlament pe Legea educaţiei.

Referindu-se la această lege, Antonescu a făcut un apel la o “probă de conştiinţă” pe care să o dea parlamentarii care provin din zona educaţiei, spunând că formula propusă de către Guvern încearcă politizarea la vârf a universităţilor şi dispariţia autonomiei universitare.

“Este o nouă probă de conştiinţă pe care o dau, într-adevăr, parlamentarii din Ardeal, dar eu n-aş reduce la asta. Este o probă pe care o dau parlamentarii care provin din învăţământ, din mediul universitar, o dau parlamentarii care în atâţia ani, totuşi, au făcut ca în România să existe autonomie universitară şi care acum va dispărea. Practic, una din ţintele acestei legi este politizarea la vârf a univesităţilor din România. Asta nu s-a mai întâmplat şi vă aduc aminte, de pildă, că între 1992 şi 1996, în timpul regimului Iliescu-PSD, regim care nu era deloc prieten cu opoziţia, totuşi profesorul Emil Constantinescu, contracandidat, adversar politic al lui Ion Iliescu, era rectorul Universităţii din Bucureşti. Că în 1996-2000, în timpul Guvernului Convenţiei Democrate şi preşedintelui Constantinescu, lider al PDSR, cum se numea atunci, era rectorul Politehnicii din Bucureşti. Evident că astăzi pentru puterea actuală nu mai este de suportat ca oameni de talia unui Andrei Marga sau Ecaterinei Andronescu sau a lui Nicolae Robu să mai fie rectori. Or această libertate, această autonomie reală a învăţământului universitar, trebuie apărată”, a declarat Antonescu.

PNL şi PSD au depus, vineri, la Parlament, noua moţiune de cenzură, iniţiată ca urmare a asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei, având 22 de pagini şi fiind semnată de 137 de parlamentari.

Noua moţiune de cenzură a fost depusă de către viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, deputatul PSD Cristian Dumitrescu şi senatorul PSD Ecaterina Andronescu, aceasta din urmă precizând că titlul moţiunii de cenzură este “Legea educaţiei naţionale – o lege anti-educaţie şi anti-românească”. Andronescu a spus că PSD şi PNL au decis iniţierea acestei moţiuni de cenzură pentru că sistemul de învăţământ “o aştepta”.

Pentru adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt necesare 236 de voturi, număr mai mare decât cel al parlamentarilor din formaţiunile de opoziţie.

De altfel, miercuri, moţiunea de cenzură a opoziţiei, intitulată “Moţiunea României majoritare, moţiune populară”, a întrunit doar 219 voturi “pentru”, faţă de 236 necesare pentru adoptare, iar un vot a fost anulat.

 

Cele mai citite

Cele mai surprinzătoare statistici ale pieței de mașini second hand din 2023: de la cele mai populate culori auto până la statistici privind fraudarea...

Deși piața mașinilor second hand a devenit mai transparentă în ultimii ani, încă mai este mult loc de îmbunătățire. Potrivit studiilor carVertical, companie de...

Kamala Harris și-a exprimat „îngrijorarea profundă” către Benny Gantz cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza

Vicepreşedinta Statelor Unite Kamala Harris şi-a exprimat "îngrijorarea profundă" cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza în timpul unei întâlniri, luni, cu Benny...
00:01:16

Israelul efectuează cel mai mare raid la Ramallah din ultimii ani

Forțele israeliene au atacat la Ramallah, în Cisiordania ocupată, peste noapte, ucigând un tânăr de 16 ani într-o tabără de refugiați, în timpul celei...
Ultima oră
Pe aceeași temă