7.4 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSportFormula 1Lewis Hamilton recompensare cu titlul de cavaler al Imperiului Britanic

Lewis Hamilton recompensare cu titlul de cavaler al Imperiului Britanic

Pilotul echipei Mercedes Lewis Hamilton a primit titlul de cavaler al Imperiului Britanic, după ce a câştigat a şaptea oară Campionatul Mondial de Formula 1.

Hamilton, în vârstă de 35 de ani, este al patrulea pilot de Formula 1 care primeşte această distincţie, după alţi doi britanici, Stirling Moss şi Jackie Stewart şi după australianul Jack Brabham, dar e primul care devine „Sir” în timp ce se află încă în activitate.

Lewis Hamilton nu este cel mai tânăr sportiv britanic ridicat la rangul de cavaler. În 2017, tenismenul Andy Murray devenea „Sir” la vârsta de 29 de ani. De asemenea, cicliştii Bradley Wiggins şi Chris Hoy au primit aceeaşi distincţie la vârsta de 32 de ani.

Decorarea lui Hamilton a fost pusă sub semnul îndoielii pentru că locuieşte la Monaco, un paradis fiscal. Totodată, el a fost vizat de o anchetă după ce şi-a înregistrat avionul personal în Insula Man, un alt paradis fiscal. Făcând acest lucru, el a economisit 3,3 milioane de lire sterline (3,7 milioane de euro) din taxele pe care trebuia să le plătească pentru avionul cumpărat cu 16,5 milioane de lire sterline (18,5 milioane de euro). Ancheta a stabilit că „artificiul” financiar făcut de sportivul echipei Mercedes este legal.

Lewis Hamilton a primit titlul de cavaler al Imperiului Britanic după ce Boris Johnson a intervenit pentru aceasta

Potrivit presei britanice, premierul Boris Johnson a intervenit personal pentru a se asigura că Hamilton va fi recompensat pentru realizările sale sportive.

Lewis Hamilton a mai fost propus în trecut pentru titlu de cavaler, ceea ce l-a nemulţumit pe fostul pilot Jackie Stewart.

Triplul campion mondial în Marele Circ, în 1969, 1971 şi 1973, a aşteptat aproape 30 de ani după finalul carierei pentru a deveni cavaler.

„Ron Dennis (n.r. – fost conducător al McLaren, care l-a ajutat pe Hamilton în carieră) nu a fost făcut cavaler şi fără el poate nu ar fi existat un Lewis. Stirling Moss a trebuit să aştepte 40 de ani după retragere ca să primească acest titlu. Nu cred că a avut vreun regret în perioada aceea că nu a fost innobilat. Este frumos că l-a primit şi chiar îl merita. Graham Hill nu l-a primit, Jim Clark la fel. Aşa că nu cred că ar trebui cineva să se aştepte să fie făcut cavaler doar pentru că este un bun sportiv şi a câştigat câteva evenimente sportive. Îmi place să cred că trebuie mai mult decât atât”, spunea Sir Jackie Stewart, în 2017, după ce Hamilton câştiga al patrulea titlu mondial, potrivit telekomsport.ro.

Pentru a deveni cavaler, o persoană trebuie să fie trecută pe o listă ce îi este înaintată Reginei Elisabeta a II-a spre aprobare de către premierul Marii Britanii, în urma unor propuneri venite de la persoane fizice, organizaţii sau instituţii guvernamentale. Aceste onoruri se acordă de două ori pe an, de ziua reginei şi de Anul Nou.

Lewis Hamilton a egalat în acest an recordul de titluri mondiale în F1, şapte, deţinut de Michael Schumacher. Cu 95 de victorii de etapă, de asemenea un record, britanicul l-a întrecut pe german la numărul de curse câştigate în carieră, 91.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Băncile europene își răsplătesc acționarii cu o sumă record: 123 miliarde de euro pentru al doilea an consecutiv

Băncile europene sunt pregătite să ofere acționarilor 123 de miliarde de euro în dividende și răscumpărări de acțiuni, repetând performanța impresionantă de anul trecut,...

Studenții cer revizuirea măsurilor privind reducerile la transport: „Impactul bugetar este infim”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a lansat un apel către Guvern pentru abrogarea prevederilor OUG 156/2024, care restricționează aplicarea reducerii de...

„Prime nerușinate” la Romsilva: Ministrul Mediului promite reorganizarea Regiei și stoparea abuzurilor financiare

Ministrul Mediului a afirmat că bonificații exorbitante au fost acordate masiv în cadrul Regiei Romsilva Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a calificat drept „nerușinată” prima de...
Ultima oră
Pe aceeași temă