8.7 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportLegea referendumului, modificată prin ordonanţă de urgenţă

Legea referendumului, modificată prin ordonanţă de urgenţă

UPDATE Guvernul a modificat prin Ordonanţă de Urgenţă Legea referendumului. Aceasta simplifică procedura de demitere a preşedintelui.

 

Proiectul ordonanţei de urgenţă prin care este modificată Legea referendumului se află pe agenda şedinţei extraordinare de guvern, care a început la ora 18.00, potrivit Mediafax.

La începutul şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta a reluat ideea că Guvernul are obligaţia să asigure organizarea în bune condiţii a referendumului de demitere a preşedintelui, dacă Parlamentul va decide să iniţieze un astfel de demers.

“Dacă va fi referendum azi luăm toate măsurile să organizăm referendumul în bune condiţii, ca şi alegerile locale. Ne pregătim pentru finalul crizei politice”, a spus Ponta.

Surse oficiale au declarat, joi dimineaţa, că Guvernul intenţioneză să se reunească în şedinţă, în jurul orei 18.00, unul dintre subiectele posibile fiind modificarea prin ordonanţă de urgenţă a legislaţiei privind referendumul pentru demiterea din funcţie a preşedintelui.

Potrivit surselor, legislaţia ar putea fi modificată printr-o ordonanţă care va stabili că preşedintele poate fi demis cu 50% plus unu din numărul persoanelor prezente la vot.

Conform legii actuale, preşedintele este demis la referendum cu 50% plus unu din numărul alegătorilor înscrişi pe liste.

Solicitat de presă să comenteze această informaţie, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul s-ar putea reuni joi în şedinţă extraordinară pe tema referendumului de demitere a preşedintelui, deoarece este obligat să asigure condiţii bune de desfăşurare a unui eventual astfel de referendum.

El a adăugat că va analiza şi ultimele date ale recensământului, arătând că la alegeri încă sunt folosite liste electorale ca în 2002, cu trei milioane de locuitori în plus.

Cele mai citite

Masa de Paște, mai scumpă, chiar cu plafonarea alimentelor de bază

Bugetul alocat cumpărăturilor pentru masa de Paște de anul acesta poate depăși suma de 1.000 de lei, față de anul trecut când vorbeam despre suma...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Hotelul Ambasador devine The Julius Bucharest. Va avea un nou proprietar

Hotelul Ambasador din București, un monument arhitectonic deosebit cu influențe interbelice și de stil Art Déco, a fost achiziționat recent de către compania austriacă...
Ultima oră
Pe aceeași temă