17.7 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒSportLegea de crestere a salariilor diplomatilor a fost votata pe articole

Legea de crestere a salariilor diplomatilor a fost votata pe articole

Deputatii au votat, astazi, pe articole, un proiect de lege initiat de parlamentari PNL, PC si UDMR, care fusese respins de Senat si care propunea crestere salariala pentru diplomatii romani, transmite Mediafax.

Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, in plenul Camerei Deputatilor, in timpul dezbaterii propunerii legislative de modificare a Legii 495/2004 privind salarizarea si alte drepturi banesti ale persoanlului din administratia centrala a MAE si de la misiunile diplomatice, ca, prin acest proiect de lege, nivelul de salarizare a diplomatilor romani va fi de 40% din nivelul de salarizare a celor din statele din UE. Cioroianu le-a spus deputatilor ca, in prezent, nivelul de salarizare a personalului diplomatic este scazut in raport cu cel al diplomatilor din statele UE, ministrul de Externe aratand ca salariul unui ambasador roman este de 15% din cel al unui ambasador german, de 30% din cel al unui ambasador ceh si de 37% din cel al unui ambasador ungar. Adrian Cioroianu a mai spus ca salariul unui diplomat din Republica Moldova este de 2.800 de euro, in timp ce salariul unui ambasador roman este de 2.700 de euro.

Reprezentantii PSD si PRM au anuntat ca vor sustine proiectul de lege, precizand ca este necesar sa se asigure "un minim de motivatie" pentru personalul diplomatic si ca efortul financiar poate fi acoperit din taxele consulare.

"In ultimii doi ani si jumatate, Ministerul Afacerilor Externe a plutit intre ridicol si incompetenta", a spus deputatul Titus Corlatean (PSD), in timp ce colegul sau de partid Constantin Nita a vorbit despre faptul ca unele ambasade ale Romaniei in diverse tari ar trebui renovate, au "scaune vechi de 20 de ani", iar ministrul ar trebui sa se ocupe de acest lucru.

Proiectul de lege a fost initiat de parlamentarii Teodor Melescanu, Aron Popa, Valeriu Gheorghe, Capra Sandu, Dan Motreanu si Monica Stirbu (PNL), Daniela Popa si Stefan Glavan (PC), Manuela Mitrea (PSD) si Toro Tiberiu (UDMR).

Votul final asupra proiectului de lege a fost amanat pentru o sedinta viitoare a Camerei Deputatilor.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ