6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSportLegea dării în plată, întoarsă de preşedintele Iohannis în Parlament

Legea dării în plată, întoarsă de preşedintele Iohannis în Parlament

Legea dării în plată, a fost trimisă, vineri, în Parlament, de preşedintele Klaus Iohannis, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Astfel, preşedintele precizează, în cererea de reexaminare, trimisă Parlamentului, că darea în plată trebuie legiferată astfel încât să „să preîntâmpine sau să diminueze hazardul moral, în relația dintre creditor și debitor, într-un context contractual în care comportamentele economice ale acestora să fie ghidate de principiul responsabilității în privința drepturilor și obligațiilor lor legitime”.

Mai mult, Legea ar trebi să le ofere securitate juridicp persoanelor care nu mai pot plăti creditele ipotecare, astfel că actul normativ trebuie să fie „clar şi lipsit de echivoc”, pentru a nu lăsa loc interpretărilor. Astfel, Klaus Iohannis precizează că „în forma transmisă la promulgare, poate genera dificultăți în aplicare și o practică judiciară neunitară”.

Citeşte şi: Legea caselor date înapoi băncii: Bancherii cer președintelui Iohannis să sesizeze Curtea Constituțională

Mai mult, preşedintele atrage atenţia că „deși instituie o soluție simplă și aparent tentantă de stingere a obligațiilor asumate prin credite, în realitate o asemenea reglementare ar putea antrena pentru beneficiarii acestei legi probleme atât în valorificarea drepturilor lor legitime, cât și în raporturile lor juridice cu alte persoane”.

Potrivit cererii de reexaminare, art. 6 din lege prevede că la data comunicării notificării „se stinge dreptul creditorului de a se îndrepta împotriva codebitorilor și a garanților personali sau ipotecari”, însă data comunicării poate sp difere de cea a primirii notificării, astfel că, până la momentul primirii notificării, creditorul nu cunoaşte decizia debitorului, privind dreptul de proprietate asupra imobilului. Astfel, în solicitarea trimisă de preşedinte se precizează că legea trebuie să facă referire la data de primire a notificării.

„În plus, având în vedere că în situația admiterii contestației creditorului, acesta va putea demara sau relua orice procedură judiciară sau extrajudiciară împotriva debitorilor, cât și împotriva codebitorilor și a garanților personali sau ipotecari, apreciem că legea ar fi trebuit să reglementeze suspendarea dreptului creditorului, iar nu stingerea acestui drept”, mai precizează cererea trimisă de preşedinte Parlamentului.

În ceea ce priveşte soluționarea contestației creditorului de către instanța de judecată, într-un termen de 10 zile, preşedintele precizează că „un termen redus fixat instanței pentru soluționarea contestației ar putea să ducă și la disfuncționalități în activitatea instanțelor”.

Citeşte şi: Darea în plată, o lege pentru speculatori?

Totodată, „derogarea de la Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare nu acoperă situația contractelor de credit încheiate sub imperiul vechiului Cod Civil”, fapt ce ar putea genera dificulăţi privind aplicabilitatea regulilor.

Mai mult, „Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite nu se corelează cu dispozițiile O.U.G. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementările programului Prima casă”, astfel că, „dispozițiile legii trimise la promulgare nu conțin referiri la normele programului Prima casă, nu se înțelege dacă acestea sunt implicit abrogate sau sunt menținute având în vedere caracterul lor special”, se precizează în cererea de reexaminare.

Legea privind darea in plata prevede ca persoanele care au un credit garantat cu casa pe care nu îl mai pot plăti să dea locuința înapoi băncii și să le fie ștearsă datoria. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă