19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportLăzăroiu: Inamicii României sunt Ponta şi Boştinaru, nu Tokes Laszlo

Lăzăroiu: Inamicii României sunt Ponta şi Boştinaru, nu Tokes Laszlo

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a calificat afirmaţiile vicepreşedintelui PE Laszlo Tokes privind Ziua Naţională drept neinspirate şi inabile, dar a susţinut că inamici „mult mai periculoşi” ai României sunt Victor Ponta şi Victor Boştinaru, prin declaraţiilor lor în Parlamentul European, relatează NewsIn.

În opinia lui Lăzăroiu, afirmaţia europarlamentarului Laszlo Tokes, potrivit căruia Ziua Naţională a României reprezintă una de doliu pentru maghiari, este doar „neinspirată”, inabilă politic, dar nu antiromânească.

În cadrul unei emisiuni la Antena 3, Lăzăroiu a explicat sâmbătă seara că Tokes face parte dintre maghiarii cu opinii mai radicale şi a calificat afirmaţia acestuia cu privire la 1 Decembrie drept una „nefericită”, dar fără nicio consecinţă politică şi juridică. „Dacă Tokes nu ar face aceste declaraţii ar rămâne simbolul Revoluţiei şi ar fi foarte popular în România”, a completat consilierul prezidenţial.

„Ce efecte a produs această declaraţie? Eu vă spun că declaraţia pe care a făcut-o domnul Ponta sau cea pe care a făcut-o domnul Boştinaru la PE au produs efecte nebănuite pentru România. Îl facem pe omul ăsta inamicul României, Laszlo Tokes, că a avut o opinie nefericită, dar opinia lui nu a avut niciun efect”, a susţinut consilierul prezidenţial, adăugând că nu consideră că trebuie sancţionată opinia europarlamentarului.

„Faceţi, pentru o opinie pe care a exprimat-o, total nefericită, îl faceţi inamicul României (pe Laszlo Tokes – n.r.). Sunt doi inamici mult mai periculoşi, nu doar Victor Ponta, dar şi Victor Boştinaru, care a spus că în România e în pericol libertatea de expresie şi urmează să se instaureze dictatura”, a criticat Sebastian Lăzăroiu. El s-a referit la declaraţiile despre aderarea României în Schengen pe care preşedintele PSD le-a făcut în cadrul întâlnirii de la Strasbourg cu grupul socialiştilor, precum şi la afirmaţiile lui Victor Boştinaru din cadrul Comisiei PETI din PE, în care a fost luată în discuţie petiţia formulată împotriva includerii campaniilor de presă printre vulnerabilităţi, în cadrul Strategiei Naţionale de Apărare.

La rândul său, şi consilierul prezindenţial pe problemele minorităţilor, Peter Eckstein Kovacs, invitat în emisiune, s-a referit la afirmaţia lui Laszlo Tokes. „Domnul Tokes spune un lucru care e de notorietate, care nu e părerea domnului Tokes. Ziua de 1 Decembrie, pentru ungurii din România, înseamnă schimbarea imperiului, dacă vreţi. Te-ai născut într-un stat în care limba oficială era limba ta maternă şi te-ai trezit a doua zi într-un alt stat, a fost un şoc. Ziua de 1 Decembrie e Ziua Naţională a României şi fiecare cetăţean este obligat – dacă îl cheamă Laszlo Tokes, Peter Eckestein Kovacs sau Sebastian Lăzăroiu – să respecte această zi. Dacă-mi amintesc bine, Tokes a zis ‘La mulţi ani, România’ şi a dat respectul pentru această zi. A zis că pentru unguri nu este o zi foarte fericită, să deschizi sticla de vin şi să ciocneşti pentru ea. Asta este, e un fapt şi aşa gândesc cred majoritatea maghiarilor din România. Se respectă ziua de 1 Decembrie, nu intrăm în amănuntele istorice. Domnul Tokes formulează colţuros, eu nu. Trebuie să luăm act de acest lucru, UDMR a cerut, la modificarea Constituţiei, ca 21 decembrie sau 22 decembrie să fie Ziua Naţională pentru că asta ne leagă, ne leagă morţii căzuţi la Revoluţie. Dar trebuie să ţineţi cont de aceste chestii sentimentale”, a susţinut Eckstein, garantând că Tokes recunoaşte statul român în graniţele actuale.

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes, şi-a exprimat de 1 Decembrie părerea de rău pentru că maghiarii nu se pot bucura alături de fraţii români, de ziua naţională a României.

„Intenţia nostră bună, necondiţionată, şi solidaritatea nu ne pot face să uităm că ziua lor de bucurie reprezintă zi de doliu pentru noi, deoarece, acum 90 de ani, România Mare a fost făurită prin fragmentarea tragică a ţării noastre maghiare strămoşeşti. Tocmai de aceea considerăm că este regretabil că România liberă, concepută în focul revoluţiei de la Timişoara (1989), în numele naţionalismului statal tradiţional, a ales o zi pentru sărbătoarea naţională la a cărei sărbătorire noi, maghiarii din Transilvania, nu putem participa alături de fraţii noştri români, majoritari”, se afirmă într-un comunicat remis presei miercuri şi semnat de Tokes Laszlo.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă