17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSportLa o lună după ce a redus cheltuielile guvernamentale, Ponta a renunţat...

La o lună după ce a redus cheltuielile guvernamentale, Ponta a renunţat la economii: şi-a dat liber la deplasări în străinătate

Pe 6 iunie, Guvernul Ponta anunţa triumfător adoptarea unei ordonanţe de urgenţă (nr. 26/2012) privind „unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare”. Ce-şi propunea Executivul să rezolve? Să stopeze exuberanţa administraţiei publice centrale şi locale, a societăţilor naţionale şi regiilor autonome de a contracta servicii juridice de milioane de euro şi de a cumpăra cu nemiluita „tipărituri şi alte bunuri pentru acţiunile de reprezentare şi protocol, precum şi pentru zile festive, inclusiv zile aniversare”.

De asemenea, Guvernul impunea autorităţilor şi instituţiilor publice ale administraţiei publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, să diminueze cu 30% cheltuielile de protocol şi cheltuielile cu deplasările în străinătate.

De când? Începând cu semestrul II al acestui an. Iar ca perioadă de referinţă era indicat semestrul II al anului 2011.

Pentru a evita crearea unor situaţii aberante, obligaţia reducerii cheltuielilor nu se aplica cheltuielilor aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, participării forţelor armate la misiuni în afara graniţelor, participării elevilor şi profesorilor la olimpiade şi concursuri internaţionale, precum şi altor trei categorii de acţiuni.

Potrivit calculelor Guvernului, doar de pe urma reducerii cheltuielilor cu protocolul şi deplasările s-ar fi economisit în al doilea semestru al anului 2012 suma de 60 milioane lei.

Cât preconiza, atunci, Guvernul Ponta că va fi necesar să menţină restricţiile? Ne-a precizat chiar Florin Georgescu, vicepremier şi ministru de Finanţe: „Cât va sta guvernul acesta şi, în continuare, dacă va avea încredere din partea votului popular aceleaşi forţe politice. E o chestie de opţiune politică, până la urmă. Unii fac într-un fel, alţii fac în alt fel”.

Ei bine, la mai puţin de o lună şi jumătate, Guvernul Ponta s-a răzgândit şi a aprobat, în şedinţa din 7 august, o nouă derogare pentru „vizitele oficiale, vizitele de stat, precum şi acţiunile externe privind reprezentarea şi promovarea intereselor României, aprobate de primul-ministru”.

Bani pentru „desantul” anunţat de Marga?

Chiar dacă ordonanţa de urgenţă prin care a fost modificată OUG 26/2011 a  apărut deja în Monitorul Oficial, pe pagina de internet a Guvernului nu poate fi găsită nota de fundamentare întocmită în vederea adoptării respectivului act. Cum nici premierul Victor Ponta sau alt membru al Cabinetului nu s-a ostenit să ofere explicaţii.

Ba mai mult, şeful Executivului a negat cu seninătate că s-ar fi decis să se dea liber la cheltuielile de protocol (a se vedea caseta, cu fragmente din conferinţa de presă de la finalul şedinţei de guvern). Totuşi, Ponta a invocat ideea că i-ar trebui fonduri mai mari pentru deplasările la Bruxelles, uitând însă să precizeze despre ce deplasări este vorba. Nu de alta, dar Curtea Constituţională a decis că dreptul de reprezentare a statului român îi aparţine preşedintelui şi nu premierului.

Sau, poate, era vorba de participarea la Jocurile Olimpice de la Londra, în condiţiile în care Ponta se află în capitala Marii Britanii de astăzi şi până luni.

Fonduri mai mari pentru cheltuielile de protocol şi pentru deplasările în străinătate ar folosi şi pentru punerea în aplicare a planului anunţat de Andrei Marga înainte să fie demis: „desant” în toate capitalele europene, pentru a explica partenerilor cum stă treaba cu referendumul. Evident, în viziunea USL.

Marga anunţa, pe 1 august, că Ministerul Afacerilor Externe a pregătit „un desant” pentru „a arăta ceea ce s-a întâmplat în România, şi anume o reconfigurare democratică a scenei politice”. „Este pregătită o relatare factuală a ceea ce s-a petrecut şi sigur, de mâine încolo, se foloseşte timpul de către ministru, secretari de stat, de către directori generali pentru a purta discuţiile respective în diferite capitale”, mai arăta Marga.

Precedente: taxa de primă înmatriculare şi coplata

Introducerea unei noi derogări, de care ar putea beneficia direct premierul Ponta, nu este singura întoarcere cu 180 de grade a Guvernului USL. Două exemple ne-au fost oferite de Cabinetul Ponta doar în ultima săptămână: introducerea coplăţii şi „resuscitarea” taxei de primă înmatriculare.

În primul caz, coplata ar urma să fie introdusă din toamnă, deşi reprezentanţii USL, cei ai PSD în special, au criticat extrem de dur ideea, atunci când ea a fost lansată în spaţiul public de Guvernul Boc. În decembrie 2010, mai precis, PSD susţinea că introducerea coplăţii „ar genera o presiune suplimentară pe unităţile de primiri urgenţe, întrucât aici nu este prevăzută coplata” şi că „vor avea de suferit pacienţii”.

În mod similar, după ce au criticat cu vehemenţă taxa de înmatriculare în mandatul Boc, reprezentanţii USL se gândesc să o reintroducă. Tot din toamnă, după cum a anunţat ministrul Mediului, Rovana Plumb.

 

Dovadă: Cum a minţit, iar, premierul

Fragment din conferinţa de presă susţinută de premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, după şedinţa din 7 august, în care s-a acordat noua derogare.

Reporter: Şi a mai figurat o ordonanţă de urgenţă, de modificare a unei alte ordonanţe, respectiv Ordonanţa 26/2012, cu privire la ajustarea unor cheltuieli. Ne referim la ordonanţa prin care erau tăiate cu 30% cheltuielile de protocol şi cu deplasările externe. Dacă ne puteţi spune la ce se referă această ordonanţă.

Victor Ponta: Nu, sunt lucruri de ajustare internă în cadrul guvernului, nu se…

Reporter: Potrivit unor informaţii din Ministerul de Finanţe s-ar da liber la anumite cheltuieli de protocol, dacă ne puteţi lămuri.

Victor Ponta: Nu, nu se dă liber la nicio cheltuială de protocol. În plus, eu am dezavantajul că am devenit prim-ministru după un prim-ministru, domnul Emil Boc, care n-a mers în viaţa lui în nicio deplasare externă, şi atunci, fiind zero lei cheltuiţi pentru domnul Boc, avem o problemă apropo de participarea la Bruxelles, dar nu, sunt chestiuni tehnice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă