13.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSportLa Chisinau, putini romani la vot

La Chisinau, putini romani la vot

Aproximativ 400 de persoane se prezentasera la vot pana la ora 11.00, la cele patru sectii de votare deschise la Ambasada si Consulatul Romaniei din Republica Moldova, unde scrutinele se desfasoara fara incidente, transmite Realitatea TV.

Din fata Consulatului roman la Chisinau a lipsit insa permanenta aglomeratie (foto), devenita traditionala, odata cu introducerea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni.

La iesirea de la sectiile de vot oamenii spun ca au venit sa voteze, pentru ca se simt romani si pentru ca isi doresc un viitor mai bun alaturi de Romania, in Uniunea Europeana. Sectiile de votare de la Ambasada Romaniei la Chisinau au fost mai putin solicitate decat cele de la Consulat.

In jurul orei 10.30, a votat la Ambasada si fostul detinut politic al regimului separatist de la Tiraspol, Andrei Ivatoc, care a declarat presei ca si-a dat votul pentru un viitor european prosper al Romaniei, dar si al Republicii Moldova, care, spera el, se vor reuni in marea familie europeana.

Oficialii si deputatii moldoveni care au si cetatenia romana nu au venit inca sa voteze. Acest lucru se poate explica partial prin faptul ca majoritatea comunista din Parlament a adoptat, in prima lectura, o lege care interzice detinatorilor dublei cetatenii sa ocupe functii publice, astfel incat cetatenii romani cu functii publice in Republica Moldova evita sa-si afiseze apartenenta la statul roman.

Alegerile pentru europarlamentare si referendum au loc, la Ambasada si Consulat, la sectii de vot amplasate in doua incaperi cu intrari separate. Toti cetatenii romani care voteaza in Republica Moldova, atat cei cu domiciliul in Republica Moldova, cat si cei cu domiciliul in Romania, completeaza o declaratie pe proprie raspundere, care le este pusa la dispozitie, din care rezulta faptul ca nu si-au exercitat sau nu isi exercita dreptul la vot in aceeasi zi pe baza altui act de identitate.

La referendumul din 19 mai pentru demiterea presedintelui, in Chisinau au votat aproape 5.000 de persoane. In mai, in Republica Moldova au fost trimise circa 10.000 de buletine de vot. Pentru cele doua scrutine de duminica, buletinele au fost suplimentate, fiind trimise in total 26.400 de buletine de vot (cate 6.600 pentru toate cele patru sectii de vot).

Cele mai citite

Dosare, demisii și suspiciuni, la Școala Titulescu. Surse: Pe camere nu se poate observa minorul intrând în toaletă, la data violului declarat

Numeroase suspiciuni planează asupra cazului de la Școala Gimnazială “Nicolae Titulescu” din Capitală, unde părinții unui elev acuză că minorul ar fi fost violat,...

Grecii care au înlocuit Enel în România, afaceri cu rușii de la Lukoil

O companie deținută de grecii de la PPC a acordat un contract de 54,7 milioane de lei rușilor de la Lukoil România. Se spune...

Val de pensionări în rândul magistraților. Iohannis a semnat decretul

Continuă valul de pensionări în rândul magistraților. Judecători și procurori și-au dat demisiile, iar șeful statului a semnat decretele. Vedem astfel o serie de demisii...
Ultima oră
Pe aceeași temă