17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSportLa ce foloseşte Sarah Palin e-mail-ul: "Pot să mă combin cu cineva...

La ce foloseşte Sarah Palin e-mail-ul: „Pot să mă combin cu cineva din campania lui McCain?”. DISCUŢIILE PERSONALE DATE PUBLICITĂŢII

„Aceste e-mailuri detaliază munca grea a unui guvernator. Toată lumea ar trebui să le citească”.

Aceasta a fost reacţia politicianului american Sarah Palin, fost guvernator al statului Alaska şi candidat republican la funcţia de vicepreşedinte SUA în alegerile din 2008, la decizia justiţiei de a publica e-mailurile sale din perioada în care a guvernat statul din nord-vestul continentului american (2006-2009).

Peste 24.000 de scrisori electronice au fost făcute publice vineri, pe baza legii ce garantează accesul la informaţii, după un proces care a durat mai bine de doi ani şi jumătate.

Deşi publicarea e-mailurilor a cauzat o isterie în mass-media americană şi europeană, autorităţile din Alaska au afirmat că nu există nimic senzaţional în conţinutul scrisorilor electronice. Cu toate acestea marile instituţii de media au început să fotocopieze şi să parcurgă toate textele în căutarea unor informaţii de interes major.

E-mailurile confirmă statutul Sarei Palin

Deşi nu s-au găsit încă e-mailuri cu informaţii senzaţionale, care ar putea trăda acte de corupţie, acestea confirmă ambiţiile politice ale fostului guvernator al Alaskăi, precum şi statutul controversat al potenţialei candidate la preşedinţia SUA. Nu lipseşte nici limbajul frivol, ori texte ce denotă interese de aceeaşi natură.

De exemplu, încă din ianuarie 2008, Palin trăgea sfori pentru a se întâlni cu favoriţii republicanilor întru candidatura la prezidenţiale, John McCain şi Mike Huckabee. Ea întreabă dacă „este posibil să mă combin cu cineva din staful de campanie al lui McCain”, potrivit informaţiilor extrase de Observer, după cum notează The Guardian. Câteva săptămâni mai târziu ea discută despre cum vrea să „joace tare” cu susţinerea lui McCain pentru a reuşi să obţină de la acesta nişte politici favorabile Alaskăi.

Printre altele, Sarah Palin se plânge în e-mailuri de atacurile din presă şi vorbeşte, la un moment dat, despre cum ar putea să „omoare” zvonurile din presă – de altfel adevărate – că fiica ei ar fi fost însărcinată. În alte documente Palin evocă şi situaţia lui Trig, copilul său cu sindrom Down, pe care-l consideră la fel ca pe ceilalţi copii, doar cu un cromozom în plus. Scrisoarea este semnată „Creatorul lui Trig, Tatăl nostru ceresc” alimentând complexul religios cu care a fost adesea catalogată de presă.

Jurnaliştii sperau ca documentele să concureze măcar cu alte ştiri de succes oferite de Palin: scandalul politic în care a fost acuzată că vrea să-şi concedieze fostul cumnat din funcţia de poliţist, demiţându-l ulterior pe directorul departamentului de siguranţă publică pentru a refuzat să-i facă pe plac; costumele în  valoare de 150 de mii de dolari cu care ar fi rămas de pe urma campaniei prezidenţiale, lăsând Comitetul Naţional Republican să plătească facturile; discursul incoerent folosit în raport cu jurnaliştii ori momentul incredibil din noiembrie 2010, când a „graţiat” un curcan în direct la televizor, înainte de Ziua Recunoştinţei.

 

Sarah Palin este un politician controversat care s-a remarcat însă mai mult prin gafe şi viaţa de star  TV şi nu prin proiectele politice, după cum notează cotidianul britanic The Guardian.

E-mailurile publicate vineri vin ca răspuns la o serie de cereri oficiale făcute încă de la momentul în care Palin „răsărea” în atenţia publicului internaţional, prin participarea, alături de senatorul John McCain, la alegerile prezidenţiale din 2008. Deşi în mod normal legea prevede că informaţiile de interes public vor fi oferite solicitantului în termen de câteva zile, în cazul Palin a durat câteva sute de zile din cauza întârzierilor birocratice dar şi a protestelor ei şi avocaţilor ei.

Între timp, Sarah Palin a demisionat la jumătatea mandatului din funcţia de guvernator. Miza publicării documentelor s-a schimbat, notează presa internaţională. E-mailurile au devenit un test de cu totul altă natură: de a verifica potenţialul Sarei Palin de a candida la alegerile prezidenţiale din 2012.

Publicaţia americană The New York Times a scanat toate documentele şi le-a făcut publice pe o pagină electronică dedicată. Oricine este invitat să le parcurgă şi să semnaleze eventuale nereguli. Copiile e-mailurilor pot fi consultate AICI.

Presa caută picanterii, familia Palin face turul SUA

Sarah Palin se află într-un „turneu” naţional, împreună cu familia, în care bifează cele mai importante repere istorice ale SUA. Turul familiei Palin, intitulat „One nation”, a fost catalogat drept o „vacanţă în familie” de către fostul guvernator. Asta deşi familia se plimbă cu un autocar ce poartă numele politicianului şi invită fanii să-i urmeze. Palin ţine prelegeri şi se întâlneşte cu grupurile de fani, ascuntându-le doleanţele.

Vacanţa este finanţată de comitetul de acţiune politică ce o susţine pe Palin, din contribuţiile donatorilor. Turneul, foarte asemănător unei campanii electorale, este cu totul legal din moment ce Sarah Palin nu şi-a anunţat explicit intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2012, deşi există speculaţii pe această temă.

Cele mai citite

Trump în siguranță, după o „aparentă” tentativă de asasinat

Suspectul și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, este în afara oricărui pericol, după ce Serviciul...

Dani Olmo s-a accidentat! Cât va lipsi mijlocașul Barcelonei

Barcelona a primit o lovitură neașteptată, după ce Dani Olmo, unul dintre cei mai scumpi jucători transferați în această vară, s-a accidentat și va...

Ajutoare financiare de 10.000 de lei de gospodărie și bani suplimentari pentru familiile celor decedați în urma indundațiilor

Guvernul a anunțat în ședința de guvern adoptarea unui proiect de hotărâre prin care fiecare familie afectată de inundații va primi 10.000 lei și...
Ultima oră
Pe aceeași temă