Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, la Europa FM, că înregistrarea în care apar procuroarea Mihaela Focică şi Gheorghe Stan, adjunctul Inspecţiei Judiciare, nu este asumată de nimeni şi nu are convingerea că e autentică. În înregistrare, Focică se plângea de presiune din partea conducerii DNA.
"Nu ştiu cât de autentică e discuţia, nu ştiu cine sunt protagoniştii, nu apare numele Kovesi, nu se spune Kovesi a făcut, nu e confirmată oficial de către nimeni. Sunt convinsă că şeful Inspecţiei Judiciare, când cineva se prezintă şi spune că se fac presiuni, a doua zi trebuia făcut un control.
Mă întrebam dacă a fost această discuţie, de ce nu s-au luat măsuri trei luni de zile? Inspectorul şef l-a desemnat pe acel inspector (n.r. Focica) la controlul de la DNA ", a declarat Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu acordat lui Moise Guran, la Europa FM.
Procuroarea Mihaela Focică a făcut parte din echipa care a verificat anchetarea OUG 13 şi ulterior a făcut parte din comisia are au efectuat o verificare la DNA.
"Au verificat tot. S-a verificat toată activitate a noastră. (…)Niciodată nu am întâlnit un raport de control de fond în care membri echipei nu şi-au prezentat concluziile unităţii unde s-a efectuat controlul. Niciodată nu am convocat un inspector în biroul meu, toate întâlnirile au fost în cadru instituţional. Niciodată nu am făcut presiuni asupra unui inspector.Atunci când se face o plângere împotriva ta, ai dreptul şi ei obligaţia de a-ţi exprima punctul de vedere", spune Kovesi, care a subliniat că instituţia a fost verificată de 130 de ori.
În data de 6 octombrie, raportul controlului dispus de Tudorel Toader în vara acestui an la DNA va fi discutat în CSM, Secţia pentru Procurori.
În presă a fost publicată o înregistrare ambientală a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, şi procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA. Din spusele procuroarei Mihaela Focică, aşa cum rezultă din respectiva înregistrare, procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată şi în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârşire de către aceştia a unor abateri disciplinare. De asemenea, din cadrul aceluiaşi dialog, reiese şi că procurorul Codruţ Olaru, membru CSM, ar fi exercitat presiuni asupra procurorului inspector Mihaela Focică.
În acest caz, există un dosar care s-a aflat, iniţial, pe rolul Parchetului General, ca urmare a unei plângeri formulate de Focică. Ulterior, dosarul a fost trimis la Direcţia Naţională Anticorupţie, care ar fi competentă să analizeze această situaţie, conform Parchetului General.
De asemenea, pornind de la aceeaşi speţă, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, sesizarea Inspecţiei Judiciare (IJ), instituţie care ar urma să decidă dacă au existat presiuni interne şi externe din partea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, în cazul inspectoarei Mihaela Focică.