Preşedintele Klaus Iohannis a lansat un atac dur la adresa şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Iohannis a afirmat că al doilea om în stat nu este preocupat de independenţa justiţiei.
"Vorbim de domnul Tăriceanu cel urmărit penal pentru minciună penală. Acea persoană care scria bileţele Dragă Traian pentru a scăpa un prieten de justiţie. Nu e preocupat de independenţa justiţiei. Se preface, urmăreşte să scape de justiţie", a declarat Klaus Iohannis.
Reacţia liderului de la Cotroceni a apărut ca urmare a comunicatului de presă în care Tăriceanu a cerut ca stenogramele discuţiilor purtate săptămâna trecută, între Klaus Iohannis şi procurorul general Augustin Lazar, să fie făcute publice.
"Este pentru a doua oară când îi atrag atenţia public domnului preşedinte, cu tot respectul datorat funcţiei sale, că prin încălcarea repetată a Constituţiei îşi asumă o mare responsabilitate. Noi monitorizăm toate acţiunile neconstituţionale ale Preşedintelui României. Pentru stabilitatea politică a României nu dorim să ajungem la un punct critic cauzat de perseverenţa cu care domnul preşedinte încalcă prevederile Constituţiei.
1. Cerem publicarea stenogramelor discuțiilor purtate de președintele României cu cei doi responsabili din Ministerul Public, deoarece credem că declarațiile date publicității până în prezent de președinele Iohannis, de procurorul-general și de procurorul-șef al DNA pe temele amintite sunt insuficiente. Opinia publică are dreptul să cunoască întregul adevăr (…)", a scris policticianul.
Tăriceanu l-a acuzat pe preşedintele României că foloseşte instituţia de forţă, DNA, ca pe un instrument care inițiază la comandă politică compromiterea adversarilor săi.
"Paradigma pe care o folosește în declarații președintele Iohannis în vederea alegerilor este următoarea: eu apăr justiția, eu completez actul de justiție prin decizii politice, eu îi elimin pe corupți din scenă, eu schimb clasa politică. Realitatea este diametral opusă. DNA este instrumentul instituțional care inițiază la comandă politică compromiterea adversarilor președintelui, indiferent dacă aceștia sunt sau nu vinovați. DNA a devenit actorul politic principal al campaniei electorale (are toate atuurile să devină oricând partid). DNA are în același timp și prerogativele de anchetator, dar un anchetator aflat deasupra legii, pentru că aplică sau nu aplică legea pe bază de criterii discreționare și comenzi politice", mai adaugă şeful Senatului.