8.3 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSportIon Iliescu explică magistral ce e politica la 23 de ani de...

Ion Iliescu explică magistral ce e politica la 23 de ani de la revoluţie: “sunt interesele celor care au şi ale celor care n-au”

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că, la 23 de ani de la Revoluţie, scena politică a devenit o confruntare a intereselor private, a “intereselor celor ce au şi celor ce n-au”, precizând că cei care regretă viaţa dinainte de 1989 o fac motivat, în lipsă de certitudini.

Iliescu a fost întrebat care crede că este diferenţa fundamentală între clasa politică apărută acum 23 de ani, după Revoluţia din 1989, şi cea de acum.

“S-au schimbat vremurile, se schimbă ambianţa, conjunctura în care se dezvoltă societatea. Atunci era o noutate, ieşeam dintr-un regim închistat. Una din primele teme şi unul din obiectivele Revoluţiei a fost realizarea libertăţii de manifestare, de organizare, de exprimare, pluralismul politic… Au apărut atunci exploziv, în luna ianuarie, 30 de partide, pe baza legii partidelor pe care am emis-o la sfârşitul anului 1989. Până la alegeri am ajuns la vreo 90 de partide, care au luat parte la primele alegeri. Apoi a fost un proces de aşezare, de sedimentare şi de reducere a numărului de partide. Au rămas câteva partide proeminente care au fost forţe active ale confruntărilor noastre politice”, a declarat Iliescu.

În ceea ce priveşte onestitatea politicienilor din prezent, faţă ce cei din 1990, fostul preşedinte a precizat că acum predomină interesele private.

“În toate generaţiile sunt de toate, şi oameni oneşti şi… apar interese inevitabile. Am intrat într-o lume în care predomină interesul, proprietatea privată şi capitalul înseamnă interes privat şi se confruntă interesele celor ce au şi celor ce n-au. Deci am intrat într-o societate care are de toate şi unde confruntarea intereselor domină din spatele… şi confruntările politice, economice şi sociale”, a mai susţinut Iliescu.

Cele mai citite

Prognoza meteo pe regiuni. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo valabilă pentru intervalul 4 - 17 martie. Astfel, în următoarele două săptămâni,...

Cum să-ți menții gențile ca noi? Sfaturi de întreținere

Ești pasionată de accesorii, însă gențile sunt, de departe, preferatele tale? Ei bine, dacă investești bugete considerabile în acest sens și vrei să te...

Tablou electric aplicat pentru siguranța instalației electrice – vezi aici oferte de neratat

Instalația electrică trebuie să fie realizată în bune condiții, astfel încât să fie rezistentă și durabilă. Este foarte important să optezi pentru produse de...
Ultima oră
Pe aceeași temă