19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportIon Iliescu explică magistral ce e politica la 23 de ani de...

Ion Iliescu explică magistral ce e politica la 23 de ani de la revoluţie: „sunt interesele celor care au şi ale celor care n-au”

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că, la 23 de ani de la Revoluţie, scena politică a devenit o confruntare a intereselor private, a „intereselor celor ce au şi celor ce n-au”, precizând că cei care regretă viaţa dinainte de 1989 o fac motivat, în lipsă de certitudini.

Iliescu a fost întrebat care crede că este diferenţa fundamentală între clasa politică apărută acum 23 de ani, după Revoluţia din 1989, şi cea de acum.

„S-au schimbat vremurile, se schimbă ambianţa, conjunctura în care se dezvoltă societatea. Atunci era o noutate, ieşeam dintr-un regim închistat. Una din primele teme şi unul din obiectivele Revoluţiei a fost realizarea libertăţii de manifestare, de organizare, de exprimare, pluralismul politic… Au apărut atunci exploziv, în luna ianuarie, 30 de partide, pe baza legii partidelor pe care am emis-o la sfârşitul anului 1989. Până la alegeri am ajuns la vreo 90 de partide, care au luat parte la primele alegeri. Apoi a fost un proces de aşezare, de sedimentare şi de reducere a numărului de partide. Au rămas câteva partide proeminente care au fost forţe active ale confruntărilor noastre politice”, a declarat Iliescu.

În ceea ce priveşte onestitatea politicienilor din prezent, faţă ce cei din 1990, fostul preşedinte a precizat că acum predomină interesele private.

„În toate generaţiile sunt de toate, şi oameni oneşti şi… apar interese inevitabile. Am intrat într-o lume în care predomină interesul, proprietatea privată şi capitalul înseamnă interes privat şi se confruntă interesele celor ce au şi celor ce n-au. Deci am intrat într-o societate care are de toate şi unde confruntarea intereselor domină din spatele… şi confruntările politice, economice şi sociale”, a mai susţinut Iliescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă