18.1 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSportInterviu RL cu Traian Băsescu: “Eu cred că PDL va avea un...

Interviu RL cu Traian Băsescu: “Eu cred că PDL va avea un nou congres în toamnă”

PDL este partidul în jurul căruia trebuie reconstruită dreapta şi are obligaţia să câştige alegerile parlamentare din toamnă, chiar dacă în contextul actual USL este creditat cu cele mai multe şanse, susţine preşedintele suspendat, Traian Băsescu, într-un interviu acordat României libere. Din acest motiv, congresul extraordinar al PDL în care echipa lui Emil Boc a fost înlocuită de cea a lui Vasile Blaga, organizat după alegerile locale, a furnizat o soluţie de moment, dar pe termen lung „modelul Macovei” nu va mai putea fi ignorat, consideră Traian Băsescu.

Traian Băsescu: După congresul extraordinar a devenit PDL partidul pe care vi-l doreaţi? Sau a devenit evidentă o criză de lideri în interior sau o lipsă de apetit pentru o transformare profundă a partidului?

Traian Băsescu: Este clar că acest congres nu a fost congresul reformei PDL, nici nu este posibil să intri într-un proces de reformare a unui partid când mai sunt câteva luni până la alegeri. O eventuală opoziţie după aceste alegeri din acest an sigur va da răgazul să se reformeze.

RL: Adică Vasile Blaga este temporar preşedintele partidului şi conducerea partidului, în această formă, este o soluţie doar de avarie pe termen scurt, pe un termen mai scurt decât mandatul normal?

TB: Eu cred că ei vor avea un nou congres după alegerile din toamnă, dar trebuie spus un lucru: PDL trebuie să se pregătească şi să câştige alegerile din toamnă.

RL: Credeţi că mai poate câştiga?

TB: Vă spun de ce. USL a intrat cu o viteză extraordinară într-un proces de decredibilizare, externă şi internă. În momentul de faţă, USL nu este considerat un partener valabil în exterior din cauza liderilor, în orice caz. S-ar putea ca viaţa să-I oblige să ia măsuri după acest referendum, dar nu ştiu care.

RL: Nici PDL nu s-a reînnoit foarte mult dacă ne uităm la componenţa conducerii.

TB: Sunt absolut de acord. Măcar PDL are meritul că a fost cinstit, le-a spus (oamenilor) când n-au fost bani că n-avem bani şi nu prăbuşim ţara ca să menţinem voturile. Oamenii (USL – n.r.) ăştia au făcut promisiuni enorme înainte să le dau guvernarea şi n-au reuşit să facă nimic. Până şi acest 8% pe care l-au dat nu mai reprezintă nimic în urma devalorizării leului, ba dimpotrivă, veniturile populaţiei sunt mai mici. Gândiţi-vă la cei cu veniturile din sectorul privat, care sunt de asemenea puternic afectaţi de deprecierea leului. Lucrurile sunt complicate aici. Ce vă pot spune, şi dacă privim la USL, şi dacă privim la PDL, este că reforma clasei politice este fundamentală. Deja am ajuns la o criză în care poltiicul nu mai este credibil, ba a ajuns la stadiul la care pentru interesele lui sacrifică interesul naţional. E prima dată în 22 de ani de democraţie când văd o grupare politică care pentru a deţine puterea totală şi a-şi anexa instituţiile statului sacrifică interesul naţional. Asta au făcut USL, Antonescu şi Ponta, acum, cu această lovitură de stat. Pentru că este o lovitură de stat. În loc să trimiţi militari la Monitorul Oficial, ai trimis o ordonanţă de urgenţă, în loc să trimiţi militari la Curtea Constituţională, un pluton care să spună noi suntem Curtea, ai trimis o ordonanţă de urgenţă prin care interzici Curţii să mai judece hotărârile Parlamentului. Deci este o lovitură de stat tipică. În loc să trimiţi un pluton la Televiziune şi la Radio ca să le ocupe, cu votul majorităţii ai terminat participarea opoziţiei în Consiliul de administraţie la Radio şi Televiziune.

RL: Pe lângă dificila perioadă în care a trebuit să guverneze, PDL a fost reticent la adoptarea unor modificări la statut în sensul celor prezentate de Monica Macovei, a adoptării unor standarde de integritate. Nu credeţi că şi de aici vine o parte din căderea în sondaje?

TB: Vreau să fim foarte clari: de aici vine cea mai mare parte a căderii. Pentru că populaţia ar fi fost pregătită să înţeleagă o situaţie de criză economică sau mesajul <>, dacă ei aveau un comportament aşa cum le cereau Monica Macovei şi Cristi Preda. N-au înţeles la vreme, sper să înţeleagă în perioada următoare.

RL: Ce i-ar face să înţeleagă acum?

TB: Exact rezultatul unui asemenea comportament. Pentru că nimeni nu i-a iertat de actele de corupţie. Primarii PDL au fost executaţi fără menajamente de isntituţiile statului şi asta a însemnat prejudiciu uriaş pentru partid. Funcţionarii PDL care au fost corupţi au fost arestaţi, primarul de la vâlcea, de la Craiova, de la Vâlcea, de la Cluj, directorul acela de la Ministerul Muncii (Silviu Bian, fost preşedinte al ANOFM, arestat – n.r.) şi care-şi lua şpăgile de la Braşov, doamna de la Timiş (Cornelia Corescu, fosta şefă a ITM Timiş, arestată – n.r.). Nu i-a iertat nimeni. Iar de suferit n-au suferit numai cei corupţi, dar a suferit o cădere de credibilitate tot partidul. PDL nu poate să spună că numai criza i-a făcut să piardă atât de drastic alegerile locale. Şi, în acelaşi timp, niic eu nu pot spune că numai din cauza crizei am avut o cădere atât de mare în încrederea populaţiei. Pentru că PDL a fost lipit de mine prin geneza lui şi toţi mi-au reproşat şi mie situaţiile de corupţie din PDL. Toţi am plătit un cost pentru comportamentul în neregulă al PDL. Sigur, la mine mai adăugaţi şi EBA.

RL: Spuneaţi că PDL va trebui să meargă să câştige alegerile. Înţeleg prin asta un procent foarte apropiat de cel cu care se formează majoritatea. Noua Republică şi Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta (ICCD) ce loc au în ecuaţia asta politică?

TB: Eu cred că şi cele două structuri pe care le-aţi pomenit, Noua Republică şi Iniţiativa lui Ungureanu, dar şi PNŢCD, după acest referendum, vor trebui să se aşeze la masă împreună cu PDL şi să construiască o dreaptă intransigentă, cu ea însăşi în primul rând, şi care să dea o perspectivă României.

RL: Vedeţi ICCD şi Noua Republică evoluând separat de PDL?

TB: Asta ei vor stabili. Dar este clar că cei care pot pune rapid o infrastructură teritorială la dispoziţia unei construcţii de dreapta sunt PDL şi PNŢCD.

RL: Ce compatibilităţi vedeţi între Monica Macovei, VAsile Blaga, Mihail Neamţu şi Mihai Răzvan Ungureanu în contextual refacerii dreptei româneşti?

TB: Cred că Vasile Blaga e un om experimentat politic şi va trebui şi el să accepte ideea că n-au ascultat-o pe Monica Macovei la vreme, iar valorile pe care Monica Macovei le cerea le regăsesc şi la Neamţu, şi la Ungureanu, şi, de ce nu?, şi la Pavelescu, la PNŢCD. Totul este ca PDL să se plieze pe această realitate, a comportamentului exemplar în politică.

RL: Nu aveţi nici un regret că nu aţi numit prim-ministru un om mai abil în a gestiona şi priorităţile creşterii economice, nu numai pe cele ale austerităţii?

TB: Nu era posibil mai mult decât atât. Emil Boc a avut toată asistenţa specialiştilor în economie, indiferent că e profesor universitar de drept constituţional. Ca să asiguri o creştere în parallel cu măsurile de austeritate înseamnă resursă financiară pe care România nu o avea.

RL: Sunt foarte mulţi oameni de afaceri care au venit cu acest reproş.

TB: Aşa este, dar nimeni n-a spus şi cum. Or, trebuia câteva zeci de miliarde. Eu de aceea insistam: daţi drumul la mineritul de la Roşia Montană, daţi drumul la Roşia Poieni. Preţul acestor metale pe piaţa internaţională era foarte ridicat şi capitalul străin ar fi investit miliardele de care era nevoie pentru reluarea exploatării, ceea c ear fi însemnat creştere economică. Dar România nu putea împrumuta bani de pe piaţă ca să deschidă nişte investiţii, iar neputinţa administrativă de a utiliza banii europeni pentru construcţii de autostrăzi, pentru lucrările de regularizare, este şi asta o realitate.

 

 

Cele mai citite

Florin Tănase avertizează adversarele din Europa League: „Nu vor avea un meci ușor cu noi”

FCSB a învins PAOK cu 1-0 în Grecia, în cadrul etapei a doua din faza ligii Europa League, și speră la calificarea în primăvara...

Elias Charalambous, mulțumit de victoria lui FCSB: „Disciplina și atitudinea au făcut diferența”

FCSB a obținut o victorie importantă în Europa League, învingând PAOK cu 1-0, deși a jucat în inferioritate numerică din minutul 56. Antrenorul Elias...

Jumătate dintre români nu economisesc pentru bătrânețe, avertizează economiștii

Aproximativ 50% dintre români nu au economii pentru pensie, o realitate alarmantă, avertizează economistul Radu Crăciun, într-un interviu acordat HotNews. Această situație este cauzată, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă