17.8 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSportInterviu RL cu preşedintele suspendat. Condiţiile lui Băsescu pentru ca Ponta să...

Interviu RL cu preşedintele suspendat. Condiţiile lui Băsescu pentru ca Ponta să fi continuat ca premier şi după alegeri

Preşedintele suspendat regretă declanşarea crizei politice de către USL, consideră că PSD are cel mai mult de câştigat din demiterea sa şi spune că, dacă situaţia nu ar fi degenerat până la alegeri, l-ar fi desemnat ca premier, după alegeri, tot pe Victor Ponta, dacă USL ar fi obţinut majoritatea.

RL: Dacă nu veţi fi demis, vă aşteptaţi ca, din partea USL, cineva săşi asume eşecul?

TB: Ce treabă am eu cu USL-ul, ce fac ei şi care-i moralitatea lor în politică?

RL: Din perspectiva PSD pare greu de înţeles acest demers, atâta vreme cât PNL pare să aibă mai mult de câştigat din demiterea dumneavoastră. Sau nu sunteţi de acord cu o astfel de analiză?

TB: Sunt mult mai interesaţi pesediştii, în demiterea mea, chiar dacă Ponta nu a fost un promotor. Promotor a fost Voiculescu, utilizându-l pe Crin Antonescu, dar şi Ponta a avut o presiune formidabilă de la Dragnea, de la destui din partid să treacă la acest proces pentru că dosarele lor sunt destul de aproape şi au nevoie să pună mâna pe justiţie. Deci miza acestei suspendări cu dorinţa de demitere este justiţia. Nu eu am fost miza. Eu sunt doar o treaptă care trebuie depăşită. Din perspectiva funcţiei este Crin Antonescu, din punctul de vedere al punerii sub control a justiţiei este PSD, deşi, slavă Domnului, şi PNL îi are pe Fenechiu, pe Chiuariu şi pe Ştefan Diaconu (secretar de stat în Ministerul Economiei, căruia actualul ministru, Daniel Chiţoiu, i-a delegat atribuţiile sale – n.r.) care e în anchetă penală de prin 2011. Dar mult mai interesat este PSD pentru că ei au mult mai mulţi oameni şi cu acuzaţii mult mai grele.

Citeşte interviul integral cu Traian Băsescu.

RL: PNL, cu Crin Antonescu preşedinte interimar, ar putea pleca dintr-o poziţie mai bună la startul alegerilor prezidenţiale, Antonescu ar putea chiar schimba un şef precum cel al SRI care este un om, totuşi, apropiat de PSD.

TB: Marele câştigător al îndepărtării mele este PSD. Nu Victor Ponta, atenţie! Victor Ponta ar fi fost mult mai consolidat dacă avea o relaţie bună cu mine şi îşi ducea mandatul preocupându-se de economie şi nu de jocurile politice.

RL: Ce înseamnă „mai consolidat”?

TB: Mai consolidat în alianţă. Nu i-ar fi oferit lui Crin Antonescu posibilitatea să ajungă la Cotroceni şi el rămânea principalul jucător politic. Din păcate pentru el, a intervenit scandalul plagiatului şi atunci nu a mai putut rezista presiunii interne de demitere a preşedintelui.

RL: Dacă USL ar fi câştigat la alegerile generale din toamnă şi dumneavoastră rămâneaţi preşedinte pentru următorii doi ani şi dacă nu ar fi apărut acest plagiat, i-aţi fi dat din nou poziţia de prim-ministru lui Victor Ponta?

TB: Ca să nu dai mandat unui prim-ministru trebuie să ai motive serioase. Dacă Victor Ponta ar fi fost un prim-ministru normal, capabil de coabitare, nu văd de ce nu i l-aş fi dat, eu fiind adeptul soluţiilor de stabilitate politică în perioadă de criză. De aceea i-am şi dat mandatul imediat şi nu am mai încercat formarea unui guvern PDL. Urgenţa zero era stabilitatea politică. Sigur, nu consider că-i vina mea faptul că USL a pus interesele politice de îndepărtare a preşedintelui deasupra interesului naţional de a avea stabilitate politică şi efectele se văd în izolarea României. Uitaţi-vă cum se depreciază moneda naţională. Dar în condiţii normale, în condiţiile unei coabitări instituţionale nu aş fi avut nici un motiv să nu-i dau din nou mandatul lui Victor Ponta dacă ei ar fi câştigat alegerile în toamnă.

RL: Dat fiind modul în care evoluează lucrurile, excludeţi o rupere a USL pe termen scurt?

TB: Nu aş vrea să fac aprecieri legate de ce se va întâmpla la USL. Chiar nu am analizele necesare.

 

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

Șoferii vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a achita taxa, fără a mai fi penalizați automat Sistemul va fi similar cu cel care...
Ultima oră
Pe aceeași temă