15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSportInterviu Rl - Crin Antonescu: Basescu si Geoana apartin aceleiasi lumi

Interviu Rl – Crin Antonescu: Basescu si Geoana apartin aceleiasi lumi

Potrivit unui foarte recent sondaj Gallup, batalia pentru turul II al alegerilor prezidentiale a luat o noua intorsatura. Dupa ce vreme de saptamani de-a randul, candidatul PSD, Mircea Geoana, a putut fi sigur ca trebuie sa se pregateasca sa-l infrunte pe Traian Basescu in finala, studiul Gallup spune ca liderul PNL are un usor avantaj in fata lui Mircea Geoana, adica 23% la 22%, Traian Basescu avand 32% din intentia de vot. Din motive diferite, atat Traian Basescu, cat si Crin Antonescu au declarat ca si-ar dori sa-si intalneasca fostul coleg din Alianta D.A. in turul II al alegerilor prezidentiale. In interviul acordat Romaniei libere, presedintele PNL, Crin Antonescu, vorbeste despre sansele de alcatuire rapida a unui Guvern legitim dupa alegeri, dar estimeaza ca nu este posibil ca el sa se constituie inainte de sfarsitul anului, date fiind procedurile de instalare a noului presedinte.

 

El se delimiteaza insa atat de PDL, cat si de PSD, declarand ca distanta dintre el si celelalte partide este la fel de mare si ca Traian Basescu si Mircea Geoana "sunt contracandidati care ar mentine actuala stare de lucruri". Crin Antonescu spune ca, in momentul in care romanii vor alege "un alt fel de presedinte", exista mai multe sanse ca negocierile de formare a Guvernului sa aiba succes. Cat despre defecte, Crin Antonescu spune ca insistenta asupra absenteismului sau din Parlament tine de preocuparea de a-l azvarli in "mocirla" generala: "daca despre Antonescu nu s-au gasit inregistrari compromitatoare, trebuie sa repetam la nesfarsit ca are absente in Parlament". 

 

» Domnule Crin Antonescu, la in­ce­putul anului putini romani isi im­a­gi­nau ca veti deveni unul dintre pri­n­ci­pa­lii competitori in campania elec­to­ra­la. Intretimp ati devenit pre­se­din­tele PNL, cu un permanent discurs cri­tic la adresa guvernului PDL-PSD, si, mai recent, ati inregistrat un succes major prin solutia Iohannis. Cum l-ati convins pe Klaus Iohannis sa vi se alature si sa intre in ten­siunea conflictului dintre Presedintie si Parlament?
— I-au cerut si altii domnului Iohannis sa intre in cercurile  politicii de la Bucuresti. Noi am fost mai convingatori. si am fost mai convingatori pentru ca l-am asigurat ca va fi in postura de adevarat sef al gu­ver­nu­lui, nu de forma, ca va lucra cu pro­fe­sio­nistii pe care ii va alege si ca nu-i va fi fo­lo­sit si murdarit numele in acest proiect. M-am intalnit cu domnul Iohannis, iar domnul Iohannis a avut incredere in ce i-am spus.

» PSD a avut de la inceput o pozitie ne­clara daca Klaus Iohannis sa fie sau nu premier dupa alegeri. E limpede ca nu puteti pune prea multa baza pe cei de la PSD.
— Dar nici n-am spus ca am vreo in­te­le­gere cu PSD in sensul acesta, legata de gu­ver­nul de dupa alegeri. Va fi o alegere a Partidului Social Democrat dupa ale­ge­rile prezi­den­tiale daca doreste sa fie parte dintr-o alianta politica, dintr-o ma­jo­ritate politica pentru un guvern condus de Klaus Iohannis. Eu cred ca este o probabilitate foarte mare ca PSD sa fie de acord cu noi in aceasta privinta. Dar nu este singura varianta.

» Tocmai. In ultima saptamana au fost remarcate atacurile dum­nea­voas­tra foarte directe impotriva lui Mircea Geoana, in legatura inclusiv cu acea controversata vizita la Moscova. Este sau nu vorba de o apropiere de tabara Basescu/PDL?
— Nu. Traian Basescu si Mircea Geoana sunt contracandidati apartinand ace­leiasi lumi, care, in fond, odata ajunsi pre­se­dinti, ar mentine actuala stare de lucruri. Nu inseamna ca ori de cate ori vorbesc despre unul ma apropii de celalalt. Am spus-o pe parcursul acestui an, aproape zi de zi, sunt egal departat si de Traian Ba­ses­cu, si de Mircea Geoana. si de aceea can­di­dez. Pentru ca altfel l-as fi sustinut pe unul dintre ei. Nu-l puteam ataca, cum spuneti dumneavoastra, nu-l puteam intreba, cum spun eu, pe Mircea Geoana, despre vizita la Moscova inainte de a avea habar despre ea. A doua zi dupa ce in pre­sa au aparut informatii si aprecieri despre aceasta vizita, l-am intrebat. Nu-l puteam intreba inainte, de vreme ce n-am stiut.

 

» Citez o declaratie de luni a dom­nu­lui Basescu: "Slava Domnului, in acest mandat am facut si eu destule greseli", intre ele, "poate chiar o oa­recare lipsa de tact in relatia cu guvernul Tariceanu". Traian Basescu a facut si alte declaratii de apropiere fata de PNL. Cel putin pana acum ati tratat cu un oarecare dispret aceste cateva gesturi ale presedintelui.
— Nu le-am tratat cu dispret. Le-am tratat cu claritate.

» Oricum, le-ati respins.
— Repet ca este exclusa o colaborare intre mine si Traian Basescu, intre PNL si PDL, cata vreme acest partid este condus de Traian Basescu drept presedinte al Ro­ma­niei sau ca presedinte al PD. Este o de­cla-ra­tie de la care nu m-am abatut nici o clipa, comentariile sunt ale altora si eu nu le pot opri. Regretele lui Traian Basescu nu sunt sincere.

» Dar sa presupunem ca premierul va fi impus de PNL, evident, in even­tualitatea ca ajungeti la Cotroceni. Cum alcatuiti majoritatea?
— Nu. Premierul nu este impus de PNL. Partidul National Liberal n-are nici o calitate sa impuna premierul, nefiind un partid care sa aiba majoritatea absoluta in Parlament, nefiind nici macar partidul cu cel mai mare numar de parlamentari. Va fi propus de mine, ca presedinte, si am convingerea ca voi gasi, dupa consultarile cu partidele parlamentare, o majoritate care sa-l investeasca pe Klaus Iohannis premier.

» Insist. De care partid se simte PNL mai atasat: de PSD sau de PDL?
— De nici unul. De la inceputul anului, de cand am devenit presedinte al partidului, am spus in permanenta ca distanta dintre noi si Partidul Democrat este egala cu dis­tan­ta dintre noi si Partidul Social De­mo­crat, iar aceasta distanta este mare. Cu Par­tidul Social Democrat pe parcursul acestui an s-a putut totusi comunica. Au putut fi actiuni comune, cum a fost cons­ti­tuirea unei majoritati pentru a da o solutie politica crizei guvernamentale dupa ca­de­rea guvernulu Boc, solutia Iohannis. In schimb, Partidul Democrat s-a autoizolat, s-a autoizolat de multa vreme, Partidul De­mocrat se comporta ca un partid bol­se­vic, se pretinde minoritatea constienta, pre­tinde sa impuna si Parlamentului, si opi­niei publice exclusiv propriile solutii. De aceea n-am putut discuta, n-am putut co­munica, n-am putut construi nimic. Dar din punct de vedere teoretic, distanta dintre noi si cele doua partide este la fel de mare.

» Cand es­ti­mati ca vom avea un gu­vern legitim? E o in­tre­bare esen­tia­la pentru buget, pentru taxe si veni­turi, salarii de la companii private sau de la stat, pen­tru pensii, pentru decizii in sanatate, in­vatamant etc.
— Respectand procedurile oficiale de vali­da­re a noului presedinte, de instalare a aces­tuia si de intrare a acestuia in capa­ci­tate de a lucra constitutional, cred ca putem sa avem pana la sfarsitul anului acest guvern.

» Daca Traian Basescu ramane presedinte, nu va temeti ca veti pierde in continuare parlamentari? 11 dintre cei 18 parlamentari care au alcatuit grupul independentilor in Parlament au plecat din PNL. UDMR e deschis pentru orice varianta. O sa spuneti "nu" PDL si o sa ramaneti fara parlamentari?
— In jurul lui Traian Basescu, drept ur­mare a tuturor mijloacelor de presiune pe care acesta le-a folosit, s-au strans tot felul de oameni de o calitate politica si morala pe care va las sa o judecati. Dum­nea­voas­tra ii numarati pe cei care provin din ran­du­rile liberalilor, dar nu i-ati numarat nicio­data pe stalpii de forta ai regimului Adrian Nastase, care sunt Constantin Simirad, Nicolae Mischie, domnul general Gabriel Oprea, care erau foarte apropiati de Adrian Nastase in 2004 si care astazi sunt alaturi de Traian Basescu. Pe acestia nu prea ii vede nimeni.

» De vazut i-am vazut. Problema este ca acesti oameni care merg la PDL – nu domnul Simirad, ca nu este in Parlament, e presedinte de consiliu judetean – va lipsesc de un numar de voturi pentru sustinerea guvernului pe care il doriti.
— Eu candidez la presedintia Romaniei. Candidez la presedintia Romaniei cu do­rinta si capacitatea de a schimba fun­da-mental viata politica din aceasta tara. Nu candidez ca sa-mi plece sau sa-mi ramana doi parlamentari liberali de colo sau de colo. Asa incat aceasta problema chiar nu ma intereseaza in acest moment. Exista o miza pentru Ro­ma­nia, si nu contabilitatea parla­men­tarilor. Rolul meu ca presedinte al acestui partid si de candidat la pre­se­dintie este sa le ofer romanilor sansa de a alege un alt fel de presedinte. Nu de a pas­tra doi par­la­men­tari in plus sau in minus pentru Partidul National Liberal. Ce se va intampla dupa alegeri, cum va fi sprijinit guvernul in Parlament, vom vedea.

» Aceasta contabilitate parla­men­ta­ra face parte insa din problema esen­tiala a formarii unui guvern stabil.
— Cred ca daca voi fi presedinte nu vor mai pleca din Partidul National Liberal catre Partidul Democrat parlamentari.

» Dar daca ramane Traian Basescu presedinte?
— Daca ramane Traian Basescu, oricum nu mai conteaza doi-trei parlamentari de la PNL, pentru ca vom intra intr-un regim, deja pot sa-i spun regim, in care Par­la­men­tul nu va mai conta. Atat de grav s-au de­gra­dat lucrurile. Tocmai de aceea sunt convins ca aceasta ipoteza – a unui nou mandat pentru Traian Basescu – este una pur teoretica.

» Totusi, ce planuri defensive aveti in cazul in care actualul presedinte ramane la Cotroceni si va presa suplimentar Parlamentul?
— Daca Traian Basescu ramane pre­se­din­te, ipoteza pe care vad ca insistati cu mult sarg, pozitia Partidului National Liberal – cel putin atata vreme cat eu ii voi fi pre­sedinte – va fi aceea de a apara regimul democratic din Romania. si asta vom face.

 

» Domnule Antonescu, aparati pe buna dreptate institutia Par­la­men­tu­lui; in plus, nimeni nu va contesta t­a­len­tul oratoric. Totusi, lumea va re­pro­seaza absenteismul de la sedin­te­le Legislativului. E de neglijat acest aspect?
— Nu este de neglijat acest aspect. Dar e de intrebat: de ce niciodata nu se vor­beste despre faptul ca domnul Mircea Geoana s-a aflat, la randul lui, in toate aceste sesiuni parlamentare moni­to­ri­za­te, intre fruntasii la absente? E de in­tre­bat de ce n-a cautat nimeni in arhiva sa vada ca intre 1992 si 1995 deputatul Traian Basescu n-a fost deloc printre cei mai prezenti?

» Dumneavoastra va raportati la erorile altora sau la un standard de profesionalism parlamentar?
— Nu, nu ma raportez la erorile altora. Ma raportez la un standard de profe­sio­na­lism jurnalistic. Pentru ca, daca jur­nalistii considera ca e relevant pentru opinia pu­bli­ca sa repete la nesfarsit ca Antonescu are multe absente in Par­la­ment, atunci pro­babil ca ar trebui sa fie la fel de rele­vant ca Geoana a avut multe absente in Parlament sau ca Basescu a avut absente in Parlament. Pentru ca altfel e de in­tre­bat de ce un om care pana la urma a mar­cat prin prezenta sa in momente-cheie istoria dezbaterilor parlamentare este mereu si mereu pus sa raspunda la aceasta intrebare la care a raspuns, de altfel, in nenumarate randuri. La toate aceste in­tre­bari exista o explicatie foarte clara. Daca Antonescu nu e corupt, daca Antonescu nu are inregistrari cu altii si nu e inre­gis­trat de altii cu nimic com­promitator, daca An­tonescu nu face parte din aceasta mo­cir­la, trebuie sa repetam la nesfarsit ca a avut multe absente in Parlament. Dar nu, Antonescu nu face parte din mocirla.

» Va duceti campania chemand la "re­volutia bunului-simt". Dar la Co­tro­ceni nu veti fi singur, iar oamenii din jurul presedintelui conteaza. Cum ramane cu declaratia vice­pre-se­dintelui PNL Ludovic Orban ca elec­toratul lui Traian Basescu este alcatuit din alcoolici, tigani si prostituate?
— Am raspuns de nenumarate ori si la aceasta intrebare, de fiecare data de­li­mi­tandu-ma de aceasta declaratie. Preferati sa repetati aceasta declaratie, in loc sa trans­miteti: "Domnule, uite ce clar, ce ferm s-a delimitat Crin Antonescu de aceas­­ta declaratie", adica: "Iata un gest de fairplay pe care Antonescu l-a facut, iar altii, niciodata, pentru ca Antonescu a ara­tat ca electoratul lui Traian Basescu este la fel de respectabil ca electoratul pro­priu, ca electoratul lui Traian Ba­sescu este alcatuit si din foarte multi oameni de calitate pe care Crin Anto­nescu ii apreciaza cu ade­varat"; ni­ciodata nu citati asta, preferati sa citati declaratia lui Orban.

» La Consiliul National pentru Com­ba­terea Discriminarii a fost depusa o plangere impotriva domnului Or­ban. Va fi sanctionat sau nu de partid?
— Daca domnul Traian Basescu ar fi fost sanctionat de opinia publica, de jur­na­listi, de CNCD atunci cand, in calitate de pre­se­dinte al Romaniei, a facut lucruri mai grave decat Orban pe aceeasi di­rec­tie, atunci poate am fi pus si in partid pro­blema sanctionarii domnului Orban.

» Opinia publica va avea ocazia sa sanctioneze pe 22 noiembrie toate greselile.
— Exact. Dar retineti: nu Orban can­di­dea­za, Antonescu candideaza, nu Orban va fi la Palatul Cotroceni, Antonescu va fi la Palatul Cotroceni.

» Ati declarat ca oricine e de votat in turul II, oricine; ar putea fi si Cor­neliu Vadim Tudor, si Gigi Becali… Va mentineti aceasta declaratie?
— Da, o mentin in sensul ca trebuie vo­ta­ta alternativa. Mai mult decat atat, va spun si cine va fi cel care va intra in turul II contra lui Traian Basescu. E vorba de Crin Antonescu. Deci lasati ipotezele  cu Vadim Tudor, ca nu e cazul. Am subliniat prin acel raspuns ideea ca este neaparat ne­cesar ca un om care se comporta din ce in ce mai abuziv, din ce in ce mai dis­cre­tionar, din ce in ce mai sfidator la adresa regulilor fundamentale ale democratiei sa nu mai capete un nou mandat.

» Revin atunci la "revolutia bunului-simt". Multi romani nu ar fi vrut sa-i auda pomeniti pe Corneliu Vadim Tudor si Gigi Becali nici macar ca figura de stil.
— Doamna, va asigur ca e o falsa pro­ble­ma. Romanii care sunt preocupati de bun-simt si care sunt majoritari trebuie sa ju­dece atitudinea mea, daca eu am bun-simt, nu daca are Vadim Tudor, daca Traian Basescu are bun-simt, nu daca are Vadim Tudor. Haideti sa le dam ocazia sa judece in raport cu proiectul meu si cu lucrurile pe care mi le asum.

» De ce ar vota cineva candidatul unui partid care in mod evident nu poate fi cel mai puternic in ecuatia formarii guvernului?
— Partidul National Liberal nu este un partid perfect si, cum am spus, nici nu avem cel mai mare numar de par­la­men­tari. Dar PNL este un partid mai bun decat celelalte partide, si cum este lim­pede ca vom avea un guvern de coalitie, este foarte probabil ca PNL sa fie in aceasta coalitie. Noi suntem mai aproape decat altii de posibilitatea de a reforma cu adevarat viata politica si putem face ceva mai bun daca suntem conducatorii jo­cului. Ceilalti vor face ceva mai rau decat noi daca ei conduc jocul. S-a vazut ce au facut ceilalti. Noi trebuie sa fim partidul care impune regulile jocului.

Mai mult:

Analiza Rl: Basescu, inca un mandat?

Analiza Rl: Geoana, cu gandul la victorie

Interviu Rl – Oprescu: Nu sunt lipsit de bun-simt sa fac recomandari pentru turul II

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Digitalizarea cărților de identitate electronice: Când vor fi gata noile acte

Executivul a adoptat recent o hotărâre ce sprijină lansarea proiectului „D4eID — Digitalizare pentru promovarea cărții de identitate electronice”. Conform Hotărârii de Guvern nr. 1.407,...

Îți place fotbalul? Pariază online pe sportul preferat!

Sportul-rege este pe primul loc în topul preferințelor tale? Descoperă noi modalități de a te bucura de fotbal, în orice anotimp! Iată câteva sugestii...

Dr. Oz va lucra cu Robert F. Kennedy Jr. la reforma asistenței medicale

Trump a ales personalitatea de televiziune și chirurgul dr. Mehmet Oz, ca administrator al unei agenții de anvergură cu cheltuieli anuale de 2,6 trilioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă