» Candidatul independent la alegerile prezidentiale de duminica Sorin Oprescu vorbeste intr-un interviu pentru Romania libera despre relatia lui Mircea Geoana cu grupul Vanghelie-Hrebenciuc din PSD. Primarul Capitalei sustine si ca ar fi favoritul bucurestenilor in sondajele de opinie, iar despre recordurile sale culinare in pietele orasului spune ca au fost "momente de relaxare" pentru cetateni.
» De ce candidati, domnule Oprescu, la presedintia Romaniei?
Acum un an de zile, cand am spus ca nu candidez, sa stiti ca eu si credeam treaba asta, pentru ca nu aveam nici un fel de gand. Apoi a venit alianta 73% ce n-a existat niciodata in Parlament. Am crezut ca majoritatea asta se apuca de treaba. Din zi in zi, derapaje peste derapaje, ministrii nostri-s mai buni decat ministrii lor, ministrii nostri-s mai putin corupti decat ministrii lor, si uite asa am dus-o noua luni de zile. Aparatul statului e blocat, toate puterile in stat sunt tulburate de catre presedintele Basescu, care tine intr-o stare de conflict institutia statului cu cetatenii, si atunci ce i se poate ierta unui doctor; sa stea deoparte cand el (n. red. – pacientul) are nevoie de el nu i se poate ierta. Asa ca m-am inscris.
» Credeti ca Romania are nevoie de o interventie chirurgicala?
Da, in mod sigur are, pentru ca e bolnava. si diagnosticele sunt trei: saracia, proasta guvernare si coruptia. Dupa un an si jumatate, cat am stat la primarie, mi-am dat seama care sunt dimensiunile jafului national. Pot sa spuna ca n-am facut absolut nimic si pot sa minta cat or dori sa minta, un lucru stiu sigur – ca nu s-a mai furat in Primaria Capitalei.
» Cum ati facut asta?
Aducand preturile la valoarea lor justa. si au plecat singuri.
» Sa luptati impotriva coruptiei din postura de presedinte e altceva. Cum ati face asta?
Sa stii ca gruparile astea de interese sunt transpartinice si oamenii sunt aceiasi. Este suficient la inceput sa poti sa te adresezi Parlamentului si sa poata sa le dea circumstante agravante. Pe masura ce este mai mare pe scara sociala si politica, sa primeasca de cinci-sase ori pedeapsa. Sa vezi cum se face liniste in cinci minute. Pentru aia care au jefuit. Problema importanta este sa poti sa le creezi acum, in criza, sa le creeze profesionistii mediul de afaceri propice, sa aduca banii inapoi. Nu cu politia, cu procuratura, cu d’astea… Pentru ca timp de 20 de ani banii astia s-au scos din tara. Se estimeaza ca sunt aproape doua mii de miliarde de euro.
» Vorbeati de mediul de afaceri, de atragerea investitorilor straini. Cum ar face presedintele Oprescu sa atraga investitori? Sunteti independent si, in mod evident, v-ar trebui un premier si un Guvern cu care sa comunicati foarte bine.
Momentele astea reprezinta falimentul clasei politice. Clasa politica stie foarte bine acest lucru. De-aia au luat cu mult apetit cuvantul de independent. Numai ca pentru ei e o repetitie cu costume in continuare. Presedintele e obligat sa dea tarii un premier independent si tehnocrat, iar ministrii, fie ei si din partide, facand un moratoriu cu toate partidele, pentru a asigura o majoritate stabila in asa fel incat sa putem sa depasim acest lucru. Pana atunci, poti sa discuti despre ce modificari sa se aduca Constitutiei in asa fel incat sa poti sa ai prerogative constitutionale sa poti sa participi in mod direct la acest proces de construire sau, mai mult decat atat, o reforma a clasei politice, de fapt o reforma a statului. Statul roman este in disolutie de autoritate. Am ajuns la faza primarul nostru e mai bun decat primarul lor.
» As vrea sa revenim putin la reforma statului.
De scos, de depolitizat statul din cap pana in picioare. Nu poti sa ai sefi de servicii secrete, militari care sunt cu carnet de partid, sigur, la figurativ, ca ei nu pot sa faca politica. Nu poate sa ajunga un lider de partid care toata viata lui a urmarit sa-i santajeze pe ailalti sa aiba corespondenta directa cu un comandant al unui serviciu de informatie.
» Si cum ati drena dvs. sistemul asta?
Este foarte simplu. Toate structurile militare si toate astea sunt in responsabilitatea directa a sefului statului. Depolitizati si dati la o parte cei care au mai mult decat simpatii politice si sunt pusi de partide… Pentru asta am nevoie de un prim-ministru independent, ca sa poata sa actioneze in aceeasi directie cu seful statului, ca atitudine.
» Cine ar fi acest prim-ministru independent?
Sunt foarte multi oameni. Daianu, spre exemplu. Este unul dintre oamenii care au dovedit capabilitate si expertiza.
» Cum ar trece acest guvern Daianu de Parlament?
Am vorbit de moratoriu cu partidele si refuz sa cred ca dupa exemplul presedintelui independent nu poate sa existe un dialog. La urma urmei, tu, ca presedinte, esti direct interesat sa se formeze si sa sprijini o majoritate in Parlament. Pentru mine nu are valoare conducerea unui partid, pentru ca eu nu fac parte din nici un partid, nu am stapan si nu am butoane. Toti presedintii din punct de vedere constitutional au zis ca sunt independenti, dar de fapt ei si-au protejat partidele din care au venit. Ca s-a nimerit la Iliescu, la Constantinescu sa fie partide la guvernare din care ei au provenit, nu inseamna ca s-au inteles foarte bine si cu primii lor ministri, nu? Dar nu s-a transformat intr-un circ si nu au intrat in situatii d-astea de criza, cu motiune de cenzura, cu cazut Guvernul s.a., tocmai datorita echilibrului pe care in perioada aia omul ala l-a dat. Dar atat timp cat te afli in conflict cu toata lumea…
» Adica Iliescu a fost un presedinte mai bun decat Basescu?
Adica Iliescu a tinut un echilibru pe parcursul mandatelor lui si fie si numai pentru acest lucru poate fi remarcat ca un om care a tinut un echilibru intre puterile statului si nu a fost un om de conflict.
» Presedintele Basescu numea echilibrul despre care vorbiti linistea sub care s-au intamplat…
Greseste. Intotdeauna jaful national s-a petrecut in haos, cand n-ai putut sa fii atent in toate directiile.
» Insist pe reforma statului. Spuneati ca ar fi necesara o modificare a Constitutiei in sensul ca acum presedintele nu are destule parghii.
Sigur ca da.
» Ce puteri i-ati mai da presedintelui? Punctual.
Deocamdata nu ma gandesc la nimic. Are destule pentru moment. Dupa ce as depasi momentul asta nebunesc de criza economica si cat de cat lumea incepe sa traiasca in normalitate, civilizat, dupa ce as discuta cu primul-ministru despre ce inseamna un plan de normalitate, de dezvoltare a Romaniei, dupa ce ai vazut care sa fie masurile ca sa depasim aceasta criza, ca nu ne ajuta nimeni, dom’ne, sa fim seriosi. Bunicii nostri i-au asteptat pe americani 55 de ani…
» Afirmatia asta s-ar putea sa va coste. In fond, politica externa este principalul atribut al presedintelui.
Stai, dom’ne, putin. Eu ziceam ca nimeni nu-ti da nimic degeaba. In sensul asta.
» Revenind la raspunsul dvs., ce fel de masuri anticriza aveti in minte?
Hai sa pastram utilitatile la nivelul la care sunt, sa traiasca si astia in case, hai sa-i incurajam pe astia care dau locuri de munca sa-si pastreze angajatii, hai sa facem o amnistie fiscala pentru un an de zile ca sa poata depasi momentele astea, sa terminam cu prostia aia cu impozitul forfetar, ca asta a bagat in faliment o multime de firme mici si mijlocii, putem sa platim TVA dupa ce se incaseaza, si nu inainte, hai sa lasam TVA cat este, dar sa scadem la alimentele de baza si la medicamente, ca sa traiasca si astia batranii. Pai, p-astia cine-i protejeaza? Nu vezi ca nu seamana agenda politica cu aia a cetateanului? Nu vezi ca pe cetatean il intereseaza cum sa-si plateasca ratele la banca?
» Mai multa protectie sociala, intr-o tara a asistatilor social…
Nu suntem asistati social. Asistati inseamna sa dai la unii care n-au muncit toata viata lor si n-au facut nimic ca fie au fost bolnavi, fie n-au vrut. astia toti cu pensiile lor, nu vorbesc de pensiile nesimtite, au muncit. Deci statul trebuie sa aiba grija de ei in perioada asta. Nu zice nimeni sa le creasca, sa le duca la cer, dar corectezi cu indicele de inflatie.
» Ramanand in logica electorala. Pe primarul Oprescu nu-l deranjeaza faptul ca, in Bucuresti, Antonescu si Basescu domina sondajele de opinie, in jur de 30%?
Sondajul ala de care vorbea presedintele era facut de PDL si singura inadvertenta este ca pe primul loc era Oprescu, si nu Antonescu. L-am vazut si eu si vreau sa va rog sa faceti un sondaj ad-hoc pe strada si sa intrebati cetatenii acestui oras. Eu am ramas mai mult cu sufletul la ei pentru cum au reactionat dupa ce le-am explicat (n. red. – dupa anuntarea candidaturii). Au vazut dupa un an si jumatate o serie intreaga de lucruri pe care multi rautaciosi n-au vrut sa le vada. Mi-au spus ca am facut marele carnat, marele tort… Da. E si asta. si asta trebuie sa faca un primar. Isi face cunoscut orasul lui. A incercat sa ofere cetatenilor orasului lui momente de relaxare, momente cand zambesc. si n-o sa-mi fie niciodata rusine de ce am programat, lucrurile incep sa se termine.
» Deci veti castiga alegerile in Bucuresti.
Dar eu vreau sa castig tara. Multi dintre bucuresteni m-au asigurat ca ma sprijina si sunt convins ca sunt langa mine.
» V-ati indreptat atacurile electorale in principal catre Mircea Geoana.
Pe Geoana il cunosc. si, cunoscandu-l foarte bine, stiu de ce este in stare. Iar eu n-am admis niciodata impostura. Eu lucrurile astea nu le spun acum, in campanie, eu le spun din 2005.
» Lumea va asculta mai atent acum.
Sigur. Eu nu am nimic personal cu personajul. Nu am cine stie ce parti pris. Am spus-o si in 2005, si in 2008, in Senat, facand parte din partid. Cand stiu foarte bine impostura, cand stiu foarte bine ca in spate este gol, nu e nimic… Mai imi ramane sa va spun ca Paler a fost intr-adevar genial cand a vorbit despre Geoana. M-am uitat in ochii lui si nu am vazut pe nimeni inauntru. Aici e vorba de presedinte, aici nu se aleg partidele.
» Despre Mircea Geoana spuneati recent ca a fost infiat de grupul Hrebenciuc-Vanghelie. In 2005 i-ati condus campania lui Vanghelie.
Da. I-am condus campania lui Vanghelie pentru ca Vanghelie stia foarte bine pe Bucuresti. La timpul respectiv, partidul ma impingea pe mine sa particip la acele alegeri. Le-am explicat ca, indiferent cine-ar fi, si-o mata dac-o imbracai in portocaliu si o puneai pe un scaun, castiga. si ca acelea sunt niste alegeri ratate din cauza ca veneau dupa valul de crestere din 2004, dupa alegerea Aliantei. Singurul care a admis sa intre in aceasta cursa electorala a fost Vanghelie. Pentru acest motiv, am gasit ca este onest si cinstit, atat timp cat cineva a ales sa se implice, sa vin sa ajut si sa particip la campanie.
» Dupa aceea relatia s-a deteriorat.
N-am avut nici o relatie. Dupa aceea caracterul si-a spus cuvantul. Al lui Vanghelie.
» Asocierea dintre Vanghelie si Geoana inseamna asocierea caracterelor asemanatoare?
Nu. Inseamna lasitatea lui Geoana. Pentru ca nu si-a permis sa le spuna: "Ba, baieti, vedeti-va de treaba". si am asistat din 2005 pana in 2008, cand am plecat din partid, cum o multime de oameni au fost respinsi pe diverse paliere. Dumneata pleaca, dumneata… Au inceput sa-i acuze de tot felul de prostii. si-atuncea, si-a asumat un nucleu, iar majoritatea intelectualilor au plecat. S-au adunat, l-au izolat pe Geoana, asta, daca primeste pumni de la Vanghelie ca trebuie sa faca asa, face asa. Ce presedinte e asta? Ce incredere sa am? Pai, voteaza lumea un presedinte-marioneta?
» Daca avem un tur doi Geoana-Basescu, catre cine va veti indrepta electoratul?
N-as fi atat de lipsit de bun-simt incat sa ies sa recomand. Ce sa recomand la un electorat polimorf, care vine din toate zonele, in principal din sfera de stanga, pentru ca ei stiu ca eu sunt om de stanga. Nu mai functioneaza chestia asta. Pai, ce esti tu, guru gurilor?
» Ati facut recent o vizita la Suveranul Pontif. Ce ati discutat si de ce apropierea dvs. de Biserica Catolica se intampla abia acum, in campanie?
Pentru ca acum, in campanie, dupa o analiza administrativa a actelor dupa care s-a ridicat cat s-a ridicat din Catedrala Sf. Iosif, oamenii au sesizat faptul ca nu s-au facut corect concesiunile, ca sa ma feresc de cuvantul ilegal. si, in aceste conditii, am facut public acest lucru si am actionat in justitie. Masura unui lucru normal. si pentru toate aceste lucruri, in semn de multumire, m-a invitat la audienta generala. si m-a intrebat daca lucrurile stau asa. Era foarte bine informat Suveranul Pontif. si mi-a spus ca, daca lucrurile stau asa, atunci adevarul si legalitatea capata drumul lor spre lumina. Sigur ca a fost onorant pentru mine. Atunci m-a invitat, atunci m-am dus.
» Ati facut plangere la AEP pentru panotajul exagerat al lui Mircea Geoana? De ce n-ati facut plangere si pentru Traian Basescu?
Urmeaza. Dimensiunile sunt mai mari.
» La cat se ridica costurile campaniei dvs. de pana acum? Ce sponsori aveti?
Sponsorii sunt afisati pe lista oficiala. Referitor la costuri, saptamana trecuta erau in jur de 800.000 RON. Singura mea grija a fost aceea sa verific, atat cat pot eu sa verific, ca firmele care au facut donatii sa nu aiba vreo legatura cu Primaria.
Mai mult:
Analiza Rl: Basescu, inca un mandat?
Analiza Rl: Geoana, cu gandul la victorie
Interviu Rl – Crin Antonescu: Basescu si Geoana apartin aceleiasi lumi