22.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSportÎn ţara lui Ionesco, absurdul nu mai ucide - presa internaţională despre...

În ţara lui Ionesco, absurdul nu mai ucide – presa internaţională despre România

Remanierea guvernamentală a guvernului Ponta este relatată şi în presa internaţională. Ziariştii occidentali continuă să fie interesaţi de criza politică aflată în plină desfăşurare la Bucureşti.

”N-ar fi mai simplu pentru guvern să dizolve poporul şi să aleagă un altul?”, sugera cândva Bertolt Brecht. Este, în fond, soluţia aleasă de coaliţia guvernamentală din România (USL). Aşa îşi începe „Le Figaro” un amplu articol despre criza politică de la Bucureşti, citat de Digi 24.

La o săptămână de la eşecul referendumului de demitere a preşedintelui de centru-dreapta Traian Băsescu, USL refuză să îngroape securea războiului, scrie cotidianul francez.

Scandalul politic s-a amplificat într-atât de mult, încât ministrul de interne Ioan Rus a preferat, în schimb, luni, să renunţe, invocând presiuni „inacceptabile”. Cotidianul francez rezumă controversa din jurul cifrelor referendumului pentru demiterea preşedintelui, notând că guvernul s-a dovedit a fi un „prost jucător”, iar acum încearcă „să reinventeze” listele electorale, după cum a explicat eurodeputatul Cristian Preda. „În ţara lui Eugen Ionesco, absurdul nu mai ucide…”, constată „Le Figaro”.

În rândul USL, confuzia pare totală. Crin Antonescu se visează în locul lui Traian Băsescu în urma unor alegeri anticipate în septembrie şi pare gata de orice pentru a-şi atinge scopul. Mai prudent, premierul Victor Ponta s-a înclinat, oficial, în faţa verdictului urnelor. Ceea ce nu l-a împiedicat să convoace imediat autorităţile locale pentru a le cere să procedeze, mai presus de orice, la actualizarea listelor electorale până la 31 august, dată la care Curtea Constituţională trebuie să se reunească. Necazul este că aceasta din urmă a publicat, luni, nişte precizări în care dezminte afirmaţiile şefului guvernului: Curtea va analiza listele electorale utilizate la referendum şi nu listele actualizate după aceea, explică „Le Figaro”.

Demisia ministrului de Interne a antrenat o remaniere guvernamentală, dar aceasta are puţine şanse de a opri împotmolirea aberantă a clasei politice româneşti, conchide cotidianul francez.

Financial Times: Economia este trasă înapoi de scandalul politic

„Financial Times” scrie, în secţiunea de blog dedicată Europei de Est, că premierul Victor Ponta îşi consolidează puterea, deşi remanierea guvernamentală la care a procedat luni va avea influenţă redusă asupra politicilor, în condiţiile în care are loc cu doar câteva luni înainte de alegeri.

„Dar schimbările din guvern nu vor contribui cu nimic la aplanarea îngrijorărilor din ce în ce mai mari, pe plan local şi internaţional, în legătură cu respectarea statului de drept în România”, notează „Financial Times”.

Cotidianul remarcă nominalizarea Monei Pivniceru la Justiţie şi scrie că este o cunoscută oponentă a lui Băsescu. „Guvernul, se pare, nu-şi va găsi liniştea până nu este îndepărtat Băsescu”, comentează FT. Preşedintele, care de când a fost ales, în 2004, s-a implicat în guvernare, este acuzat că şi-a depăşit prerogativele constituţionale. Ponta a venit la putere în luna mai, după ce coaliţia pro-Băsescu s-a prăbuşit.

„De atunci, Ponta a făcut câteva mişcări percepute ca o tentativă de concentrare a puterii executive şi subminare a instituţiilor independente, inclusiv Curtea Constituţională”, scrie FT. Ponta spune că administraţia sa doar încearcă să slăbească dominaţia lui Băsescu asupra puterii. Cu toate acestea, România a fost condamnată la unison de organizaţii internaţionale şi de UE. Între timp, economia, care tocmai încerca o revenire modestă, a fost trasă înapoi de scandalul politic, conchide „Financial Times”.

Cele mai citite

O despăgubire pentru daune produse de furtună a depășit 400.000 de lei. Riscul de furtună este pe locul al treilea în privința daunelor aduse...

Riscul de furtună a urcat pe locul 3 în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după incendiu și explozie, a...

Babasha, despre Corina Bud: “Nu stă cu mine în studio!”

Continuă scandalul în online între Corina Bud și Babasha, artistul de manele invitat de trupa Coldplay pe scenă, la Național Arena. Vlad Babașa, cunoscut drept...

Probleme pentru Adrian Ilie. Fostul internațional, condamnat la 8 luni de închisoare

Decizie de ultimă oră! Judecătoria Sectorului 4 București l-a condamnat pe Adrian Ilie la 8 luni de închisoare cu suspendare. Fostul atacant al Valenciei și...
Ultima oră
Pe aceeași temă