-1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSportÎn drum spre Cotroceni, se înmulţesc suspiciunile

În drum spre Cotroceni, se înmulţesc suspiciunile

Cu o simplă declaraţie, cea privitoare la susţinerea lui Crin Antonescu într-un tur doi al prezidenţialelor, şeful statului a reuşit să-i facă pe liberali şi social-democraţi să se bănuiască reciproc de pact secret cu „duşmanul“. 

După declaraţiile de luni seara ale preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora Crin Antonescu are mai mari şanse să ajungă preşedinte dacă se rupe USL, iar PSD va avea candidat propriu, primele săgeţi au plecat de la social-democraţi, prin vocile lui Mircea Geoană şi Liviu Dragnea. Primul a arătat că se înşală cel care crede că, aliindu-se cu Traian Băsescu într-o „aşa-zisă dreaptă reunită“, poate câştiga alegerile din 2014. Al doilea, a comentat ironic „văd doar doi oameni importanţi din stat care se înţeleg foarte bine“. „Le stă foarte bine“, a mai spus Dragnea.

Într-o postare pe o reţea de socializare, şi consultantul politic al premierului Victor Ponta, Dan Sultănescu, a explorat ipoteza unei apropieri a lui Crin Antonescu de Traian Băsescu, plecând de la excluderea din PNL a senatorului Sorin Roşca Stănescu. „SRS, când a minţit despre PSD n-a păţit nimic; când a minţit despre Traian Băsescu, a fost dat imediat afară. (…) Interesant semnal către toată lumea. Cine face o analiză despre câte atacuri s-au făcut împotriva PDL/Băsescu şi câte atacuri s-au făcut împotriva PSD, va avea o surpriză“, a comentat acesta.

 

Ce spun liberalii

 

Reprezentanţii PNL îşi pun şi ei semne de întrebare în privinţa social-democraţilor, pornind de la ideea că şeful statului a făcut afirmaţiile despre susţinerea lui Crin Antonescu tocmai pentru a întoarce împotriva acestuia electoratul anti-Băsescu. În această cheie au fost interpretate, public, declaraţiile de şefului statului şi de către un fost lider liberal, Vlad Moisescu. „Afirmaţia preşedintelui trimite alegătorii anti-băsişti împotriva lui Antonescu, partidelor de dreapta le spune că trebuie să-şi bage minţile în cap“, a apreciat, la B1 TV, fostul liberal, actualmente prim-vicepreşedinte al PNŢCD.

Cât despre suspiciunile social-democraţilor, Crin Antonescu a ţinut să precizeze că nu a mai avut vreo întâlnire cu şeful statului, oficială sau neoficială, de la depunerea jurământului de către ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu. Liderul PNL a transmis, totodată, asigurări social-democraţilor că „niciodată“ el nu a intrat într-un parteneriat pe care să-l trădeze ulterior. „Niciodată nu am părăsit nici o alianţă, nici o înţelegere, niciodată nu am reevaluat“, a declarat, ieri, Antonescu. Tot el spunea însă, marţi, că „în politică, niciodată să nu spui niciodată“.

Din eşalonul doi al PNL, au venit însă critici aprinse la adresa social-democraţilor, în special a lui Ilie Sârbu şi Mircea Geoană. „PNL şi Crin Antonescu s-au dovedit până acum cei mai îndepărtaţi de vreo colaborare cu Traian Băsescu. Noi nu avem nici un fel de protocol de colaborare, nu avem nici un fel de tratative secrete, pe care le-a purtat un om politic foarte apropiat primului-ministru şi un important senator PSD. Mă refer la domnul Ilie Sârbu“, a declarat, la RFI, senatorul Puiu Haşotti. Cât despre afirmaţiile lui Mircea Geoană, potrivit cărora PSD ar avea prima şansă să câştige Preşedinţia în 2014, Haşotti le-a catalogat ca fiind „în zona penibilului“. „Mircea Geoană a alergat singur şi a ieşit al doilea. Mircea Geoană trebuie să fie ultimul pesedist care să aibă ceva de reproşat lui Crin Antonescu şi PNL. Să nu uităm că PSD împreună cu PNL în 2009 l-au adus pe Mircea Geoană la 55%, iar enorma lui inteligenţă politică l-a determinat să-i facă o vizită lui Vântu şi Traian Băsescu să câştige alegerile prezidenţiale“, a mai spus Haşotti.

 

Teoria celor doi candidaţi ai USL

 

În tot zgomotul produs în USL de afirmaţiile preşedintelui, o declaraţie făcută de premierul Victor Ponta merită analizată în deosebi: USL să aibă doi candidaţi la Preşedinţie. Unul din partea PSD, unul din partea PNL. „Şi, orice ar fi, USL va avea preşedinte“, a concluzionat Ponta. Acesta a adăugat că nu s-ar lucra în USL la acest scenariu, dar că „nu sună rău“.

Este evident, însă, că o astfel de ipoteză are şanse minime să se materializeze, în primul rând pentru că aruncarea în cursa electorală a unui candidat PSD şi a unuia PNL ar dinamita colaborarea dintre partide. Cum ar putea, de pildă, liberalii să-i facă preşedintelui PNL campanie fără să intre în război cu social-democraţii? În plus, o astfel de variantă ar însemna încălcarea protocolului USL şi ar determina o puternică dezorientare în rândul electoratului Uniunii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă