1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSportIn campania pentru parlamentare, promisiuni ca pentru locale

In campania pentru parlamentare, promisiuni ca pentru locale

In Oradea, campania electorala este in plina desfasurare. Fiecare partid politic si-a stabilit lista de candidati pentru Camera Deputatilor si pentru Senat, dar si strategia, prioritatile sau targetul pe care si le-a propus. Cele trei partide concurente din Oradea, oras resedinta de judet, si-au inceput periplul prin Colegiile la care aspira si si-au etalat aspiratiile.
Astfel, PNL Bihor si-a propus sa atinga scorul atins la alegerile locale, un senator si trei deputati. Motto-ul liberalilor este: "Oameni de cuvant !". "Cred ca ne-am identificat cu motto-ul ales si am dovedit ca suntem oameni de cuvant. De aceea, acesta este motto-ul cel mai potrivit pentru liberali, ne-am tinut de cuvant si asta urmarim sa facem in continuare", ne-a declarat liderul PNL Bihor, Cornel Popa.

Candidatii cu care liberalii se prezinta sunt: pentru Colegiul 1 (Sacuieni – Valea lui Mihai) a fost propus Daniel Negrean, pentru Colegiul 2 (Marghita) a fost propus Marcel Sas. Senator pentru aceste colegii a fost propus Emil Bentan.
Pentru Colegiul 3 (Alesd) a fost propusa Lucia Varga, iar pentru Colegiul 4 (Beius) – Nicolae Jolta. Cornel Popa ar putea fi ales senator pentru colegiile 3 si 4.
Zona Sanmartin, Ceica, Holod, Olcea va fi acoperita de Claudia Vlas, in Colegiul 5, iar Valeriu Boeriu, va reprezenta Colegiul 6 (Salonta, Girisul de Cris, Toboliu). Pentru Colegiul 7, Nufarul (Oradea) candideaza Dan Octavian. Smaranda Scridon va avea in parohie ultimele trei colegii pe care le va cuprinde in Senat 3. si in fine, Colegiile 8, 9 intra in atributiile lui Eduard Hellvig (Oradea Vest), respectiv Mircea Malan (Oradea Est). Peste cele din urma colegii va domni, daca va fi votat, Gheorghe Carp.

In ce priveste situatia economica a Oradiei, Cornel Popa ne-a declarat : "Oradea a fost foarte multa vreme lasata in afara unei preocupari pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Ea va putea fi un puternic centru deschis investitiilor". Popa crede ca solutia pentru ca Oradea sa fie in fruntea oraselor cu o economie bine dezvoltata este atragerea de investitori. De asemenea acesta mai crede ca este absolut imperioasa crearea unui parc industrial, care, spune el facand referire la vizita in Bihor a ministrului Apararii, Teodor Melescanu, este deja conturat.
"Trebuie avut in vedere ca cei care au avut productie au plecat, ceea ce ne ramane este sa-i incurajam pe cei care fac acum productie", mai subliniaza Popa.
Candidatul la Senat mai sesizeaza ca "Oradea trebuie sa insemne dezvoltare si in ceea ce priveste zona Metropolitana".

In opinia lui Popa pentru oamenii de afaceri, dezvoltarea aeroportului este extrem de importanta. "Afaceristii cu potential, care circula foarte mult, nu se aseaza aici daca trebuie sa decoleze in Budapesta", opineaza Popa. Acesta nu a lasat pe dinafara turismul, accentuand cu precadere dezvoltarea statiunii Baile Felix.
Cat despre adversarii politici, Popa spune ca acest aspect nu preocupa PNL-ul. Liderul PNL Bihor afirma ca PNL se straduie sa-si valorifice la maximum potentialul. Pentru aceasta liberalii bihoreni au ales ca comunice direct cu cetatenii pentru a le transmite ceea ce si-au propus sa transmita in Oradea sau in judet.
Dupa numai cateva zile de campanie electorala, Popa s-a si lovit de doleantele bihorenilor care se plang de drumuri proaste, de un sistem de sanatate cu mari carente si de pensiile infime pe care le primesc batranii dupa o viata de munca.

Octavian Bot, PD-L: un traseist notoriu
Octavian Bot este candidatul PD-L pentru deputati in Colegiul 9 Oradea. Dupa 1990, Bot a fost pentru o scurta perioada primar al Oradei. A mai fost deputat in legislaturile 1992-1996 si 1996-2000, fiind ales pe listele CDR. Intre 1990 – 2008 a fost membru in Birourile Permanente Nationale ale PAC, PL-93, PNL, PNL – CD, UFD, AP, PD (PD – L). "Oradea este un model de convietuire intre romani si maghiari. Din aceasta perspectiva ma angajez ca in calitate de deputat sa combat orice incercare iresponsabila de autonomie pe criterii etnice, sustinuta in mod inconstient de unii reprezentanti ai UDMR", a explicat candidatul Octavian Bot. Sloganul sau este "Ei cu ei, eu cu voi, oradenii, pentru noi!".

Mircea Malan, PNL: arma secreta a liberalilor
Candidatul PNL in Colegiul 9 Oradea, Mircea Malan, este unul dintre apropiatii actualului primar din Oradea, Ilie Bolojan. El este membru PNL din anul 1995, de cand era student. A fost presedinte al organizatiilor de tineret si de studenti din PNL Bihor, iar apoi a devenit secretar general al filialei bihorene. Mircea Malan este relativ necunoscut in afara partidului, pentru ca activitatea sa a avut loc mai mult in esalonul doi al partidului. Liberalul are 36 de ani si, de 12 ani, este avocat in cadrul Baroului Bihor. Malan nu a fost in nici un alt partid politic, cu exceptia PNL.

Claudiu Pop, PSD: ar mai vrea un mandat
Social-democratul Claudiu Pop este unul dintre reprezentantii generatiei tinere din PSD Bihor. Nascut in anul 1974, el a terminat Facultatea de stiinte Economice si cea de Drept, are masterat si doctorat. A lucrat in domeniul bancar, iar din august 2002, a devenit director al sucursalei bihorene a Petrom. Tot in 2002, Claudiu Pop a intrat in PSD, iar in noiembrie a devenit vicepresedinte al TSD Bihor In anul 2004, el a devenit deputat. Tot din acest an, Claudiu Pop a primit functia de vicepresedinte al PSD Bihor si pe cea de membru in Biroul National de Conducere al Tineretului Social-Democrat. Inainte de a deveni deputat, din iunie 2004 si pana in decembrie, el a fost si consilier local in Oradea.
 

UDMR merge pe infrastructura
UDMR-istii, suparati ca imobilul care gazduieste Muzeul Ady Endre din centrul Oradiei a fost retrocedat, de Consiliul Judetean, Episcopiei Ortodoxe, in ciuda impotrivirii UDMR Bihor, si-au prezentat candidatii chiar in fata Muzeului.
Candidatii din partea UDMR Bihor sunt : pentru Senat, Czeke Attila, Szoboszlai Gaspar Istvan, Sarkady Zsolt, Delorean Iuliu, iar pentru camera deputatilor, in ordinea pe colegii : Derzsi Akos, Lakatos Peter, Hasas Janos, Ferko Jeno, Pasztor Gabriela, Szijjarto Zoltan, Kallay Laszlo, Peto Csilla, Csuzi Istvan.
Programul electoral al UDMR-istilor se bazeaza pe continuarea si dezvoltarea proiectelor incepute pe infrastructura si proiecte transfrontaliere. "Suntem primii si singurii care consideram ca e foarte important sa ne legam la Uniunea Europeana nu doar pe caile existente si trebuie sa revitalizam anumite tronsoane de cale ferata dezafectate in ultimii 60 de ani (Oradea – Debrecen si Oradea – Bekescsaba", ne-a declarat Szabo Odon, presedintele executiv al UDMR Bihor.

Acesta sustine ca e important sa se realizeze drumurile transfrontaliere pana in satele izolate din tara vecina.
UDMR-istii au bifat in programul lor electoral si proiectele pentru mediu si mai ales protejarea lui. Ei au ochit turismul, parcul Muntii Apuseni si rezervatiile naturale din zona : Cris – Vad – Borod.
Maghiarii si-au mai indreptat privirea si catre deseuri. Ei doresc crearea la nivel judetean a unui sistem de colectare a deseurilor conform ultimelor standarde si implementarea de proiecte, asa cum au fost stabilite in tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

O alta lipsa acuta cu care se confrunta judetul nostru a fost identificata si de UDMR-isti si anume : sistemele de canalizare.
Maghiarii nu au uitat nici de propria lor comunitate. UDMR Bihor doreste sa sprijine dezvoltarea invatamantului in limba comunitatii lui, in toate locatiile pe care le au, modernizarea acestora, precum si atragerea unor parteneri pentru a vota legea minoritatilor nationale.
"Acest lucru este extrem de important pentru pastrarea traditiilor si culturii noastre mai ales intr-un judet unde ponderea nu este majoritar maghiara", sustine Odon.
UDMR Bihor doreste continuarea ideii de descentralizare si redistribuirea nivelurilor decizionale in asa fel incat majoritatea hotararilor care implica viata de zi cu zi a cetatenilor sa se ia la nivel local.

 

PD-L versus PNL si PSD – PC
Octavian Bot candidatul PD-L pentru deputati in Colegiul 9 Oradea vrea sa "promoveze din aceasta postura Ardealul". Sloganul sau "Ei cu ei, eu cu voi, oradenii, pentru noi!". Principalii contracandidati ai sai sunt, Claudiu Pop (PSD) si Mircea Malan (PNL). Octavian Bot candidatul si-a criticat printr-o conferinta de presa contracandidatii din PNL si PSD. Bot sustine ca PNL-istii si PSD-istii cred ca "daca isi lipesc afise de dimensiuni gigante si daca sunt mai multe se cred superiori celorlalti". Traseistul notoriu spune ca intre afisele din zona magazinului Crisul din Oradea afisul sau s-ar vedea "mic si simpatic" asemeni lui Cristos intre cei doi talhari.

 

Bot a sublinat diferenta de varsta si de realizari dintre el si unii dintre contracandidati spunand ca in timp ce ei erau la gradinita ori la scoala el se bucura de o bogata activitate in Parlament. "Nu e cazul sa ma justific in fata unor ciumegi dupa care nu intoarce nimeni capul cand trec pe strada", a mai spus Bot.
La randul sau, Mircea Matei a fost suparat pe modul in care Guvernul PNL-PSD a fost alocati banii pentru primariile din judetul Bihor. El a facut cunoscuta "pomana electorala" a Guvernului: Beius (PNL) – 108,5 RON/locuitor, Alesd (PNL) – 108, Salonta (UDMR) – 110, stei (PD-L) – 29, V. Crisului (PNL) – 138 si Oradea – 3 lei!

 

Bihorul, favorizat
Democrat-liberalii si-au lansat candidatii tarziu, abia pe 12 noiembrie, in prezenta lui Emil Boc. Ei cred ca Oradea sta bine din punct de vedere economic. "Atata timp cat in Oradea in acest moment se construiesc patru mari complexe comerciale, Oradea va fi unul din orasele care intr-o situatie de criza va fi ultimul oras expus, tocmai datorita pozitiei favorizante in care se afla din punct de vedere geografic", afirma liderul PD-L Bihor, Petru Filip. Cat despre lipsurile din domeniul economic al Bihorului, acesta crede ca problemele ar fi in zona industriei de bunuri de larg consum si in domeniul agricol. In privinta concurentei la alegeri cel de la PD-L se tem de liberali. "Partidul cu care suntem in vecinatate din punct de vedere al scorului electoral este PNL.

 

Aceiasi atitudine de competitie o manifestam si fata de ceilalti doi competitori UDMR si PSD. Acesta nu inseamna ca rezultatele nu pot fi rasturnate, tinand cont de miza si de targhetul in sistem uninominal", afirma Petru Filip. Pentru a-si convinge votantii, PD-L-istii au stabilit o lista de initiative cu caracter local. Printre obiectivele propuse pe plan local se numara : reabilitarea drumurilor nationale Oradea – Deva, Oradea – Arad, a drumului judetean Beius – Holod – Tinca – Salonta. PD-L Bihor si-a mai propus sa realizeze inele de centura care sa lege Oradea de autostrada si de zona Metropolintana. Construirea unui aeroport nou, international, pe un amplasament adecvat, infiintarea unor centre de prelucrare a produselor agricole sau contruirea unor piete agroalimentare moderne in zona rurala sunt printre putinele initiative enumerate de PD-L-istii bihoreni.

 

Candidatii propusi de PD-L Bihor sunt : pentru colegiile de deputati – Mircea Matei (Colegiul 7), Mircea Bradu (Colegiul 8), Octavian Bot (Colegiul 9), stefan Seremi (Colegiul 5), Gheorghe Sarb (Colegiul 6), Cristian Ile (Colegiul 1), Nicolae Hodisan (Colegiul 2), Romulus Motoca (Colegiul 3), Ionela Pop Bruchental (Colegiul 4). Pentru senatori au fost propusi : Petru Filip (Colegiile 5, 6, 7), Gavrila Ghilea (Colegiile 1, 2), Dorel Luca (Colegiile 3, 4), Mihai Groza (Colegiile 8, 9). Scorul pe care PD-L-istii sper sa- obtina este de 25 – 30%, la nivel individual pentru votul politic, iar in finalul cursei pentru alegeri sa numere trei deputati si un senator.

 

SENAT

Colegiul 1:
Emil Bentan – PNL; Gavrila Ghilea – PDL; Ioan Mintas– PSD; Cseke Attila – UDMR; Ioan Hathazi – PRM. 
Colegiul 2:
Cornel Popa – PNL; Dorel Luca – PDL; Silviu Odobasian – PSD; Szoboszlai-Gáspár István – UDMR; Mihai Drecin – PRM
Colegiul 3:
Maria Smaranda Scridon – PNL; Petru Filip – PDL; Florian Pavel – PSD;
Sarkady Zsolt Csaba  – UDMR; Ioan Dorel Romosan– PRM.
Colegiul 4:
Gheorghe Carp – PNL; Dan Groza – PDL; Ioan Mang – PSD;Delorean Gyula – UDMR; Pavel Platona – PRM.

 

CAMERA DEPUTATILOR

Colegiul 1:
Emil Sas– PNL; Cristian Ile – PDL ; Ovidiu Doca – PSD: Derzsi Ákos – UDMR ; Anton Iuhas– PRM.
Colegiul 2:
Dumitru Negrean – PNL ; Nicolae Hodisan – PDL ; Emil Bogdan – PSD; Lakatos Péter – UDMR; Laura Petrut– PRM.
Colegiul 3:
Ana Lucia  Varga – PNL; Sorin Romulus Motoca – PDL; Teodor Ferician – PSD; Hasas János – UDMR;  Mariana Marinescu – PRM
Colegiul 4:
Nicolae Joita – PNL;  Ionela Bruchental-Pop – PDL; Viorel Iuhas– PSD; Ferkö Jenö – UDMR; Vasile Garba – PRM.
Colegiul 5:
Sorina Vlas – PNL; stefan Seremi – PDL; Mihai Bar – PSD; Pásztor Gabriella Maria – UDMR; Florian Mircea Popus – PRM.  
Colegiul 6:
Victor Valeriu Boeriu – PNL;
Gheorghe Sarb – PDL;Sorin Roman – PSD;
Szíjjártó Zoltán – UDMR; Gheorghe Baciu – PRM.
Colegiul 7:
Octavian Dan – PNL; Mircea Matei – PDL; Maria Draghici – PSD;Kállai László Levente – UDMR; Florian Pantea – PRM   
Colegiul 8:
Raul Eduard Hellvig – PNL;
Mircea Bradu – PDL; Lia Pop – PSD; PetŒ Csilla– UDMR; Alexandru Demeter – PRM.
Colegiul 9:
Mircea Malan – PNL; Octavian Bot – PDL; Adrian Pop – PSD;Csuzi István – UDMR;
Mircea Teofil Vac – PRM.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă