30.1 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSportImpartirea portofoliilor provoaca certuri in PDL

Impartirea portofoliilor provoaca certuri in PDL

» Orgolii ranite in PDL si rabufniri in sedinta conducerii partidului,  un Mircea Geoana pamantiu si imbatranit, un Traian Basescu calm si conciliator. Acesta este tabloul politic al zilei in care presedintele Basescu a depus juramantul pentru noul mandat.

Spiritele democrat-liberale s-au incins luni dimineata in sedinta saptamanala a conducerii partidului, aprinse de orgoliile ranite ale membrilor nemultumiti de componenta noului Cabinet Boc. Cel mai fierbinte subiect de discutie a fost legat de nominalizarea lui Mihail Dumitru la Ministerul Agriculturii, un necunoscut pentru pedelisti. Surse din partid au declarat pentru Romania libera ca liderii din Ardeal (regiune care i-a adus lui Traian Basescu cele mai multe voturi) i-au reprosat lui Emil Boc faptul ca nu l-a numit pe Valeriu Tabara la acest portofoliu, preferand un "anonim". In replica, premierul desemnat le-a explicat colegilor ca alegerea sa era necesara intrucat Dumitru este expert in domeniu, a lucrat cu Dacian Ciolos, propus pentru postul de comisar european pentru Agricultura, iar anul 2010 va fi unul greu, mai ales pentru acest domeniu, prost gestionat in Romania.

 

Un alt ministru controversat in partid se pare ca este Radu Berceanu, pe care pedelistii nu l-ar mai fi dorit la Transporturi. Reprosurile primite de Berceanu sunt legate in special de scorul prost obtinut la alegeri in Dolj, dar si de modul in care a gestionat ministerul in situatii-limita precum greva Metrorex si deszapezirea drumurilor. Cel mai vocal contestatar a fost, ca de obicei, vicepresedintele Cezar Preda, despre care adversari ai sai din partid spun ca visa un post in Guvernul Boc. Tot ieri s-a repus pe tapet vechiul razboi dintre democrati si aripa Stolojan, primii fiind surprinsi de nominalizarea pentru a doua oara a lui Gabriel Sandu la Comunicatii, in conditiile in care acesta figura pe toate listele de posibili remaniabili din primul Executiv Boc. Sursele citate sustin insa ca Roberta Anastase a facut lobby intens  pentru Sandu, membru si el in organizatia Prahova, unde Basescu a castigat alegerile.

 

Si minunea produsa peste noapte la Educatie, prin numirea lui Daniel Funeriu in locul lui Catalin Croitoru, a provocat susoteli in partid, majoritatea pedelistilor fiind convinsi ca, in acest caz, a "fost mana lui Basescu". Luptele in PDL au inceput si pentru functiile din esalonul doi al Guvernului, fiecare organizatie incercand sa-si impuna oameni in posturile de secretar de stat. Dezbaterile din BPN s-au oprit insa inainte de a fi finalizate, pentru ca pedelistii trebuiau sa ajunga la Parlament pentru sedinta de investire a lui Traian Basescu. In cladirea de vizavi de Parcul Izvor, atmosfera era mai destinsa. Nu si pentru Mircea Geoana, negru de suparare, slab, imbatranit, cu ochii sticlind a ranchiuna. Pentru el, ziua de ieri a fost cea in care si-a ingropat visul de a ajunge intaiul om in stat. Se pare ca a dat uitarii si toata experienta diplomatica cu care s-a laudat, declaratiile lui de dupa sedinta dovedind asta:

 

"E, evident, un moment care are un gust amar, si are un gust amar pentru majoritatea romanilor care ar fi dorit schimbarea in aceste alegeri prezidentiale si pentru majoritatea care au votat schimbarea". In schimb, parlamentarii PSD nu pareau atat de afectati de esecul lui Geoana. In conversatiile despre formarea Guvernului si audierile ministrilor, ei strecurau comentarii picante despre culoarea tinutei Elenei Udrea si despre cat de retinut s-a afisat Elena Basescu.

» Basescu: "A trecut vremea coalitiilor «contra». E vremea coalitiilor «pro»"
Dupa redepunerea juramantului in Parlament, presedintele Traian Basescu a pledat pentru dialog. Admitand ca "nu am fost reales fiindca as fi promis liniste", seful statului a subliniat ca a venit momentul reformarii statului, "momentul unor decizii strategice care sa raspunda interesului national pe termen lung". "Experienta acumulata in primul meu mandat ma va ajuta sa evit erori in viitor. Sper ca aceasta va fi valabil si pentru oamenii politici care, nu cu multa vreme in urma, s-au coalizat impotriva presedintelui.

Cred ca a trecut vremea coalitiilor «contra». Este vremea dialogului, e vremea utilizarii competentelor, indiferent de orizontul politic din care vin. E vremea coalitiilor «pro»", a spus Traian Basescu. Presedintele a avertizat insa ca va ramane "adversarul oricarei tentative de oligarhizare a statului". El si-a exprimat speranta ca relatia sa cu Parlamentul se va inscrie "in limitele colaborarii pentru servirea interesului general", dar a subliniat obligatia ce deriva pentru politicieni din rezultatele referendumului din 22 noiembrie.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu ironic la întrebarea dacă împarte același bazin electoral cu Mircea Geoană: Nu l-am găsit acolo

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, consideră că o eventuală candidatură a fostului secretar general al NATO, Mircea Geoană la funcţia de...

Dosar penal după ce o poartă metalică de pe un teren de sport a căzut peste un copil

Polițiștii din Alba au deschis un dosar penal după un incident petrecut pe terenul de sport al unei școli din Alba Iulia, unde o...

Film românesc, premiat la Festivalul Internațional de la Veneția

Filmul "Anul nou care n-a fost", regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, a câștigat două premii la Festivalul Internațional de la Veneția: Premiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă