12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportIliescu, strategul lui Tariceanu?

Iliescu, strategul lui Tariceanu?

Ion Iliescu s-a intalnit cu premierul Tariceanu. Nu in cadru privat, ci public, la Festivalul Enescu, la un spectacol de balet, in mod convenabil intr-o loja a Teatrului National.
"Am fost in loja impreuna, ne-am intretinut in pauza, ca oamenii civilizati", a precizat presedintele de onoare al PSD, confirmand intalnirea de joi seara. Prilej de a discuta, printre altele, inclusiv despre motiunea de cenzura. Fapt confirmat de asemenea de Ion Iliescu luni seara. Iliescu a recunoscut ca i-a sugerat premierului Tariceanu sa trateze "cu calm si in mod constructiv" motiunea de cenzura initiata de PSD. Intrebat daca premierul Tariceanu i-a cerut ceva in cadrul discutiilor, Iliescu a raspuns: "Nu, din contra. Eu i-am sugerat sa trateze nu cu nervozitate, ci cu calm si in mod constructiv o motiune care isi propune sa supuna dezbaterii Parlamentului o problema serioasa. Deci face o analiza a consecintelor guvernarii din ultimii trei ani si (i-am sugerat – n.r.) sa vina nu cu respingerea aprecierilor care se vor face, ci cu o pozitie constructiva", a spus Iliescu. Respingerea aprecierilor ar fi insemnat ca liberalii sa critice punctual, in cadrul dezbaterilor parlamentare, fiecare punct din motiune, tonul constructiv insemnand propuneri de imbunatatire a situatiei criticate de PSD. Iliescu a precizat ca nu a avut mandat sa negocieze nimic cu Tariceanu si ca nu acesta era scopul discutiilor pe care le-a avut cu premierul.
Luni seara, liderul PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, i-a convocat la Palatul Victoria pe ministrii liberali si le-a solicitat sa formuleze un raspuns "politic", si nu unul "tehnic" la motiunea de cenzura a PSD, au declarat, pentru Mediafax, surse liberale.
Tariceanu le-a distribuit ministrilor PNL, in prima parte a intalnirii, textul motiunii PSD, solicitandu-le sa formuleze un raspuns "politic", nu unul "tehnic", motivul fiind acela ca motiunea reprezinta un act politic. Raspunsul tehnic ar fi insemnat ca fiecare ministru atunci cand vine la microfon sa respinga punctual, intrand in amanunte specifice domeniului, textul motiunii. In acelasi timp, el le-a solicitat vicepresedintilor PNL "mobilizare la maxim", mandatandu-i sa mearga in teritoriu pentru a populariza actiunile Executivului, dar si lista PNL pentru europarlamentare.
Birourile Permanente reunite au stabilit ca motiunea de cenzura initiata de PSD se va prezenta joi, la ora 9.30, urmand ca saptamana urmatoare, miercuri, 3 octombrie, tot la ora 9.30, sa se dezbata si sa se voteze.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă