9 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSportIliescu: Guvernul să sprijine INS pentru finalizarea recensământului privind structura populaţiei

Iliescu: Guvernul să sprijine INS pentru finalizarea recensământului privind structura populaţiei

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, cere Guvernului să sprijine Institutul Naţional de Statistică să finalizeze recensământul în primul rând în privinţa populaţiei stabile de peste 18 ani, care ar ajunge la 15 milioane de persoane, astfel încât Curtea Constituţională să ţină cont de aceasta, potrivit Mediafax.

 

Iliescu scrie pe blog că, după aderarea României în Uniunea Europeană, peste 2 milioane de persoane se află în străinătate, dintre care o parte fie au renunţat la cetăţenie, fie şi-au stabilit domiciliu în stabil în străinătate, însă o mare parte şi-au păstrat dreptul de vot.

“Directorul Institutului Naţional de Statistică a menţionat că, în ceea ce priveşte populaţia – s-a înregistrat un total de circa 19 milioane locuitori – ceea ce este pe deplin realist. Cred că s-ar impune ca, de urgenţă, guvernul să dispună măsuri de sprijinire a Institutului Naţional de Statistică pentru finalizarea lucrărilor recensământului privind doar structura populaţiei, lăsând restul componentelor recensământului să se finalizeze când va fi posibil”, menţionează Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD susţine că din cifra de 19 milioane de locuitori existenţi în 2011, după “extragerea cifrei celor care nu au împlinit 18 ani – adică cca 4 milioane cetăţeni minori” se va ajunge la cifra “alegătorilor care pot figura pe listele permanente – adică circa 15 milioane alegători aflaţi pe teritoriul României”.

“Aceasta înseamnă că cei 8 milioane si jumătate de cetăţeni care au votat la referendum în ziua de 29 iulie 2012 reprezintă nu 50% plus 1, ci aproape 60% din corpul electoral – în ciuda boicotului organizat de domnul Băsescu şi susţinătorii săi (acţiune nelegală şi imorală, care, de altfel, a şi fost sancţionată de electorat printr-o prezenţă demnă de respect)”, mai spune Iliescu.

În plus, el a apreciat că, în situaţia în care INS ar putea prezenta o cifră oficială a celor peste 18 ani, “Curtea Constituţională este obligată – legal şi moral – să judece aceste fapte cu răspundere şi obiectivitate şi să valideze rezultatele referendumului din 29 iulie 2012”.

Cele mai citite

Liderii Congresului ajung la un acord pentru a evita închiderea guvernamentală

Liderii democrați și republicani din Congresul SUA au anunțat miercuri (28 februarie) că au ajuns la un acord pentru avansarea celor 12 proiecte de...

Care este mișcarea fiscală care poate să producă „monștri”

Discuțiile despre cota unică sau impozitarea progresivă sunt inserate artificial pe agenda publică, spune Bogdan Huţucă, preşedintele Comisiei pentru buget finanţe din Camera...

Crazy-Deals.ro: Ghidul Tău pentru Shopping Online Inteligent cu peste 190 coduri de reducere exclusive

În era digitală, shoppingul online a devenit nu doar o comoditate, dar și o artă. Pe Crazy-Deals.ro, arta chilipirurilor se transformă în realitate, oferindu-ți...
Ultima oră
Pe aceeași temă