20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportIliescu: guvern PSD după alegeri

Iliescu: guvern PSD după alegeri

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, crede că o nouă majoritate parlamentară ar fi posibilă doar în urma unor alegeri, cel mai probabil la termen. Aceasta deşi PSD lasă să se înţeleagă că ar intra acum la guvernare chiar şi cu un premier independent.

„O nouă majoritate parlamentară, singura care ar putea duce la o schimbare de fond, nu va fi posibilă decât ca urmare a unor alegeri – fie ele preliminare sau la termen”, scrie Ion Iliescu pe blogul său. În continuarea analizei sale însă, preşedintele de onoare al PSD desfiinţează practic prima variantă, cea a alegerilor anticipate, creditând mai mult varianta alegerilor la termen, în 2012. „Acum nu există o astfel de majoritate (pentru declanşarea anticipatelor – n.r.). S-ar putea ca în iarnă, o agravare a situaţiei economico-sociale să conducă la o asemenea schimbare. Altminteri, urmează să mai aşteptăm încă doi ani până la alegerile la termen, de la finele anului 2012″, arată Iliescu.

PSD neagă schimbarea

Deşi are o influenţă serioasă în partid şi multe dintre predicţiile sale s-au confirmat în timp, Ion Iliescu este contrazis de mai tinerii săi colegi. Aceştia neagă astfel o posibilă schimbare a strategiei PSD. „Continuăm să ne batem cu Guvernul Boc. Vom depune în continuare mo­ţiuni de cenzură, de pildă dacă îşi asumă răspunderea pe Le­gea salarizării unitare sau pe Legea pensiilor”, a declarat pentru România Liberă purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Mol­dovan. O moţiune de cenzură legată de Legea salarizării unitare ar fi susţinută, de altfel, şi de liberali. „Având o anumită experienţă, domnul Iliescu a făcut mai degrabă o previziune”, a mai spus Moldovan.

Totuşi, nu ar fi prima dată în decursul acestui an când pese­diştii se răzgândesc. La Comitetul Executiv din mai, social-democraţii au hotărât că intră la guvernare numai după organizarea de alegeri. În septembrie însă, au început să vorbească despre program de guvernare şi despre formarea unui guvern din umbră, pentru ca în octombrie să lase să se înţeleagă că ar putea participa, cu liberalii, udemeriştii şi minorităţile, la un guvern de criză cu un premier independent.

De altfel, schimbările dese de poziţie ar fi constituit, potrivit unor surse din PSD citate de Mediafax, motiv de discuţie şi în şedinţa de luni a grupului din Senat. Printre cei care s-au declarat nemulţumiţi de repoziţionări, dar şi de strategia de comunicare a PSD s-ar fi numărat senatorii Miron Mitrea şi Ilie Sârbu. Primul a arătat că, dacă PSD nu poate face „o comunicare coerentă pe timp de pace, ce se va întâmpla când va fi război?”. Potrivit Mediafax, nemulţumiţi ar fi şi parlamentarii care au părăsit PDL pentru PSD, la care unii social-democraţi s-au referit, după moţiunea de cenzură respinsă, folosind cuvântul „compromisuri”. „Dacă venirea mea în PSD este văzută ca un compromis, atunci să mi se spună în faţă. Nu eu am venit să mă rog să intru în partid. Iar dacă am făcut-o, eu nu consider că am făcut un compromis. Nu înţeleg cine face aceste mesaje în care noi suntem prezentaţi ca fiind compromisuri politice”, ar fi spus, potrivit surselor citate, ex-democratul Georgică Severin.

O gură de oxigen de la UDMR?

Dacă varianta forţării unor anticipate este îndepărtată, social-democraţii ar putea face un prim pas în direcţia dărâmării Guvernului Boc profitând de nemulţumirea provocată ieri UDMR de decizia Curţii Con­stituţionale. Un semnal a fost lansat, în acest sens, de preşedintele Consiliului Na­ţio­nal al PSD, Adrian Năstase: „Este foarte clar că, după ce UDMR a votat disciplinat şi au stat lipiţi de băncile Parlamentului la moţiunea de cenzură, aşteptând formula aceasta de angajare a răspunderii pentru variante care lor probabil le conveneau mai mult din Legea educaţiei, acum (…) probabil că UDMR va reuşi să tragă anumite concluzii în legătură cu ceea ce înseamnă înţelegerile pe care le fac”.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă