6.4 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportIliescu explică gafa cedării onorurilor către primul-ministru la ceremonia de 1 Decembrie

Iliescu explică gafa cedării onorurilor către primul-ministru la ceremonia de 1 Decembrie

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu a declarat, vineri, la Ploieşti, că lipsa şefului statului, Traian Băsescu, de la ceremoniile organizate de Ziua Naţională a României nu a fost „prea motivată” şi a catalogat cedarea onorurilor către primul-ministru drept „o gafă”. Prezent, vineri, la Ploieşti, unde s-a întâlnit cu presa şi cu simpatizanţii PSD la sediul partidului, fostul preşedinte Ion Iliescu a afirmat că lipsa lui Traian Băsescu de la ceremoniile de 1 Decembrie nu era prea motivată”.

După cum transmite Mediafax, Iliescu a spus că nu doreşte să dea calificative, însă în opinia sa summit-ul OSCE „nu era de o asemenea covârşitoare importanţă care să presupună neapărat, în mod obligatoriu prezenţa şefului statului”. „Putea să meargă oricine altcineva. Putea să meargă premierul, putea să meargă chiar ministrul de Externe. Nu a venit Obama, a venit Hillary Clinton. Deci nu era obligatorie prezenţa şefului statului. Cred că nu a gândit foarte bine, dar nu vreau să fac judecăţi asupra raţionamentelor sale”, a afirmat Iliescu.

Întrebat cum comentează faptul că prim-ministrul, şi nu preşedintele Senatului a fost cel care a primit onorurile, Iliescu a răspuns: „Nu poate preşedintele să mandateze şi să încalce protocolul de stat. Aici a fost o gafă”. Traian Băsescu l-a delegat pe premierul Emil Boc să primească onorul la parada de 1 Decembrie, fiind chestiune de reprezentare, şi nu de interimat, potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan, acesta sugerând că informaţiile confuze vin din „zona” lui Geoană.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, va cere instituţiilor abilitate să investigheze „incidentul de la parada militară din Bucureşti”, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Senatului, care invocă prevederile constituţionale privind ierarhia demnităţilor în stat şi un ordin MApN din 2009.

Cele mai citite

ROBOR la 3 luni crește la 5,58%, marcând o nouă tendință pe piața dobânzilor

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019 și la creditele curente ale...

ROBOR la 3 luni crește la 5,58%, marcând o nouă tendință pe piața dobânzilor

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019 și la creditele curente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă