19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportIgaş: Germania susţine o aderare la Schengen în două etape. Finlanda nu...

Igaş: Germania susţine o aderare la Schengen în două etape. Finlanda nu mai are nici o rezervă

Germania susţine un program de aderare a României în două etape la spaţiul Schengen, în timp ce Finlanda nu mai are nicio rezervă, a declarat astăzi, la Bruxelles, ministrul român de Interne, transmite Agerpres, într-o corespondenţă.

Declaraţia lui Traian Igaş a fost făcută pe marginea unei audieri publice în Parlamentul European a grupului Partidului Popular European (PPE) pe tema ‘Politica de migraţie a UE în contextul extinderii spaţiului Schengen’.

Varianta unei aderări în etape ‘poate fi o variantă de luat în calcul. Important e ca în 2011 să aderăm (n.r. – la spaţiul Schengen), chiar dacă aderarea va fi parţială, dar cu condiţia de a şti cu exactitate care este următoarea dată în care vom adera şi din punct de vedere al frontierelor terestre’, a declarat Igaş.

„Este o idee care s-a deprins în ultima perioadă şi am vorbit mai devreme şi cu europarlamentari germani care mi-au spus că Germania susţine acest program de aderare în două etape. Şi-au schimbat foarte mult părerea vizavi de ceea ce poate România să facă astăzi în privinţa securizării frontierelor”, a spus ministrul, exprimându-şi speranţa că, treptat, ‘şi celelalte state care au avut mici rezerve’ îşi vor schimba atitudinea şi ‘se vor alinia poziţiei germane’.

Traian Igaş a mai precizat că ministrul polonez de interne Jerzy Miller, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, l-a informat că ‘Finlanda nu mai are niciun fel de rezervă’. Oficialul polonez ‘va fi mâine prezent la Helsinki tocmai pentru a confirma de acolo acest lucru’, a explicat Igaş.

Cred că şi Franţa şi-a schimbat părerea în bine vizavi de România şi vizavi de aderarea României la spaţiul Schengen„, a spus Igaş.

Ministrul a subliniat că, pentru România, este importantă aderarea în 2011 la spaţiul Schegen, ‘fie şi dacă această aderare va fi doar parţială’.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă