15.5 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăSportIgaş: Germania susţine o aderare la Schengen în două etape. Finlanda nu...

Igaş: Germania susţine o aderare la Schengen în două etape. Finlanda nu mai are nici o rezervă

Germania susţine un program de aderare a României în două etape la spaţiul Schengen, în timp ce Finlanda nu mai are nicio rezervă, a declarat astăzi, la Bruxelles, ministrul român de Interne, transmite Agerpres, într-o corespondenţă.

Declaraţia lui Traian Igaş a fost făcută pe marginea unei audieri publice în Parlamentul European a grupului Partidului Popular European (PPE) pe tema ‘Politica de migraţie a UE în contextul extinderii spaţiului Schengen’.

Varianta unei aderări în etape ‘poate fi o variantă de luat în calcul. Important e ca în 2011 să aderăm (n.r. – la spaţiul Schengen), chiar dacă aderarea va fi parţială, dar cu condiţia de a şti cu exactitate care este următoarea dată în care vom adera şi din punct de vedere al frontierelor terestre’, a declarat Igaş.

“Este o idee care s-a deprins în ultima perioadă şi am vorbit mai devreme şi cu europarlamentari germani care mi-au spus că Germania susţine acest program de aderare în două etape. Şi-au schimbat foarte mult părerea vizavi de ceea ce poate România să facă astăzi în privinţa securizării frontierelor”, a spus ministrul, exprimându-şi speranţa că, treptat, ‘şi celelalte state care au avut mici rezerve’ îşi vor schimba atitudinea şi ‘se vor alinia poziţiei germane’.

Traian Igaş a mai precizat că ministrul polonez de interne Jerzy Miller, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, l-a informat că ‘Finlanda nu mai are niciun fel de rezervă’. Oficialul polonez ‘va fi mâine prezent la Helsinki tocmai pentru a confirma de acolo acest lucru’, a explicat Igaş.

Cred că şi Franţa şi-a schimbat părerea în bine vizavi de România şi vizavi de aderarea României la spaţiul Schengen“, a spus Igaş.

Ministrul a subliniat că, pentru România, este importantă aderarea în 2011 la spaţiul Schegen, ‘fie şi dacă această aderare va fi doar parţială’.

Cele mai citite

Vlad Piedone candidează la Primăria Sectorului 5

Într-o mișcare surprinzătoare, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a anunțat, în cadrul emisiunii „Selectiv” de la postul de televiziune B1 TV, că...

Polițele ASF, plafonate se scumpesc văzând cu ochii. Sunt promise modificări

Polițele RCA au fost plafonate la nivelul tarifelor din februarie 2023, însă doar teoretic. În realitatea, am calculat că tarifele au crescut cu cel...

Dorinel Munteanu, sancționat pentru comportamentul din meciul cu Dinamo

Comisia de Disciplină a FRF l-a sancționat pe antrenorul Oțelului, Dorinel Munteanu, cu două etape de suspendare şi o amendă de 6.000 de lei...
Ultima oră
Pe aceeași temă