10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportICCJ: Raportul MCV remarcă progresele în soluționarea corupției la nivel înalt

ICCJ: Raportul MCV remarcă progresele în soluționarea corupției la nivel înalt

Raportul MCV remarcă progresele făcute de instanţa supremă în aplicarea noilor coduri şi în unificarea jurisprudenţei şi menţinerea ritmului de soluţionare a cauzelor de corupţie la nivel înalt, se arată într-un comunicat al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), citat de Mediafax.

"În cuprinsul raportului au fost evidenţiate, cu obiectivitate, progresele realizate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea obiectivelor Mecanismului de Cooperare şi Verificare de la data publicării raportului precedent. Au fost remarcate eforturile şi rezultatele instanţei supreme în unificarea jurisprudenţei, în punerea în aplicare a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală, precum şi în asigurarea accesului la practica Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin publicarea acesteia pe pagina de internet a instanţei supreme", spune preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu.

Raportul a remarcat, de asemenea, importanţa şi caracterul funcţional al noului instrument de unificare a jurisprudenţei – sesizarea ICCJ în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, care a contribuit substanţial la uniformizarea jurisprudenţei, alături de mecanismul recursului în interesul legii.

De asemenea, raportul a reţinut menţinerea ritmului de soluţionare a cauzelor de corupţie la nivel înalt, se explică în comunicatul  ICCJ.

Instituţia va continua eforturile pentru asigurarea jurisprudenţei unitare la nivel naţional, prin mecanismele procedurale, pentru consolidarea rolului de instanţă de casaţie şi pentru îndeplinirea obiectivelor ce îi revin în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, a precizat preşedintele instanţei supreme.

Raportul MCV publicat, miercuri, este unul pozitiv pentru România, fiind lăudată activitatea instituţiilor judiciare, ANI, DNA, ÎCCJ şi CSM, cele mai multe critici fiind la adresa Parlamentului, în special pentru neridicarea imunităţii unor parlamentari, dar şi a Avocatului Poporului, pentru necontestarea unor OUG.

Cele mai citite

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...

Activiști germani pentru climă, condamnați la închisoare pentru că au pulverizat împroșcat cu vopsea pe Poarta Brandenburg

Un tribunal german a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare trei activiști pentru climă care au pulverizat vopsea portocalie pe coloanele emblematicei...

România poate rămâne fără Noaptea Europeană a Muzeelor întrucât nu s-au rezolvat revendicările angajaților din Cultură

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA anunță că membrii săi nu vor participa la evenimentul intitulat "Noaptea Europeană a Muzeelor", în...
Ultima oră
Pe aceeași temă