19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportHunor: Vom cere verificarea "scurgerilor de informaţii" în cazul Borbely

Hunor: Vom cere verificarea „scurgerilor de informaţii” în cazul Borbely

UDMR îi va cere procurorului general al României o verificare a „scurgerilor de informaţii” din dosarul în care apare numele ministrului Laszlo Borbely şi „oprirea procedurilor care s-au repetat în aceşti ani şi care nu pot fi acceptate”, a declarat, joi seară, liderul UDMR, Kelemen Hunor, potrivit Mediafax.

„Nu putem accepta astfel de proceduri din partea instituţiilor statului care trebuie să se ocupe de justiţie. Cerem o analiză serioasă, de unde apar aceste scurgeri de informaţii”, a declarat Kelemen Hunor, referindu-se la dosarul în care apare numele ministrului Mediului, Laszlo Borbely.

Kelemen Hunor a făcut aceste declaraţii la finalul şedinţei Consiliului Permanent al UDMR, care s-a desfăşurat la Cluj-Napoca şi la care au luat parte vicepremierul Marko Bela, vicepreşedintele politic şi ministrul Mediului Borbely Laszlo, secretarul general Kovacs Peter, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, deputatul Mate Andras, senatorul Verestoy Attila, reprezentanţi ai platformelor din Uniune şi ai unor filiale judeţene ale UDMR.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, joi, că ştie despre dosarul DNA în care a fost invocat numele său tot atât cât ştie şi presa şi că ministerul pe care îl conduce nu face niciun fel de discriminări faţă de cei cu care sunt încheiate contracte.

„Ştiu despre acest tot atât cât ştiţi şi dumneavostră. Nu am niciun fel de implicare în acest caz”, a declarat Borbely înainte de a intra la şedinţa Consiliului Permanent al UDMR.

El a mai precizat că atunci când a preluat ministerul se înregistrau aproximativ 30 de miliarde de lei datorii către constructori, care au fost plătite.

„De atunci plăţile sunt la zi şi nu fac colegii mei, din câte ştiu, niciun fel de discriminare”, a mai spus ministrul.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a venit, miercuri, la Palatul Victoria, direct de la aeroport, după vizita efectuată în Polonia, el având o discuţie cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi vicepremierul Marko Bela.

Premierul Emil Boc, aflat în sediul Guvernului la momentul sosirii lui Borbely, a părăsit clădirea în timp ce liderii UDMR încă discutau între ei, uitându-se spre jurnalişti, dar fără să se oprească pentru declaraţii.

Borbely nu a participat la şedinţa de miercuri dimineaţa a Guvernului, el aflându-se la acel moment în Polonia, la Sopot, la Consiliul Informal de Mediu.

Laszlo Borbely a declarat după întâlnirea cu Kelemen Hunor şi Marko Bela, că nu are nicio implicare în cazul despre care a aflat din presă şi că „ceea ce apare în comunicatul DNA este nefondat”.

„Nu am niciun fel de implicare în această poveste, ceea ce apare în comunicatul DNA este nefondat. Justiţia este liberă să îşi facă datoria”, a spus Borbely.

El a precizat că a aflat despre aceste acuzaţii din presă, în timp ce se afla în Polonia, pentru Consiliul Informal de Mediu, şi că era normal să ajungă în ţară înainte de a susţine declaraţii de presă.

„Nu sunt genul de om care să mă ascund de presă. Am fost plecat din ţară şi acolo am aflat ce s-a întâmplat”, a precizat ministrul.

Procurorii DNA au efectuat, miercuri dimineaţă, o percheziţie într-un imobil care ar aparţine unei rude a ministrului Laszlo Borbely, în dosarul în care se fac cercetări privind un presupus trafic de influenţă privind atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale „Apele Române” către o firmă din Negreşti Oaş.

Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea acestui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea contractelor.

Această firmă, pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, Lescaci Com SRL, a primit în ultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la „Apele Române”, în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.

Procurorii anticorupţie orădeni au început deja urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, pe nume Ioan Ciocan, dar şi împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri şi ministru, potrivit datelor comunicate MEDIAFAX de către DNA. Ioan Ciocan este învinuit pentru cumpărare de influenţă, iar Szepessy Szabolcs pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi seara, că nu a primit nicio înştiinţare de la Direcţia Naţională Anticorupţie privind vreo acuzaţie oficială împotriva ministrului Mediului, Laszlo Borbely, acesta fiind în continuare membru cu drepturi depline al Guvernului.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că ministrul Mediului are în continuarea susţinerea politică a Uniunii şi s-a declarat convins că în câteva zile acuzaţiile la adresa acestuia se vor dovedi false.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă