Hipodromul Ploiești a găzduit duminică dimineață, 16 octombrie, o reuniune hipică aniversară, prilejuită de centenarul Marii Încoronări a Regilor Întregitori Ferdinand și Maria.
În cadrul evenimentului hipic s-a decernat Marele Premiu „Centenarul Încoronării Regelui și Reginei României Mari” pentru câștigătorul cursei de galop ce a omagiat împlinirea, pe 15 octombrie, a 100 de ani de la momentul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca Suverani ai României Mari.
Această cursă a fost câștigată de iapa Galini, condusă de Virgil Ion Munteanu. Pe poziţiile următoare s-au clasat, la mică distanţă, Khairan şi La Manga.
Festivitatea de premiere a cursei a fost oficiată de Răsvan Cernat, vicepreşedinte al Jockey Club Român, unul dintre partenerii noştri de astăzi.
Hipodromul Ploiești a găzduit centenarul Marii Încoronări, cu marele premiu pentru cursa de galop, dar și patru curse de trap
În cele patru curse de trap ale zilei s-au impus Otawa (driver Marga Niţă) – Premiul Ecologic, Verbena SB (driver Marian Costache) – Premiul Ploieştiul Verde, Vifor Sti (driver Gabriel Slate) – Premiul Cupa Rosal şi Bailando (driver Marius Goşman) – Premiul Rosal Maraton.
Festivităţile de premiere ale întrecerilor de trap au fost oficiale de fostul mare fotbalist al Petrolului, Mircea Dridea, de doamna Violeta Stan, profesor în cadrul Şcolii Gimnaziale „Grigore Moisil”, şi de reputatul medic Valeriu Zaharia.
Pentru cei mai mici dintre spectatori s-au organizat plimbări gratuite cu calul Mokka, având, totodată, amenajat un „fun corner” unde s-au putut juca sub sub atenta supraveghere a angajaţilor Complex Hipodrom.
Ca o surpriză, organizatorii le-au oferit copiilor un nou punct de atracţie: poneiul Camelia alături de mânza ei în vârstă de doar 6 luni!
Spectatorii au fost întâmpinaţi în holul Complexului Hipodrom pe acorduri de pian graţie lui Cristian Duca, artist al Filarmonicii „Paul Constantinescu”, din Ploieşti. Tot în holul principal, cei prezenţi au putut admira o expoziţie de ii tradiţionale, produse la Breaza, dar şi o expoziţie de tablouri pictate de elevii Liceului de Artă „Carmen Sylva”, din Ploieşti.
În pauzele dintre curse, spectatorii prezenţi la eveniment au putut asista la un minirecital al Luanei Toader, o tânără speranţă a muzicii româneşti originară din Piteşti care a câştigat, în acest an, cea de-a 54-a ediţie a Festivalului „Trofeul Tinereţii”, de la Amara.
Partenerii reuniunii hipice de duminică au fost: Jockey Club Român, Rosal Grup SA, Radio Prahova, Fapt Divers, Centrul de Echitaţie „Luna Horse”, Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploieşti, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” Ploieşti, Liceul de Artă „Carmen Sylva” Ploieşti şi Serviciul de Gospodărire Urbană Ploieşti, relatează infoploiesticity.ro.
Istoria curselor de cai din România și din lume
Când spunem curse de cai, ne referim la cursele de galop, „Sportul regilor”, aşa cum mai sunt cunoscute, acestea reprezentând cele mai vechi întreceri între cai, atât pe teritoriul nostru, cât și în restul lumii, mai ales în Marea Britanie.
Familia Regală a României a reprezentat un motor al fenomenului hipic din România.
Imediat după venirea Regelui Carol I are loc o restructurare și o modernizare a armatei și statului. Astfel, a crescut numărul unităților de geniu, s-a dotat artileria, s-a modificat Legea de Organizare a Puterii Armate, s-a înființat herghelia militară de la Nucet. Cavaleria a devenit un element strategic pentru armata română pregătită pentru luptele pentru independența statului.
Carol I, triumfător la Plevna, este portretizat pe cal de către istoricul Alexandru Tzigara Samurcaș: „În înălţătoarea atmosferă a zilei de 10 mai el îşi amintea, ca prin vis, de acea zi de groaznic ger din 10 decembrie 1877 când, încărcat de glorie, după ce i se predase Osman Paşa şi de toţi recunoscuta izbândă a armatei române, vrând să ajungă la Nicopole, calul său, la tot pasul, se zburlea, ridicându-se în două picioare, ferindu-se să calce pe nenumăratele leşuri ce zăceau sub troienele de zăpadă de-a lungul drumului ce d-abia se mai ghicea. De toate aceste suferinţe îndurate şi de greutăţile avute ca comandant şef al armatelor ruse şi române el singur îşi mai amintea acum.”
În perioadele de liniște, la toate ceremoniile oficiale, caii erau nelipsiți. Defilarea cavaleriei pe străzile capitalei era impresionantă și atrăgea multă lume. Nu întâmplător, prima peliculă filmată în România a fost realizată de Paul Menu, cu defilarea din 10 mai 1894.
Un moment deosebit de important al hipismului românesc a fost înființarea Jockey Club Român. Carol I a susținut ideea și a fost încă de la început, din 1875, Președintele de Onoare al Jockey Club Român.
“Domnitorul Carol I, ca președinte, a inaugurat Jockey-Clubul Român în sala mare a Clubului și, după discursul vicepreședintelui Dimitrie Ghica, ridică paharul în cinstea fondatorilor și membrilor Clubului, căruia îi dorește un deplin succes: Am venit cu cea mai mare plăcere în mijlocul dumneavoastră spre a inaugura Clubul, care poate ajunge de un adevărat folos pentru țara noastră, ocupându-se cu îmbunătățirea rasei cailor. Prin realizarea acestui frumos scop, sper că al nostru cal va recâștiga reputația ce a avut în Europa încă la începutul acestui secol. Urmând ca silințele Clubului să fie încoronate de un bun succes, ridic acest pahar în sănătatea fondatorilor și membrilor săi. Să trăiți!”
Mai mult decât atât Carol I a fost mereu susținătorul fenomenului hipic și a sprijinit atât dezvoltarea curselor de galop, dar și construirea Hipodromului Băneasa. Chiar în primul an de alergări a organizat Premiul Domnitorului, unul dintre cele mai râvnite premii de pe hipodrom.
Regina Maria, născută în Anglia, a moştenit pasiunea pentru cai de la Familia Regală britanică, fiind apoi, la venirea în România, prin căsătoria cu Principele Moștenitor Ferdinand, o prezenţă constantă pe Hipodromul Băneasa, alături de ceilalţi membri ai Casei Regale a României.
Ferdinand a fost și el un promotor al dezvoltării hipismului românesc și al îmbunătățirii raselor de cai din România.
Regina Maria afirmat că „România mi s-a arătat călare!”, cunoscând țara noastră adesea pe cal.
“Caii jucau un rol neasemănat de mare în viaţa noastră şi nu-mi puteam închipui cum să-i placă cuiva mai bine să se întoarcă acasă în trăsură decât să rămână în şa, chiar dacă îl apucă furtuna pe drum. După legea noastră, nu trebuia niciodată să te dai jos după cal, oricât ar fi fost vremea de rea şi de aspră ”, afirma Regina Maria.
Încă din fragedă copilărie apare interacțiunea cu frumoasele cabaline, primul său cal fiind Rubin, în Malta.
Regina Maria își petrecea mult din timpul său liber practicând echitația. Se simțea liberă și puternică: “călare, mă simt de neînvins”.
Încă de acum sute de ani, cât și în zilele noastre, cel mai bun cal de pe hipodrom s-a dovedit a fi Pursângele (The Thoroughbred). Deși au fost mai multe tentative de a crea o rasă mai rapidă, nu s-a reușit, prin urmare, nici un cal nu se compară cu Pursângele Englez.
Familia Regală a deţinut, începând cu 1932, cai din rasa Pursânge englez care au câştigat numeroase curse organizate în acele vremuri pe Hipodromul Băneasa.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!