9.8 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSportHerman van Rompuy: E o plăcere să văd noul spirit de colaborare...

Herman van Rompuy: E o plăcere să văd noul spirit de colaborare dintre actorii politici din România

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, s-a declarat, joi, încântat de noul spirit de “colaborare” dintre forţele politice din România, subliniind că noua atitudine a principalilor actori politici este în beneficiul cetăţenilor şi al României, potrivit Mediafax.

“Întâlnindu-mă atât cu preşedintele, cât şi cu prim-ministrul României astăzi, pot spune că sunt încurajat de progresele recente în ce priveşte colaborarea dintre forţele politice din România. Sunt convins că această atitudine constructivă va fi în benefeciul tuturor cetăţenilor. În vremuri dificile, este înţelept ca provocările să fie înfruntate împreună, aşa cum procedăm şi la nivel european. La finalul scurtei mele vizite la Bucureşti, daţi-mi voie să spun din nou că a fost o plăcere să revin aici, în România, unde există un nou spirit de colaborare între principalii actori politici. Este bine pentru cetăţeni şi este bine pentru ţară! Prin urmare, am fost foarte fericit să fiu aici, în acest nou climat şi în acest nou spirit”, a declarat preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, în urma întâlnirii cu premierul Victor Ponta.

Oficialul european a declarat că a fost informat de Ponta şi cu privire la reforma constituţională, arătând că este vorba de un subiect important având în vedere şi recomandările Comisiei Europene din iulie anul trecut.

“Îl încurajez pe premier să continue procesul de reformă cu respectul deplin pentru valorile fundamentale, precum respectarea statului de drept, separaţia puterilor şi asigurarea unui consens cât mai larg în societate”, a arătat van Rompuy.

Acesta a mai afirmat că România este binevenită să participe la Mecanismul comun de supraveghere bancară, iar în privinţa adoptării monedei euro este importantă continuarea eforturilor pentru îndeplinirea tuturor criteriilor de convergenţă.

În final, van Rompuy a apreciat sprijinul special acordat de România eforturilor şi aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova şi pentru găsirea unei soluţii viabile de negociere pentru conflictul transnistrean.

La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat că, în România, situaţia politică şi economică este acum stabilă şi predictibilă şi a apreciat rolul important pe care preşedintele van Rompuy, preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Parlamentului European l-au jucat în găsirea soluţiilor politice pentru această stabilitate.

Ponta a arătat că efectele acestei situaţii stabile şi predictibile se văd în zona economică şi a investiţiilor.

Premierul a şi glumit şi a arătat că, spre deosebire de predecesorul său, Mihai-Răzvan Ungureanu, în urma întâlnirii cu preşedintele van Rompuy, nu va fi demis printr-o moţiune de cenzură.

“Ultima dată când preşedintele van Rompuy a fost la Bucureşti, în câteva zile Guvernul a fost demis printr-o moţiune de cenzură. L-am asigurat pe preşedintele van Rompuy că în săptămâna următoare, fiind vacanţă, nu voi merge la Parlament, deci data viitoare când va veni la Bucureşti va găsi stabilitate”, a spus Ponta.

“Ne vedem anul viitor”, i-a răspuns van Rompuy.

Cele mai citite

Simona Halep, anunț de ultimă oră

Jucătoarea română de tenis Simona Halep, suspendată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea tenisului (ITA) pe o perioadă de patru ani, în urma unui test...

Românii, tot mai împovărați din cauza ratelor. Ce spune BNR

Creditele bancare sunt tot mai scumpe și tot mai puțini români își permit să ia noi credite. Sunt mulți români care au deja contractate...

Iohannis a readus coaliția la Masa tăcerii, de Ziua Constantin Brâncuși

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a găsit momentul oportun pentru a restabili armonia în coaliția de guvernare, astfel încât el să fie lăsat...
Ultima oră
Pe aceeași temă