6.4 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportGuvernul traseaza colegiile uninominale pentru Bucuresti

Guvernul traseaza colegiile uninominale pentru Bucuresti

» Membrii Comisiei de cod electoral nu s-au inteles asupra colegiilor din Capitala, Constanta, Satu Mare si a celor din strainatate, trasarea acestora fiind pasata Guvernului.

Comisia de cod electoral a finalizat ieri delimitarea colegiilor uninominale in 39 de circumscriptii din cele 43. Presedintele comisiei, Mihai Voicu, a declarat ca toate cele patru circumscriptii au ramas neadoptate "din motive tehnice si politice", Bucurestiul fiind una dintre circumscriptiile mari, cu volum mare de munca, iar deciza privind circumscriptia romanilor din strainatate implica o consultare a partidelor politice. Potrivit lui Voicu, mandatul comisiei se incheie in data de 19 iulie, iar daca in cele doua zile ramase pana atunci comisia va avea informatii suplimentare, se va intruni de urgenta. El a adaugat ca, in caz contrar, Guvernul va emite o hotarare care va prelua fara probleme deciziile luate de comisie privind cele 39 de circumscriptii electorale.

Pentru cele patru circumscriptii Guvernul isi ia angajamentul de a nu lua o decizie unilaterala fara consultarea informala a Comisiei de cod electoral, afirma Voicu. "Consider ca Comisia de cod electoral si-a facut datoria", a pus punct Mihai Voicu trasarii colegiilor de catre comisie. Deputatul PD-L Valentin Iliescu a criticat acest lucru, aratand ca este ilegala consultarea doar informala a comisiei.

Cele 20 de circumscriptii votate ieri sunt Alba, Arad, Bacau, Bihor, Botosani, Brasov, Buzau, Covasna, Dambovita, Dolj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mehedinti, Mures, Prahova, Valcea, Suceava, Timis, Vrancea. Trasarea colegiilor s-a facut la propunerea PSD, PNL sau UDMR. Reprezentantul PD-L, Valentin Iliescu, si cel al PRM, Verginia Vedinas, s-au abtinut de la vot sau au votat impotriva. In cazul circumscriptiilor din Covasna si Harghita, toti membrii comisiei, cu exceptia reprezentantului UDMR, Marton Arpad, au fost de acord sa se creeze cate un colegiu pentru populatia romaneasca. Pentru colegiile din Constanta doar PD-L a avut propuneri, iar pentru Satu Mare propunerea PNL nu a intrunit numarul necesar de voturi.

Cat despre Bucuresti, desi era asteptata o mare incaierare politica, trasarea colegiilor nici nu a fost luata in discutie de comisie. La fel si circumscriptia destinata romanilor din strainatate. In momentul in care se discuta despre delimitarea colegiilor din circumscriptia Constanta, doi reprezentanti ai PNL au parasit sala, presedintele comisiei, liberalul Voicu, a constatat ca nu mai este cvorum si a suspendat imediat sedinta. Dupa suspendarea sedintei Comisiei de cod electoral, deputatul PD-L Valentin Iliescu a acuzat PSD si PNL ca nu sunt interesate decat sa-si promoveze "dinozaurii" in Parlament si ca, in acest scop, au facut o "cardasie politica" si au izolat PD-L, delimitarea lor neavand legatura cu "logica, corectitudinea si interesul cetatenilor".

Promitand ca va face o simulare, Iliescu a acuzat: "PNL si PD-L nu au decat un interes, si anume sa-si construiasca pentru dinozaurii lor politici niste colegii cat mai favorabile", nominalizandu-i, pentru sustinerea afirmatiei sale, pe serban Mihailescu, Octav Cozmanca si Viorel Hrebenciuc. Deputatul PSD Florin Iordache a respins acuzatiile lui Valentin Iliescu, acuzandu-l ca, de fapt, n-ar fi inteles nimic.

PASUL INAPOI?

In timp ce parlamentarii trasau colegii uninominale, zilele trecute Cristian Pirvulescu de la Pro Democratia a anuntat ca exista posibilitatea amanarii votului uninominal. "Se pregateste in momentul de fata o ofensiva juridica impotriva legii, nu la Curtea Constitutionala – asta a fost epuizata deja in aprilie –, ci in curtile de contencios administrativ, tocmai pe modul in care se impart in momentul de fata colegiile uninominale", a declarat Pirvulescu. Profesorul Radu Carp, specialist in sisteme electorale, il contrazice: "Eu nu cred ca exista acest risc. Practic, ce s-ar putea contesta in contenciosul administrativ? Un partid care, eventual, ar dori sa conteste ar trebui sa probeze un interes legitim sau ca i s-a incalcat un drept. stiu ca vor exista contestatii, dar nu cred ca aceasta ar influenta procesul electoral din toamna". Replicandu-le celor care au contestat studiul IPP referitor la chiulangiii din Parlament, liderul PD-L, Emil Boc, a intarit nevoia de uninominal, vazut ca o solutie datorita raportului pe care il vor avea de dat "uninominalii" in fata alegatorilor. Purtatorul de cuvant al lui Nicolae Vacaroiu insa, Andrei Alexandru, ii solicita presedintelui sa invite partidele politice la consultari pentru analizarea oportunitatii votului uninominal. Potrivit lui Alexandru, romanii sunt cei care ar fi nepregatiti pentru schimbarea sistemului de vot.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă