13.2 C
București
joi, 11 aprilie 2024
AcasăSportGuvernul refuză să emită ordonanță de urgență pentru reglementarea controlului judiciar

Guvernul refuză să emită ordonanță de urgență pentru reglementarea controlului judiciar

Guvernul va promova modificările legate de controlul judiciar, dar printr-un proiect de lege, nu printr-o ordonanţă de urgenţă, a anunțat premierul Victor Ponta, care și-a motivat decizia spunând că este o problemă a Parlamentului în ansamblu, nu doar a majorităţii. El susține că există destul timp pentru ca modificările să fie adoptate în actuala sesiune. Reamintim că măsura controlului judiciar a fost declarată neconstituțională de CCR, pentru că nu avea prevăzută durata, iar decizia judecătorilor de constituționalitate intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. În acest moment, zeci de politicieni cercetați penal, printre care parlamentari, președinți de CJ și primari, se află sub control judiciar și ar putea să scape de această măsură preventivă la publicarea deciziei CCR.

„Nu cred că este o problemă a majorităţii parlamentare, cred că este o problemă a Parlamentului în ansamblu, pentru că acel articol a fost adoptat de către Parlament. Curtea Constituţională a solicitat modificarea, am discutat cu ministrul Justiţiei ca mâine să vină în Guvern cu modificarea, după care Parlamentul are timpul necesar în această sesiune să o şi adopte", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Premierul a precizat că modificările nu vor fi promovate de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă, ci printr-un proiect de lege, deoarece "este timp" şi există un acord politic din partea tuturor grupurilor parlamentare. „Este timp, Parlamentul lucrează cel puţin până în data de 23”, a spus Ponta.

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, sosit marţi dimineaţa la Guvern, a discutat cu ministrul de resort, Robert Cazanciuc, despre problemele justiţiei, în principal despre recenta decizie a Curţii Constituţionale privind controlul judiciar, surse oficiale declarând că ministrul a avut la el, în timpul discuţiei, proiectul unei ordonanţe de urgenţă care să aducă modificări în domeniu înainte de publicarea deciziei CC.

La Guvern s-a aflat şi premierul Victor Ponta, care a rămas însă într-o întâlnire cu experţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene. "Discuţia dintre oficialul american şi ministrul Justiţiei s-a concentrat asupra efectelor recentei decizii a Curţii Constituţionale privind controlul judiciar. Ministrul a avut la el textul ordonanţei de urgenţă prin care se va interveni în acest domeniu", au arătat sursele.

Discuţia dintre oficialul american şi ministrul Justiţiei are loc în contextul în care Curtea Constituţională a stabilit, joi, că articolele din noul Cod de procedură penală care reglementează modul de aplicare a controlului judiciar şi a controlului judiciar pe cauţiune sunt neconstituționale, pentru că restrâng libertatea individuală, libera circulaţie şi viaţa intimă, iar Direcţia Naţională Anticorupţie a arătat că sunt necesare modificări printr-o ordonanţă de urgenţă care să intre în vigoare anterior publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.

Plenul Curţii Constituţionale a constatat că, deşi noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, nu prevede şi durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri. "Caracterul excepţional al măsurilor preventive, care implică restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, impune caracterul temporar, limitat în timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a reţinut că normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate contravin exigenţelor articolului 53 din Constituţie", se arată în decizia CC.

Judecătorii CC au stabilit, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale dispoziţiile articolelor 211 – 217 din Codul de procedură penală, care reglementează măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Satu Mare.

Direcţia Naţională Anticorupţie propune ca măsura controlului judiciar să fie dispusă pentru 60 de zile şi prelungită succesiv pentru aceeaşi perioadă, dar nu mai mult de doi ani, solicitând ministrului Justiţiei să fie făcute aceste modificări legislative, după decizia Curţii Constituţionale.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Codruța Kovesi, a transmis o scrisoare ministrului Justiției, în care susține necesitatea unei intervenţii legislative urgente care să modifice dispoziţiile din Codul de procedură penală referitoare la controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune şi să reglementeze durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri, procedura şi durata maximă pentru care pot fi prelungite

În opinia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, controlul judiciar ar trebui să fie dispus pentru o perioadă de 60 de zile şi prelungit succesiv pentru aceeaşi perioadă, iar durata totală a măsurii preventive să nu depăşească doi ani.

În scrisoarea transmisă ministrului Justiției, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție notează că adoptarea recentei decizii poate da naştere unor vulnerabilităţi în cauzele penale aflate în curs şi în care s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar. Astfel, există riscul ca inculpaţi a căror libertate de mişcare a fost restrânsă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi să părăsească teritoriul ţării, îngreunând astfel desfăşurarea procesului penal.

"Având în vedere că pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie există mai multe asemenea cauze care privesc persoane publice suspectate de săvârşirea unor infracţiuni grave şi care beneficiază de resurse materiale semnificative, materializarea acestui risc poate crea în rândul publicului impresia că inacţiunea autorităţilor a facilitat acestor persoane sustragerea de la răspunderea penală", se mai arată în comunicatul citat.

Procurorul şef al DNA apreciază că modificările ar trebui adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă care să intre în vigoare anterior publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.

Cele mai citite

Israelul va deschide un nou punct de trecere terestră în Fâșia Gaza

Israelul va deschide un nou punct de trecere terestră în Fâşia Gaza, în principal pentru a facilita livrările de ajutoare destinate palestinienilor provenind din...

Joe Biden anunță cea mai semnificativă consolidare a relațiilor de apărare cu Japonia și Australia

Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri cea mai semnificativă consolidare a relaţiilor de apărare cu Japonia de la Războiul rece şi o cooperare...

Seara victoriilor la limită în Liga Campionilor: Atletico Madrid-Borussia Dortmund 2-1/ PSG-Barcelona 2-3

Atletico Madrid a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 2-1, miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a sferturilor de finală ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă