19.1 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSportGuvernul a aprobat reînființarea Institutului Național de Administrație

Guvernul a aprobat reînființarea Institutului Național de Administrație

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, printr-o ordonanță, reînființarea Institutului Național de Administrație (INA), a cărui activitate vizează pregătirea și instruirea funcționarilor publici. 

Proiectul de lege privind reînfiinţarea Institutului a fost lansat în consultare publică de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) în luna aprilie. 

Proiectul defineşte INA ca fiind instituţia publică de interes naţional, cu personalitate juridică, care va prelua de la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) activitatea de formare şi perfecţionare profesională a personalului din administraţia publică. INA ar urma să funcţioneze în subordinea MDRAP, să coordoneze centrele teritoriale de formare continuă pentru administraţia publică şi colaboreze cu acestea pentru derularea programelor de formare şi perfecţionare.

INA va acorda o importanţă deosebită colaborării/parteneriatelor cu mediul universitar, pentru a asigura formare de calitate şi a realiza studii/activităţi/seminarii cu impact asupra administraţiei publice, urmărind, în acelaşi timp, să se dezvolte ca o şcoală de prestigiu în domeniu şi va întreprinde demersurile necesare autorizării, în condiţiile legii, a programelor/cursurilor de formare sau perfecţionare profesională pe care le organizează.

Astfel, INA va asigura formarea continuă în administraţia publică (pentru toate categoriile de funcţionari publici, pentru personalul angajat cu contract individual de muncă în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice, pentru persoanele numite sau alese în funcţii de demnitate publică sau asimilate acestora din administraţia publică centrală şi locală, pentru aleşii locali, precum şi pentru alte persoane interesate) şi programe de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice din categoria înalţilor funcţionari publici.

În plus, Institutul va contribui la strategia de formare continuă a personalului din administraţia publică, la stabilirea domeniilor prioritare şi planurilor anuale de formare profesională în acest sector, va stabili tematica specifică şi standardele de calitate pentru programele de formare profesională pe care le organizează sau care sunt organizate de către furnizorii autorizaţi pentru personalul din administraţia publică, va realiza studii, proiecte şi publicaţii, activităţi de cercetare-inovare, seminare şi conferinţe în domeniul administraţiei publice.

Premierul Dacian Cioloş a prezentat, în luna aprilie, în Parlament, trei variante privind depolitizarea şi reformarea administraţiei publice, acestea având în centru şi formarea unor funcţionari publici profesionişti, care să devină parte a unui corp naţional de funcţionari. Tot atunci, premierul preciza că doreşte înfiinţarea unui „dispozitiv de pregătire a resurselor umane" în administraţia publică, format din trei instituţii: Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, al cărui mod de funcţionare trebuie revizuit, Institutul Naţional de Administraţie, care trebuie reînfiinţat, precum şi un Consiliu profesional, care să funcţioneze pe lângă ANFP.

Institutul a fost înfiinţat în 2001 de către guvernul Năstase, iar apoi a fost desfiinţat în 2009, de către Guvernul Boc, ca urmare a unui plan mai larg de reorganizare a instituţiilor publice. INA a fost reorganizat atunci ca un departament în cadrul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, fără personalitate juridică.

 

Cele mai citite

Portugalia cultivă tone de canabis medical pentru export

În 2023, Portugalia a exportat 11 tone de canabis, dar doar 17 kg au fost vândute în interiorul granițelor sale. Pacienții recurg în continuare...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

1,29 milioane de bugetari, potrivit datelor Ministerului Finanțelor

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2024, de 1.289.965, cu 1.827 mai puţine comparativ cu ianuarie 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă