17.8 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSportGuvernul "cumpără" bugetul

Guvernul „cumpără” bugetul

Premierul Emil Boc a garantat parlamentarilor puterii că vor primi între 2,5 şi 3 miliarde de lei vechi pentru colegiile lor, sub forma amendamentelor acceptate la proiectul bugetului pe 2011, pentru ca legea să treacă prin Parlament, notează  cotidianul Gândul, citând surse din PDL.

„Este o practică la care Emil Boc a apelat şi la bugetul pe 2009, când fiecare parlamentar, inclusiv unii pesedişti şi liberali, a primit, pentru colegiul său, tot aproximativ 70.000 de euro. Banii vin sub forma de finanţări pentru proiecte locale – reparaţii de şcoli, biserici sau peticirea unor drumuri – cu bani de la stat. Boc va proceda la fel ca şi în 2009 şi va ascunde această sumă – aproximativ 18 milioane de euro – tot într-un fond de rezervă aflat la dispoziţia premierului”, potrivit cotidianului.

Publicaţia notează că banii vor merge la parlamentarii PDL, UDMR şi cei ai minorităţilor, dar premierul este dispus să ofere suma respectivă şi senatorilor şi deputaţilor opoziţiei, cu condiţia să îşi dea votul la buget.

„Premierul are de ce să fie îngrijorat, pentru că propriii parlamentari sunt foarte nemulţumiţi de bugetul pe 2010. Tocmai de aceea, Boc a început de duminică seară consultările cu organizaţiile. Fiecare şef de filială şi parlamentarii care ţin de organizaţie au primit şansa să vină în faţa premierului şi să ceară bani, «pentru proiecte». Consultările lui Boc cu organizaţiile pedeliste se vor încheia marţi seară, după ce fiecare filială îşi va fi exprimat doleanţele”.

Boc a înfruntat din nou, luni, la şedinţa Biroului Permanent Naţional, nemulţumirile colegilor de partid, legate în special de decizia de reducere a concediului maternal, Sulfina Barbu şi Raluca Turcan spunându-i, pe rând, că această măsură se va întoarce împotriva partidului, care trebuie să explice de ce taie doar dintr-o parte, dar permite salarii mari în companiile de stat.

„Ne decredibilizăm continuu. Am rămas cu salarii mari în companii, cu prime la Guvern, dar reducem perioada de acordare a indemnizaţiei pentru mame, fără să creăm programe naţionale de construcţie de creşe sau să dăm facilităţi pentru angajarea de bone”, a spus Turcan, conform unor surse din BPN.

Adriean Videanu s-a simţit dator, potrivit sursei citate, să ia apărarea salariaţilor din marile companii de stat, spunând că şi lor li s-a tăiat din salariu, iar Boc a ridicat din umeri, cu o replică pe care repetat-o la fiecare reproş: „Nu sunt bani”.

Premierul are la dispoziţie o săptămână să ajusteze bugetul în funcţie de dorinţele parlamentarilor PDL. Lunea viitoare Guvernul se va reuni să-l adopte, urmând ca marţi să fie depus la Parlament şi aprobat până pe 21 decembrie.

Cele mai citite

Israelul a lovit „peste 2.000 de ţinte teroriste” ale grupării Hezbollah în Liban

Armata israeliană a declarat miercuri seara că a lovit "peste 2.000 de ţinte teroriste" ale grupării Hezbollah în Liban în ultimele trei zile, în...

Israelul a lovit „peste 2.000 de ţinte teroriste” ale grupării Hezbollah în Liban

Armata israeliană a declarat miercuri seara că a lovit "peste 2.000 de ţinte teroriste" ale grupării Hezbollah în Liban în ultimele trei zile, în...

Ce au discutat Klaus Iohannis și premierul armean Nikol Pașinian la New York

Preşedintele român Klaus Iohannis a avut miercuri, la New York, o întâlnire cu premierul armean Nikol Paşinian, pe marginea Adunării Generale a ONU, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă