20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportGuvernul Boc, cocktail de Nastase, Tariceanu si Basescu

Guvernul Boc, cocktail de Nastase, Tariceanu si Basescu

» Guvernul Emil Boc cuprinde sapte ministri proveniti din cabinetul Nastase (Nica, Oprea, Marian si Ilie Sarbu, Diaconescu, Andronescu, Ponta) vreo patru din Guvernul Tariceanu nr. 1 (Berceanu, Blaga, Videanu, Pogea). Acestora li se adauga trei tineri sustinuti de Traian Basescu (Stanisoara, Udrea si Ridzi).

» Emil Boc ar urma deci sa lucreze cu oameni pregatiti de altii, sperand ca vor face ceea ce le spune el.

» Desi in alianta cu PSD, PC nu a primit nici un minister.

La prima vedere, social-democratii reuniti in Comitetul Executiv National au avut o misiune mai usoara, dat fiind ca pentru sase din cele zece posturi pentru care trebuiau sa desemneze oameni (noua posturi de ministru si unul de vicepremier) nu au avut inscris decat un singur doritor. Cu alte cuvinte, sase din cei zece viitori membri pesedisti ai Guvernului nu au avut contracandidati si au figurat singuri pe buletinele de vot! Este vorba de Ilie Sarbu (portofoliul Agriculturii), Ecaterina Andronescu (Educatie), Victor Ponta (relatia cu Parlamentul), Marian Sarbu (Munca) si Ioan Bazac (Sanatate), carora li s-a adaugat Dan Nica, pentru functia de vicepremier. Aceasta, dupa ce in ultimele zile s-au vehiculat si alte variante, precum aceea ca Sarbu ar fi vizat si postul de vicepremier si sefia Ministerului Agriculturii, in eventualitatea in care vicepremierul ar fi primit si portofoliu. si Sanatatea a fost disputata pana la sedinta de ieri, pentru conducerea ministerului vorbindu-se in primul rand de conservatorul Irinel Popescu si de Florian Popa si mai putin de Ionut Bazac.

Nu au avut contracandidati, dar au obtinut voturi "contra"
Interesant este ca nu toti cei sase doritori de ministere fara contracandidati au obtinut unanimitate de voturi. Au convins intreg Comitetul Executiv National doar Ecaterina Andronescu, Victor Ponta si Marian Sarbu. In contrapartida, Ilie Sarbu a avut doua optiuni impotriva nominalizarii sale la Agricultura. Desi fara contracandidat, si Bazac a reusit "performanta" de a strange sapte voturi impotriva numirii sale.
Batalia s-a dus la PSD pe ministerele de Interne, Afaceri Externe, Mediu si IMM, la fiecare dintre acestea ramanand in cursa "finala", de ieri, cate doi doritori. Pentru sefia MAE, ex-ministrul Justitiei si vicepresedinte al PSD Cristian Diaconescu s-a luptat cu secretarul general Titus Corlatean, pe care l-a si invins (37 de voturi pentru Diaconescu fata de 21 obtinute de Corlatean). Conducerea mult ravnitului Minister al Administratiei si Internelor a fost disputata de deputatul Gabriel Oprea si senatorul Catalin Voicu, primul avand castig de cauza, dar la o diferenta mica: 30 de voturi fata de 27! La o diferenta mult mai categorica de voturi a pierdut sefia Ministerului Mediului Rovana Plumb.

 

Presedinta Organizatiei de Femei a PSD a obtinut doar 15 voturi in favoarea numirii sale, in vreme ce contracandidatul ei, viceprimarul Constantei, Nicolae Nemirschi, a strans nu mai putin de 42 de voturi. O diferenta substantiala l-a departajat, pentru sefia Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Comertului, si pe Constantin Nita.
Acesta a fost sustinut de 35 dintre membrii Comitetului Executiv, in vreme ce contracandidatul sau, Ion Toma, a primit sprijinul a 22 de colegi.
Nu in ultimul rand, merita mentionat faptul ca nici un minister nu a ajuns la PC, in ciuda aliantei politice pe care o au conservatorii cu pesedistii! Cu toate schimbarile de pe lista de ministri, potrivit lui Ilie Sarbu, sedinta de ieri a CExN al PSD nu ar fi fost una plina de tensiuni tocmai datorita transarii prin vot a disputelor. "Niciodata cand ne exprimam prin vot nu pot aparea tensiuni. Pot aparea doar nemultumiri", a declarat Sarbu la terminarea sedintei. Printre liderii PSD multumiti de forma finala a listei de ministri s-a numarat primarul constantean Radu Mazare, al carui apropiat a obtinut sefia Mediului.

 

"Ministerul Mediului ar trebui sa fie un minister care dezvolta, nu o frana, si mi l-am rupt de la suflet pe viceprimar", a explicat Mazare ascensiunea rapida a lui Nemirschi, adaugand ca impunerea acestuia a fost, de fapt, "o chestiune de orgoliu" a sa si a constantenilor, deoarece fostii sefi ai Mediului ar fi impiedicat realizarea unor proiecte. Reamintim ca, zilele trecute, Marian Oprisan isi dorea un "guvern de meseriasi". Acum il are.

"Greii" PDL s-au razgandit
Democrat-liberalii i-au desemnat pe Gheorghe Pogea (Finante), Radu Berceanu (Transporturi), Vasile Blaga (Dezvoltare Regionala), Adriean Videanu (Economie), Mihai Stanisoara (Aparare Nationala), Gabriel Sandu (Comunicatii), Elena Udrea (Turism), Monica Iacob Ridzi (Tineret) si Theodor Paleologu (Cultura).
Lista de candidati a fost transata in spatele usilor inchise in sedinta Biroului Permanent National al PDL, primind ulterior si validarea Colegiului Director. Potrivit liderului Emil Boc, si la PDL ar fi avut loc un vot asupra doritorilor de ministere, dar nu au fost comunicate pentru fiecare portofoliu in parte numele eventualilor contracandidati si modul in care au fost adjudecate portofoliile. Boc a spus doar ca nu s-ar fi consultat cu presedintele Traian Basescu in privinta numelor alese si ca lista rezultata ar imbina "expertiza, maturitatea si tineretea".

Si la unele ministere adjudecate de PDL au fost vehiculate insa mai multe nume. Pentru sefia Ministerului Culturii s-a vorbit, de pilda, si de Sever Voinescu, in vreme ce la Finante s-a vehiculat si numele ex-ministrului Ionut Popescu. Pe de alta parte, unii dintre "greii" PDL care au fost scosi din carti zilele trecute au revenit ieri in forta pe lista de propuneri. Este vorba de Adriean Videanu si Vasile Blaga. Potrivit unor surse democrat-liberale, primul ar fi declinat initial propunerea de a prelua Ministerul Economiei, spunand ca isi mentine decizia de a nu mai avea functii publice.

In ceea ce-l priveste pe Blaga, numele acestuia a fost vehiculat intens pentru sefia Ministerului Administratiei si Internelor, dar portofoliul a ajuns la PSD. Lista de candidati la functia de ministru va fi depusa astazi la Parlament, alaturi de programul de guvernare, urmand ca sambata si duminica sa aiba loc audieri in comisiile de specialitate. Votul de investitura a Cabinetului Boc va avea loc luni.

Vicepremier secondat
Dan Nica a fost numit de PSD pentru functia de vicepremier si va avea in coordonare Departamentul de Afaceri Europene, dar si toate agentiile de reglementare. El a strans 58 de voturi in favoarea sa si un vot "contra", chiar daca nu a avut contracandidat. In schimbul renuntarii la intrarea in cursa pentru sefia MAI, Liviu Dragnea a primit ieri "dreptul" de a-i monitoriza pe ministrii pesedisti din Guvernul Boc.

 

Ministerul Justitiei nu are un nume cert
Pana la inchiderea editiei, fotoliul de la Ministerul Justitiei era gol. Se astepta nominalizarea independentului promis. Fostul director al Institutului National al Magistraturii, Mihai Selegean, numit in mandatul Monicai Macovei, ar putea fi nominalizat pentru portofoliul Justitiei. In carti se mai afla si Corneliu Barsan, judecator CEDO. Asa cum au convenit partidele in timpul negocierilor, cel care va ocupa postul de ministru al Justitiei va fi o persoana independenta.
Pagini realizate de Simona Popescu, Andreea Nicolae, Gabriel Bejan, Iulia Vaida, Costel Oprea, Ondine Ghergut, Andrei Luca Popescu, Razvan Chiruta

De la marmura lui Videanu, in fruntea Finantelor
Gheorghe Pogea a fost nominalizat de PDL pentru portofoliul de ministru al Finantelor. Este cunoscut ca prieten apropiat al lui Adriean Videanu. S-a nascut in 1955, este absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti si si-a luat doctoratul in stiinta si tehnologia materialelor. Dupa facultate, a fost repartizat la Combinatul siderurgic Hunedoara. In 1997, Pogea a fost numit director general al combinatului siderurgic Hunedoara. Muncitorii l-au considerat un manager intransigent, dictatorial, fiind acuzat de sindicate ca a falimentat combinatul. El a inceput procesul de restructurare de personal, a inchis mai multe sectii considerate a fi ineficiente. Au fost date afara cateva mii de oameni.

In octombrie 2000, Gheorghe Pogea se inscrie in PD, cand si candideaza pentru Senat. Nu intra in Parlament pentru cateva sute de voturi. Drept compensatie, Pogea ajunge presedintele Organizatiei municipale Hunedoara, iar apoi sef al filialei judetene. Acum doi ani pierde acest post in favoarea lui Gheorghe Barbu. Pentru noua luni a fost vicepremier in Guvernul Tariceanu 1, cand a coordonat activitatile economice. El a facut parte din echipa care a intocmit programul de guvernare al Aliantei D.A. In 2001, Adriean Videanu il numeste pe Pogea director general al firmei sale, SC Marmosim SA. De asemenea, Pogea a colaborat cu Adriean Videanu la Primaria Capitalei, cand Videanu era primar general.

 

Apararea, condusa de consilierul lui Traian Basescu
Mihai Stanisoara, in varsta de 46 de ani, este specializat in securitate nationala. Din 15 martie 2007, acesta face parte din echipa de la Palatul Cotroceni, fiind numit in functia de consilier prezidential pe probleme de securitate nationala. El l-a inlocuit pe Sergiu Medar, care a demisionat din motive de sanatate. Absolvent in anul 1986 al Facultatii de Mecanica, Institutul Politehnic Timisoara, Stanisoara a fost repartizat ca inginer la Fabrica de Aparate de Masura si Control din Turnu Severin (1986-1989), fiind transferat apoi in functia de inginer proiectant la Centrul de Cercetari si Inginerie Tehnologica pentru Aparatura Casnica din Timisoara (1990-1990). Este autorul a doua inovatii brevetate in domeniul mecanicii fine.

In perioada 1992-1994, Stanisoara devine secretar general al Camerei de Comert, iar din 1994 pana in 1999 detine functia de presedinte. In perioada mai-octombrie 2000, acesta detine functia de secretar general in cadrul Ministerului Apararii Nationale. Mihai Stanisoara a fost ales deputat de Mehedinti pe listele PD in legislaturile 2000-2004 si 2004-2008. Din 2001 devine secretar executiv al BPN al PD, iar in 2003 este ales membru supleant in CNC al Aliantei D.A. PNL-PD. La 30 noiembrie a castigat alegerile intr-un colegiu din judetul Mehedinti. Stanisoara este casatorit si are doi copii.

 

Fostul angajat al lui Catarama, la Comunicatii
Gabriel Sandu, nominalizatul din partea PDL la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, este omul de casa al lui Theodor Stolojan. Sandu, care s-a nascut la Mizil (in actualul colegiu al lui Adrian Nastase), este un politician putin cunoscut. A ajuns in acest post dupa presiuni puternice facute de Stolojan la negocieri, potrivit unor surse democrat-liberale. A trecut pe la UFD, fiind presedintele filialei Prahova, apoi secretar general al partidului, apoi a trecut la PNL, PLD si PDL. S-a nascut in 1963, este casato-rit si are doi copii. Este absolvent al ASE, specialitatea Comert. si-a inceput cariera lucrand pentru Viorel Catarama, ca sef import-export la Relaxa Mizil. In virtutea relatiilor sale bune cu Catarama, Sandu a ajuns vicepresedinte SC Elvila International.

Dupa ce a intrat in conflict cu Catarama, si-a deschis propria afacere, ocupandu-se de exportul de mobila. Insa acesta si-a extins afacerile, ocupandu-se de morarit si de exportul de grau dupa ce a cumparat cea mai mare moara din judetul Prahova. In ultimii ani si-a infiintat o firma de constructii, cumparand si vanzand chiar un hotel al Securitatii din Neptun. A devenit bun prieten cu primarul din Sinaia si a inceput sa construiasca si in aceasta localitate. Insa unii parteneri de afaceri l-au acuzat pe acesta ca i-a inselat in afaceri. De exemplu, Sandu este acuzat ca in 2007, dupa ce a incheiat un contract cu o firma de proiectare din Busteni, a uitat sa-si achite ultima factura de 88.000 de lei. Pentru recuperarea acestei sume, firma Tedes Construct l-a dat in judecata pe Gabriel Sandu.

 

Un fost ambasador, trimis la Ministerul Culturii
Cu o solida cultura formata in spatiul francez, Theodor Paleologu, in varsta de 35 de ani, a fost ambasador al Romaniei in Regatul Danemarcei si Islanda. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie a candidat din partea Partidului Democrat-Liberal  in Colegiul 9 din Capitala, castigand un mandat de deputat. Este fiul eseistului si ambasadorului Alexandru Paleologu. La scurt timp dupa obtinerea carnetului de partid al PDL, Paleologu afirma ca nu simte ca tradeaza trecutul liberal al familiei sale (tatal sau a fost liberal de frunte, iar un unchi a fost ministru liberal in perioada interbelica). Paleologu  este licentiat al Universitatii Sorbona din Paris. Este doctor in studii politice la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales de la Paris si a terminat cursurile Ludwig-Maximilians Universität din München.

Paleologu a fost visiting professor la Boston College, precum si la Deep Springs College, SUA. De asemenea, a fost cercetator la o serie de universitati prestigioase:  Universitatea Notre Dame, SUA (2001-2002), Universitatea din New York (2002), Universitatea Harvard (2002-2003)  si Wissenschaftskolleg din Berlin (2005). Din 2003 pana in prezent este directorul Universitatii de Vara in cadrul European College of Liberal Arts din Berlin. Este autorul volumelor "De la Marx la stenograme" si a scris "Despre conservatorism" in volumul "Nostalgia Europei". Viitorul ministru al Culturii vorbeste cursiv franceza, engleza, germana si italiana. Este casatorit si are un copil.

 

Prima femeie ministru la Tineret si Sport
La doar 31 de ani, Ridzi a castigat al doilea mandat de deputat, iar din 2007 a devenit europarlamentar al Romaniei la Bruxelles, in Parlamentul European, unde face parte din Comisia de Bugete. In 2008, Ridzi a fost aleasa si presedinta Organizatiei de Tineret a PDL, in tandem cu fiica cea mica a presedintelui Traian Basescu, devenita secretar executiv. Imediat dupa acest episod, tanara deputata a luat-o ca stagiara la Parlamentul European pe si mai tanara Elena Basescu. Cariera ei politica a inceput insa de jos: a devenit membra PD in 1997, apoi a ocupat diverse functii in organizatia de partid din orasul ei natal, Petrosani. A urcat apoi la nivel judetean, in organizatia PDL Hunedoara, de unde a fost aleasa si consilier judetean, in 2004. Monica Iacob Ridzi este maritata cu primarul PDL al orasului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.
In Parlamentul European, Monica Iacob Ridzi a creat rumoare prin faptul ca i-a acuzat pe alti europarlamentari din Romania ca trag chiulul de la sedinte. Ea a participat si la protestul impotriva amprentarii romilor din Italia, cand mai multi europarlamentari PDL au lipit biletele cu amprente pe cutiile postale ale europarlamentarilor italieni.
A studiat dreptul si economia la Alba Iulia si la Petrosani si a urmat, printre altele, un curs de formare parlamentara in Franta, la Strasbourg, iar in prezent este doctor inginer.

 

Blonda de la Drept, parasutata la Turism
Supranumita "blonda de la Cotroceni" in scurta perioada cat a fost consilier de stat, sefa a Cancelariei Administratiei Prezidentiale (zece luni in anul 2005), cariera politica a Elenei Udrea a inregistrat un salt rapid. In doar patru ani, Udrea a ajuns de la consilier general in Primaria Capitalei condusa de Traian Basescu la postul de sef al Cancelariei Prezidentiale, apoi la cel de secretar executiv al PDL. Ea a devenit deputata de Bucuresti (Drumul Taberei) la alegerile din noiembrie, fiind unul dintre candidatii PDL cu cele mai multe voturi din Capitala. Elena Udrea este maritata cu omul de afaceri Dorin Cocos, care detine parcarile Dalli din Bucuresti. De-a lungul timpului, acesta a fost acuzat in presa ca a obtinut preferential contractele de inchiriere a spatiilor pentru parcarile din Capitala, din care municipalitatea nu ar castiga mare lucru.

Pe langa influenta sotiei sale in PDL, presa a mai speculat ca omul de afaceri nu ar fi lasat serviciul nereturnat si ar fi cotizat multi bani pentru partid. La 34 de ani, Udrea are la activ studii juridice si de securitate nationala. In prezent isi da doctoratul in stiinte militare si are cabinet propriu de avocatura. Ea a reprezentat in instanta RA-APPS, pe vremea cand acesta era condus de PSD. Desi a fost bine platita, a pierdut procesele. Celebritatea i-a fost adusa de o gafa televizata in care a declarat senin ca Norvegia este condusa de un presedinte, dar si de faptul ca i-a dus prajituri la spital presedintelui Basescu, dupa ce acesta s-a operat.

 

Bazac, cu Ferrari prin gropile din sistemul sanitar
Ion Bazac, propunerea PSD pentru conducerea Ministerului Sanatatii, a mai lucrat in aceasta institutie ca secretar de stat in guvernul condus de Adrian Nastase. In 2005, Bazac a fost audiat intr-un dosar penal instrumentat de Parchetul National Anticoruptie care ancheta un transfer ilegal de 5 miliarde de lei vechi catre mai multe societati comerciale. Aceste firme ar fi beneficiat de un contract, acordat fara licitatie, pentru furnizarea de aparatura de purificare a aerului pentru spitalele din tara. Procurorii au mentionat ca prejudiciul total adus Ministerului Sanatatii de persoanele implicate in acest caz ar fi fost de zeci de miliarde de lei vechi. Ion Bazac este si om de afaceri. Una dintre firmele sale de top, Forza Rossa, este dealer in Romania al masinilor Ferrari. De asemenea, tatal sau este actionar la societatile Global Finance&Leasing, infiintata in 2003 si specializata in leasing auto, echipamente IT si utilaje industriale, si Inox SA Magurele, producator de tacamuri de inox, confectii, echipamente pentru dotarea restaurantelor, bucatariilor profesionale, spitale etc.

O alta societate in care este implicata familia Bazac este AGI Romania, o firma de asigurare despre care se spune ca ar fi controlata din umbra de deputatul PSD Viorel Hrebenciuc. Noul ministru al Sanatatii a absolvit Facultatea de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti. Bazac detine si o diploma de competenta in conducerea serviciilor medicale si sociale.

 

Baronul de Ilfov, in fruntea Internelor
Gabriel Oprea, nominalizat pentru fotoliul de ministru al Internelor, a avut o fulminanta cariera militara, politica si universitara, mai ales in perioada 2001-2004. Pe deasupra, a agonisit o frumoasa avere de milioane de euro din afaceri imobiliare controversate. Absolvent al unei scoli militare in 1983, Oprea a fost trecut in rezerva ca maior in 1993. Dupa anul 2000, fostul presedinte Ion Iliescu a gasit solutiile de a-l inalta la gradul de general de brigada in doar doi ani de zile, desi, potrivit legii, avansarile se fac din cinci in cinci ani pentru fiecare grad militar in parte. Ex-premierul Nastase l-a numit pe Oprea presedinte al Administratiei Nationale a Rezervelor Statului in 2001.

Din aceasta functie, Oprea l-a protejat de Justitie pe baronul PSD de Dolj Mihai Anghel, prins ca a sustras peste 3.000 de tone de grau din rezervele statului. Intre 2002-2003, Oprea a fost prefectul Capitalei, iar in 2004 – ministru delegat la Administratia Publica. Tot atunci a ajuns si sef al PSD Ilfov. Pe langa ascensiunea militara si politica, Oprea a avut si una universitar-stiintifica. A obtinut doctoratul in drept si gradul de profesor universitar in 2001 fara a avea opera scrisa, asa cum prevad legile. si ca ascensiunea stiintifica sa fie completa, generalul a fost numit chiar membru al comisiei care valideaza doctoratele in domeniul stiintelor militare. Gabriel Oprea are in palmares si functia de director adjunct al Colegiului National de Aparare. De curand, el a fost avansat de presedintele Basescu la gradul de general-locotenent.

 

Radu Mazare si-a pus ministru la Mediu
Ministerul Mediului va fi condus de Nicolae Nemirschi, asa cum, de altfel, si-a dorit foarte mult primarul Constantei, Radu Mazare. Viitorul ministru are 49 de ani, este de profesie inginer constructor si ocupa in prezent functia de viceprimar al orasului de pe litoral. Nemirschi face parte din Asociatia Nationala a Evaluatorilor, fiind unul dintre tehnicienii insarcinati intre 1996 si 2000 cu evaluarea imobilelor scoase la vanzare de fostul FPS. Surse din Constanta sustin ca Mazare si Nemirschi au devenit apropiati dupa ce acesta din urma s-a ocupat de evaluarea hotelului Flora din Mamaia cumparat de primarul Constantei, impreuna cu alti parteneri de afaceri. Viitorul ministru este membru PSD din anul 2002.

De altfel, impunerea lui Nemirschi in fruntea Ministerului Mediului este strans legata de proiectele lui Mazare, printre care constructia soselei de pe malul marii sau a "Orasului lacustru" de pe Lacul Siutghiol din Mamaia. Dupa cum se stie, primarul Constantei a incercat, fara succes, sa materializeze aceste proiecte inca de pe vremea cand la conducerea Ministerului Mediului era Sulfina Barbu, care nu a dat insa avizele necesare. "Mai mult ca sigur ca una dintre sarcinile cele mai importante ale lui Nemirschi va fi aceea sa gaseasca solutiile tehnice si legale pentru realizarea acestor investitii", ne-au mai spus sursele citate. Primarul Constantei a incercat mai intai sa-si impuna fratele in fruntea acestui minister, numai ca Traian Basescu s-ar fi opus numirii lui Alexandru Mazare.

 

IMM-urile au cel mai bogat ministru
Constantin Nita, nominalizat la Ministerul IMM, Comert si Afaceri, este unul dintre baronii PSD, presedinte al social-democratilor brasoveni. S-a nascut in 1955 in comuna Miraslovesti, judetul Iasi, este casatorit si are un copil. Este de formatie economist, doctor in acest domeniu. A fost director la Autocamioane Brasov si sef al BTT Brasov pe vremea lui Ceausescu. Dupa Revolutie, a devenit director la statiunea Paraul Rece, iar prin anii 1993-1997, director al RA-APPS Brasov. Referitor la vechimea in partid, Nita a intrat in politica in 1994 (in PDSR), unde a si ramas. A scris mai multe carti in domeniul marketingului si este membru in mai multe asociatii profesionale.

A primit Ordinul national "Serviciul credincios" in grad de Cavaler. Constantin Nita este cunoscut ca un prosper om de afaceri cu statul, profitand de pozitia sa politica, el controland mai toate privatizarile facute in judetul Brasov. A facut o avere consistenta, fiind cel mai bogat membru al noului Cabinet. El detine numeroase imobile si peste 85.000 mp de teren. Numai anul trecut a achizitionat un apartament si un teren la Brasov, a primit dividende de 1,2 miliarde lei de la societatea  SC Nimpex SRL, desi aceasta avea datorii la stat de 4,5 miliarde lei. Institutul pentru Politici Publice l-a acuzat pe Constantin Nita ca in 2002 a facut deconturi de 832 milioane la Camera Deputatilor pentru cazare pe un an, suma ce ar reprezenta un decont cumulat pentru 492 de zile (desi anul are 365 de zile).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă