4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportGuvernul A MĂRIT salariile DEMNITARILOR. Vezi cât vor câştiga preşedintele şi premierul

Guvernul A MĂRIT salariile DEMNITARILOR. Vezi cât vor câştiga preşedintele şi premierul

De luna viitoare, salariul preşedintelui, prim-ministrului, miniştrilor, celor doi preşedinţi ai Parlamentului, şefului ICCJ, şefilor de servicii de informaţii vor fi majorate în baza unei ordonanţe de Guvern, a anunţat premierul interimar Gabriel Oprea, precizând că îşi asumă răspunderea pentru această creştere.

Citește și:

Oprea a precizat că majorarea va fi aplicată pentru 48 de funcţii de demnitari, dar nu a indicat nivelul la care vor creşte indemnizaţiile şi că până la  sfârşitul anului vor fi majorări de salarii în întregul sector public prin Legea salarizării unitare, aflate în curs de redactare. "Salarizarea din sectorul public nu este un act populist, ci o exigenţă în conformitate cu statutul actual al României. Nu ne putem preface că este normal ca un preşedinte de ţară europeană să primească la final de lună aproximativ 1.500 de euro. Ani de zile salariul preşedintelui României a fost mai mic decât salariul unor funcţionari de rang secund din alte instituţii. Am avut şi foarte mulţi miniştri cu remuneraţii mai mici decât subordonaţii lor. Această anomalie trebuie să ia sfârşit", a mai aminit Oprea.

Astfel, indemnizaţiile preşedintelui, prim-ministrului şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare vor fi majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net), remuneraţie acordată şi şefului ICCJ, iar salarizarea vicepremierului va fi fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net), au precizat surse oficiale citate de Mediafax.

Miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, vor primi o indemnizaţie lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru.

Decizia a fost luată după ce ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, recent, că noua Lege a salarizării unitare în sectorul bugetar, care ar putea fi aplicată de la sfârşitul acestui an, va conține un salariu minim brut de 1.200 lei şi un salariu maxim brut de 18 ori mai mare, de peste 21.000 lei, de cel mai mare nivel de remuneraţie urmând să beneficieze preşedintele, prim-ministrul, preşedinţii celor două Camere parlamentare, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Premierul interimar a mai spus că salarizarea din Justiţie este peste media altor instituţii publice, iar modul bun în care funcţionează justiţia se datorează inclusiv remuneraţiei procurorilor şi judecătorilor, iar majorarea care va fi aplicată în administraţie este posibilă datorită creşterii economice rezultate din măsurile Guvernului şi astfel, pe cale de consecinţă, majorarea indemnizaţiilor va "tăia apetitul" pentru corupţie. 

Tot miercuri, întrebat ce părere are despre intenţia Guvernului de a mări salariile miniştrilor prin ordonanţă, preşedintele Klaus Iohannis a spus că i se pare o intenţie înţeleaptă, având în vedere că salariul unui demnitar reflectă poziţia acestuia în stat.

 

 

Cele mai citite

Finlanda investighează o întrerupere neplanificată a unui cablu submarin de alimentare electrică care conectează țara cu Estonia

Finlanda investighează o întrerupere neplanificată a unui cablu submarin de alimentare electrică care conectează țara cu Estonia, a anunțat premierul finlandez Petteri Orpo, scrie...

Interes major pentru Autostrada Litoralului: 11 companii în competiție pentru contractul de miliarde

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că lucrările vor fi realizate la standarde europene, proiectul fiind finanțat din fonduri europene și de la bugetul...

Investitorii în fondurile private, blocați în China: Regulile stricte și economia încetinită opresc ieșirile

Investitorii majori în fondurile private de acțiuni se confruntă cu probleme grave în China, neputând să-și lichideze participațiile sau să listeze companiile din portofoliu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă