9.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSportGeoana si Boc rezolva tot

Geoana si Boc rezolva tot

» In urma unei noi runde de negocieri, liderii PSD±PC si PDL au revenit asupra viitoarei formule guvernamentale, pastrand din 23 doar 19 portofolii ministeriale, pe langa functiile de premier si vicepremier.

Cabinetul Boc va fi format din premier, vicepremier si 19 ministri, dintre care unul delegat pentru relatia cu Parlamentul. Internele si Administratia raman in acelasi minister, separandu-se in schimb Economia de Finante. Vom avea asadar Ministerul Economiei, Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Afaceri, Ministerul Justitiei si Libertatilor Publice, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Infrastructurii si Transporturilor, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National si Ministerul Sanatatii.

 

Liderii PDL si PSD au mai spus ca nominalizarile pentru fiecare portofoliu in parte vor fi anuntate de abia maine, astazi urmand a se definitiva Programul de guvernare. Potrivit lui Boc si Geoana, nici macar repartizarea ministerelor nu ar fi fost decisa, acest lucru stabilindu-se tot astazi. Singura mentiune oficiala s-a referit la Ministerul Justitiei, liderul PSD confirmand ca s-a decis sa fie numit un independent.
Potrivit unor surse social-democrate, PSD si-ar fi dorit sa obtina Ministerul de Interne, in cazul separarii acestuia de Administratie. Cum acest lucru nu s-a intamplat, cel mai probabil MAI va fi adjudecat de Vasile Blaga. Pesedistii si-ar mai dori Externele, Transporturile, Agricultura, Munca si Educatia. si Apararea ar fi dorita de PSD, dar aceleasi surse acrediteaza ideea unor sanse minime.

 

Transporturile ar fi vizate de Liviu Dragnea si Dan Nica, iar Agricultura de Ilie Sarbu, daca vicepremierul va primi si portofoliu. si mai mari par a fi sansele pentru pesedisti in ceea ce priveste Munca (pentru Marian Sarbu), Externele (Cristian Diaconescu) si Ministerul Afacerilor Europene (Titus Corlatean). Dorite de PSD, dar si de PDL, sunt Transporturile, Internele, Agricultura, Educatia, Dezvoltarea Regionala, Economia si Finantele. Pe de alta parte, din Programul de guvernare rezulta ca se vor infiinta noi companii si agentii. De pilda, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, ce functioneaza sub autoritatea Ministerului Transporturilor, se va "sparge" in Compania Nationala de Autostrazi si Compania Nationala de Drumuri.

Structurile de conducere, controlate de baronii locali
Coalitia "Parteneriat pentru Romania" va avea structuri de conducere la nivel judetean si national. In primul caz este vorba de Birouri Politice Coordonatoare Judetene si de cel al Municipiului Bucuresti, formate din presedintii filialelor teritoriale ale partidelor ce formeaza coalitia si din cate patru reprezentanti ai fiecarei formatiuni. Cu alte cuvinte, puterea de decizie revine baronilor locali! Acestia se vor pronunta in special in ceea ce priveste functionarea structurilor deconcentrate. La nivel national, se va constitui Biroul Politic Coordonator Central (BPCC), format din cate sapte reprezentanti ai PDL si ai Aliantei PSD±PC. In sarcina acestuia pica analizarea stadiului realizarii Programului de guvernare, formularea de propuneri de modificare a programului si a Protocolului de constituire a coalitiei. Si la nivelul fiecarei Camere a Parlamentului se va constitui o structura: Consiliul de Coordonare a Grupurilor Parlamentare (CCGP). Din aceasta fac parte liderii grupurilor parlamentare si reprezentantii PDL si PSD±PC in Birourile Permanente.

Impartirea posturilor
Postul de vicepremier revine partidului care nu detine functia de premier, adica PSD±PC, Alianta avand si "drept de prima optiune pentru una dintre celelalte functii de membru al Guvernului". Repartizarea portofoliilor ministeriale se realizeaza in sistem paritar, fiecare partid alegand, pe rand, cate doua functii. Pe de alta parte, in baza principiului ministerelor monocolore, o formatiune va detine toate functiile politice din cadrul unui minister sau al unei structuri a administratiei publice centrale, cu exceptia unui secretar de stat, ce va fi asigurat de celalalt partid.
Potrivit aceluiasi regulament privind functionarea coalitiei la nivel central si local, Secretariatul General al Guvernului va fi desemnat de partidul care da si premierul. Adica de PDL. Secretarul general al Guvernului va fi secundat de un adjunct din partea PSD.

Regulamentul prevede inclusiv ziua din saptamana (miercurea) in care sa se tina sedintele de guvern, acestea fiind precedate de o sedinta tehnica pregatitoare, la nivel de secretari de stat.
si pentru ca tot este vorba de impartirea posturilor, in acelasi Regulament se prevede obligatia ca PSD±PC si PDL sa intreprinda "cu maxima celeritate" masuri pentru ca Legea de organizare si functionare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sa fie modificata astfel incat presedintele Senatului, adica Mircea Geoana, sa devina vicepresedinte al CSAT.

Interdictii, obligatii si conduita
Ca masura asiguratorie ca nici unul dintre parlamentarii PDL si PSD±PC nu vor chiuli de la votul de investire a guvernului coalitiei, obligatia prezentei a fost prinsa chiar in regulament. La fel, modul in care sa voteze alesii! "Toti parlamentarii apartinand partidelor sau formatiunilor politice membre ale coalitiei vor fi prezenti si vor vota pentru investitura guvernului propus de coalitie", se arata la Art. 12 din Regulament.
Imediat dedesubt, se prevede pentru parlamentari interdictia de a "initia, semna sau vota" vreo motiune simpla sau de cenzura.
Toti membrii coalitiei, parlamentari sau nu, au totodata interdictia de a-si ataca public colegii. Ministrii si ceilalti reprezentanti ai Coalitiei in administratia centrala sau locala nu au voie nici sa aiba "pozitii publice polemice fata de deciziile adoptate in alte domenii de competenta". Cu alte cuvinte, fiecare isi vede de domeniul lui si nu critica hotararile colegilor. Nu in ultimul rand, partidele ce formeaza coalitia "nu vor initia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor".

» Presedintii PDL si PSD, persoane importante
Peste toate structurile de conducere ale coalitiei stau Emil Boc si Mircea Geoana, reuniti in Colegiul Presedintilor. Cei doi decid in "chestiuni politice majore care privesc coalitia", dar si in cazul in care nu s-au inteles membrii BPCC. De altfel, crearea acestui colegiu s-ar fi numarat, potrivit unor surse democrat-liberale, printre motivele ce l-au determinat pe Theodor Stolojan sa renunte la mandatul de premier desemnat, deoarece l-ar fi lasat fara parghii, inclusiv in ceea ce priveste numirea si revocarea ministrilor. Concret, prim-ministrul va putea propune numirea unui ministru doar in baza propunerii venite de la conducerea PDL sau PSD.

Totodata, premierul poate propune revocarea motivat, numai dupa consultarea prealabila a conducerii celeilalte parti si informarea BPCC. Cu alte cuvinte, greutatea deciziei a fost la presedintii PSD si PDL. Tot la Colegiul Presedintilor sfarseste si problema introducerii pe agenda de lucru suplimentara a sedintei de guvern a unor proiecte de acte normative. Daca Boc si vicepremierul nu ajung la o intelegere, diferendul va fi solutionat de Colegiul Presedintilor, adica de Boc si Geoana.

» Si-au impartit si functiile in Senat
In urma negocierilor purtate, PSD si-a adjudecat, pe langa sefia Senatului, o functie de vicepresedinte, una de secretar, una de chestor, precum si conducerea a sase comisii, inclusiv cea mai importanta, Comisia Juridica, urmand ca PDL sa dea vicepresedintele si secretarul. Tot social-democratilor le va reveni sefia Comisiilor de politica externa, agricultura, sanatate publica, cultura si egalitate de sanse. La randul lor, democrat-liberalii au obtinut doua functii de vicepresedinte al Senatului, doua de secretar (pana in 2010) si una de chestor, precum si conducerea a sase comisii parlamentare. Dintre acestea, cea mai importanta este Comisia de buget-finante, unde vicepresedintia va fi asigurata de Alianta PSD±PC, iar secretarul va fi dat de PNL.

 

Democrat-liberalilor le mai revine sefia Comisiilor pentru administratie publica, pentru munca, pentru invatamant, pentru privatizare si administrarea activelor statului si pentru Regulament. PNL va conduce trei comisii senatoriale, iar UDMR, una. Liberalii vor detine fraiele Comisiilor pentru aparare, economica si pentru cercetarea abuzurilor, avand totodata o functie de vicepresedinte si una de chestor. UDMR va da un chestor si va conduce in continuare Comisia pentru drepturile omului, functia urmand sa-i revina, cel mai probabil, senatorului Gyorgy Frunda. Potrivit Regulamentului privind functionarea coalitiei, functia de secretar general al Senatului va reveni PSD, iar cea de secretar general adjunct, PDL. La Camera va fi invers: secretarul general va fi dat de PDL, iar adjunctul de PSD.

Cele mai citite

A fost majorat cuantumul burselor pentru studenți

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă că a aprobat un ordin prin care valoarea burselor pentru studenţi va creşte. Cuantumul minim al bursei sociale a...

Simona Halep își află sâmbătă adversarele la turneul WTA din Hong Kong!

Simona Halep va reveni pe teren în doar câteva zile, participând la competiția de 250 de puncte WTA de la Hong Kong, unde va...

Unu dintre cei mai bine plătiți selecționeri din lume, Roberto Mancini, se desparte de naționala saudită după 14 luni!

Selecționerul Roberto Mancini și naționala Arabiei Saudite își încheie colaborarea după un an și două luni, timp în care antrenorul italian nu a reușit...
Ultima oră
Pe aceeași temă