21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportGeoană: Pereş (vicepreşedintele PDL) nu a avut o abilitare pentru a se...

Geoană: Pereş (vicepreşedintele PDL) nu a avut o abilitare pentru a se pronunţa sau a semna pe Legea educaţiei

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că vicepreşedintele Alexandru Pereş (PDL) nu a avut o abilitare pentru a se pronunţa sau a semna pe Legea educaţiei, apreciind că acesta „a abuzat de prezenţa sa” la conducerea plenului reunit, informează Mediafax.

Întrebat dacă i-a acordat vreo împuternicire lui Pereş prin care să poată semna Legea educaţiei, Geoană a răspuns negativ şi a precizat că gestul lui Pereş ar trebui analziat de către forurile statutare.

„Din punctul meu de vedere, domnul Pereş nu a avut niciun fel de încuvinţare, autorizaţie, scrisă sau verbală, niciun fel de conversaţie cu mine pe acest subiect. A abuzat de prezenţa sa astăzi la conducerea plenului reunit, dar, repet, indiferent de acest lucru, întreaga procedură este neconstituţională şi este lovită de nulitate absolută, în opinia mea”, a spus Geoană.

Întrebat cine se poate pronunţa în cazul lui Alexandru Pereş, Mircea Geoană a arătat că este vorba de Biroul Permanent al Senatului şi de membrii comisiilor de specialitate.

„Eu spun că nu l-am abilitat pe domnul Pereş să semneze legea. Din punct de vedere al conducerii şedinţei de astăzi, în mod deliberat am considerat că prezenţa mea la conducera şedinţei ar fi legitimat o procedură neconstituţională şi abuzivă, ceea ce ar fi fost invocat de către putere în contraargumentul de la Curtea Constituţională”, a spus Geoană.

Întrebat dacă nu se consideră că, din moment ce a fost desemnat să asigure conducerea şedinţei, Alexandru Pereş era abilitat să şi semneze, Geoană a spus că şedinţa a fost convocată pentru angajarea răspunderii pe Legea salarizării.

„Domnul Pereş, când a primit de la mine această capacitate, a fost vorba despre a conduce şedinţa pe timpul asumării răspunderii pe Legea salarizării”, a spus Geoană.

„Domnul Pereş nu a avut o abilitare pentru a se pronunţa sau a semna pe Legea educaţiei, pentru că ea nu figura pe ordinea de zi de astăzi. Singurul lucru pe care l-am avut astăzi pe ordinea de zi înaintea începerii şedinţei a fost agajarea răspunderii Guvernului pe Legea salarizării şi numai pentru aceasta a avut domnul Pereş o abilitare din partea noastră, nimic mai mult”, a mai spus Geoană.

El a explicat că n-a avut încă o explicaţie cu Alexandru Pereş în ceea ce priveşte evenimentele petrecute, dar acest lucru se va întâmpla.

Legea educaţiei naţionale a fost semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase şi de vicepreşedintele Senatului Alexandru Pereş şi a fost depusă la Secretariatele Generale ale celor două Camere, în vederea exercitării dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale.

Vicepreşedintele Senatului Alexandru Pereş (PDL), care a anunţat în plenul Parlamentului că legea a fost semnată, fără a preciza însă de cine, a menţionat că cei interesaţi îşi pot exercita dreptul de sesizare a Curţii în termen de două zile.

După încheierea şedinţei, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a precizat că actul normativ a fost semnat de ea şi de vicepreşedintele Senatului Alexandru Pereş.

„A fost semnată (n.r. – Legea educaţiei) de cei care au condus şedinţa, aşa se face întotdeauna ca procedură”, a spus ea.

Şedinţa de plen reunit a fost prezidată de preşedintele Camerei Roberta Anastase, fiind asistată, din partea Senatului, de vicepreşedintele Alexandru Pereş.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a participat, marţi, la şedinţa comună a Parlamentului, dar nu s-a aşezat la prezidiu, alături de preşedintele Camerei, Roberta Anastase, ci în sala de plen, pe locurile rezervate grupului PSD. El nu a fost prezent la începutul şedinţei de plen.

Legea educaţiei pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament este considerată adoptată, după ce liberalii au anunţat în plen că îşi retrag semnăturile de pe moţiunea de cenzură, a anunţat, marţi, de la prezidiu, preşedintele Camerei, Roberta Anastase.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă