19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportGeoană îşi cere scuze pentru incidentul de 1 Decembrie

Geoană îşi cere scuze pentru incidentul de 1 Decembrie

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi-a cerut scuze joi pentru incidentul de Ziua Naţională, însă a menţionat că a fost anunţat şi pregătit cu o zi înainte că i se va prezenta lui onorul în faţa gărzilor militare, şi a spus că ministrul Oprea trebuie să dea explicaţii în Parlament, informează NewsIn.

Geoană a afirmat joi că el este cel care îşi cere scuze românilor pentru incidentul de la festivităţile organizate cu ocazia Zilei Naţionale. „Eu aş dori în primul rând să-mi cer scuze faţă de cetăţenii României pentru incidentul de ieri, este extrem de regretabil că un moment frumos, un moment în care ar trebui să ne adunăm cu toţii în jurul idealurilor naţionale, şi măcar un moment de linişte şi de unitate a fost umbrit de un astfel de incident. Eu personal vreau îmi cer scuze”, a spus Geoană.

Totodată, el a criticat din nou faptul că prezentarea onorului nu a fost realizată către preşedintele Senatului, ci către premier. „Aş vrea să uităm numele celor care ocupă vremelnic funcţiile în statul român, ieri nu a fost vorba nici de Traian Băsescu, nici de Emil Boc, nici de Mircea Geoană. A fost vorba de preşedintele României, de preşedintele Senatului, al doilea om în stat, şi de primul ministru al României, care este al patrulea om în stat. Deci instituţional vorbind ieri a fost o greşeală deliberată în care s-a nesocotit o regulă minimă de funcţionare în statul român. (…) Cred că a fost o jignire pe care românii nu au meritat-o”, a catalogat Geoană incidentul.

De asemenea, el a susţinut că cel mai probabil ministrul Apărării, Gabriel Oprea, va fi audiat în cadrul Senatului pentru a da explicaţii cu privire la acest incident. „Sunt convins că domnul ministru Oprea, că până la urmă ministerul Apărării execută astfel de evenimente, va trebui să ne explice lanţul de comandă obişnuit la un astfel de ceremonial, şi acolo să avem mai multă claritate cu privire la ce s-a respectat sau nu s-a respectat”, a mai declarat Geoană.

Preşedintele Senatului a mai precizat că a fost informat de absenţa şefului statului, Traian Băsescu, de la ceremonia de 1 Decembrie, şi că după ce a fost anunţat că ar fi trebuit să primească onorul gărzilor s-a pregătit cu o zi înainte. „Am fost informat că preşedintele lipseşte la nivelul protocolului, instituţional, din partea Preşedinţiei, am fost chiar pregătit pentru acest eveniment prin acel tip de prezentare a dispozitivului şi a elementelor de protocol necesare. Evident, ceva s-a întâmplat pentru că iniţial s-a mers pe o regulă normală, instituţională”, a mai explicat Geoană.

Modul de reprezentare şi desemnare a demnitarilor statului cărora li se acordă onorul militar cu prilejul ceremoniilor de sărbătorire a Zilei Naţionale a României nu sunt atribute ale Ministerului Apărării Naţionale (MApN), se arată într-un răspuns oficial al instituţiei, remis la solicitarea NewsIn. MApN susţine că nu este singurul organizator al paradei militare de 1 Decembrie, din Piaţa Arcul de Triumf, aceasta fiind pregătită împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul Protecţie şi Pază şi în colaborare cu alte autorităţi publice.

Totuşi, Serviciul de Protecţie şi Pază arată că nu s-a implicat în organizarea ceremoniilor de Ziua Naţională. „SPP nu a organizat defilarea de 1 decembrie. SPP nu decide cui i se dă onorul. SPP a participat doar la luarea măsurilor de securitate pentru demnitarii care au fost la faţa locului”, se arată în poziţia instituţiei.

Premierul Emil Boc a asistat miercuri la parada militară organizată în Capitală, cu ocazia Zilei Naţionale a României, la începutul ceremoniei primind onorul din partea Gărzii de onoare. Mircea Geoană susţine că el ar fi trebuit să primească onorul şi a invocat un ordin MapN din martie 2009, care precizează că onorul militar se acordă în următoarea ordine: preşedintelui României, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, primului-ministru, ministrului Apărării şi şefului Statului Major General.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă