19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportGeoana incearca sa-si rezolve mandat de sase ani

Geoana incearca sa-si rezolve mandat de sase ani

Mircea Geoana si-a aranjat ieri de Mos Nicolae viitorul pentru urmatorii patru ani. Presedintii filialelor PSD au fost convocati la Bucuresti pentru o repetitie inaintea congresului de duminica. In urma acestei sedinte, Mircea Geoana a anuntat ca partidul, „poporul pesedist”, cum ii place lui sa spuna, si-a exprimat dorinta ca mandatul de presedinte pe care il va obtine, asa cum este el sigur, duminica, sa fie pana in 2010. Totodata, Mircea Geoana l-a convins si pe Ion Iliescu sa renunte la planurile sale de a-i face surprize neplacute in ziua congresului acceptand sa fie presedinte de onoare al PSD. Geoana a venit cu o initiativa neobisnuita invitand presa sa faca parte duminica, in ziua congresului, din comisia de numarare a voturilor. „Daca doriti un reprezentant al dvs., poate sa participe pentru ca nu avem nimic de ascuns”, s-a aratat presedintele PSD extrem de transparent si deschis. Siguranta lui Geoana, bazata pe promisiunile pe care i le-au facut ieri presedintii de organizatii ca il vor vota, merge pana intr-acolo incat in cadrul conferintei de presa s-a aratat pe el insusi cu mainile, prezentandu-se deja ca viitorul presedinte al PSD si, mai mult decat atat, ca viitorul prim-ministru pe care PSD il va propune in cazul in care ar castiga alegerile. „Dupa congres vom oferi si un guvern alternativ, vom transforma departamentele in ministere alternative, iar presedintele partidului – adica eu – va fi viitorul prim-ministru”, a spus Geoana.
Pentru a contracara principalul argument al lui Sorin Oprescu impotriva candidaturii lui Geoana si anume acela ca la congresul din 2005 acesta a preluat partidul de la 35% in sondaje pentru a-l aduce astazi la 19-20%, a fost comandat un sondaj de opinie la Institutul lui Adrian Sarbu, finul lui Mircea Geoana. „I-am facut o observatie lui Sorin Oprescu, pentru ca prezinta sondajele cele mai defavorabile. Iata chiar astazi a aparut un sondaj facut de Institutul DATA Media, care spune ca PSD are 25,4%”, s-a laudat Geoana, refuzand sa raspunda intrebarilor ziaristilor referitoare la legaturile sale de rudenie cu patronul institutului care a realizat sondajul. Un alt sondaj de opinie facut tot pentru linistea lui Geoana si prezentat tot ieri a fost cel intern realizat de Vasile Dancu pe membrii PSD, sub titulatura de referendum. Conform declaratiilor lui Vasile Dancu, rezultatele acestui sondaj intern au aratat ca 73% din membrii PSD doresc ca presedintele partidului sa aiba mandat de patru ani si ca peste 60% doresc ca partidul sa candideze singur la alegeri, exprimandu-se impotriva realizarii acelei platforme sociale impreuna cu sindicatele.
Ieri a fost prezentata public lista finala a candidatilor care vor intra in lupta de la congres. Astfel, pe cele 17 functii scoase la concurs s-au inscris 41 de candidati. Pentru functia de presedinte candideaza, dupa cum se stie, Mircea Geoana, Sorin Oprescu, Antonie Iorgovan, iar pentru functia de secretar general se bat Miron Mitrea, Titus Corlatean si Serban Nicolae. Concurenta cea mai mare se inregistreaza insa pentru posturile de vicepresedinti, 15 la numar, numai patru dintre actualii lideri ai partidului inscriindu-se in cursa cu functiile deja asigurate deoarece nu au contracandidat. Acestia sunt Ioan Rus, care va fi vicepresedinte pe zona de nord-vest, Ilie Sarbu, vicepresedinte pe zona vest, Gheorghe Nichita pe zona de nord-est si Liviu Dragnea, vicepresedinte pentru reforma statului si descentralizare.


Duminica furtunoasa

Desi Geoana spera sa aiba parte de un congres linistit – de altfel a si declarat ca nu mai doreste un congres pana la 5 dimineata -, este posibil ca Sorin Oprescu si Antonie Iorgovan sa-i pregateasca o surpriza neplacuta. Se pare ca Antonie Iorgovan are misiunea sa sustina un discurs extrem de dur la adresa lui Mircea Geoana in timpul congresului in care sa-l acuze pe acesta ca a coborat partidul la 18% in sondaje, astfel incat delegatii sa fie mobilizati catre un vot negativ la adresa actualului presedinte. In functie de starea de spirit pe care Iorgovan o va genera in randurile delegatilor, Sorin Oprescu va decide duminica daca isi va retrage candidatura, simtind ca nu are sanse sa castige, sau va merge pana la capat, mizand pe dezamagirea pesedistilor fata de activitatea lui Geoana. De asemenea, o lupta interesanta se anunta intre Miron Mitrea si Titus Corlatean pentru functia de secretar general, in conditiile in care Mitrea este organizatorul congresului si deci cel care poate sa aranjeze jocurile in favoarea sa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă