14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSportGeoană îi cere lui Marga să retransmită Parlamentului lista cu propunerile de...

Geoană îi cere lui Marga să retransmită Parlamentului lista cu propunerile de ambasadori

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Mircea Geoană, îi cere ministrului de Externe, Andrei Marga, să retransmită Parlamentului propunerile de ambasadori pentru posturile vacante, având în vedere neregularităţile de la audierea din 24 aprilie.

Potrivit unui comunicat transmis MEDIAFAX, Geoană i-a adresat, miercuri, o scrisoare lui Marga cu privire la solicitarea sa, el subliniind în text că este “esenţială” analizarea de către Guvern a listei cu ambasadorii propuşi pentru diferite ţări, având în vedere “controversele care au însoţit desemnarea unor ambasadori ai României în ultima perioadă”.

“În contextul noilor priorităţi ale recent instalatului Guvern, este esenţial ca Executivul să analizeze şi să retransmită către Parlament lista cu ambasadorii propuşi pentru diferite ţări. Nevoia acestei analize şi actualizări este cu atât mai importantă în contextul controverselor care au însoţit desemnarea unor ambasadori ai României în ultima perioadă”, afirmă Geoană în scrisoarea adresată lui Marga.

De asemenea, Geoană menţionează că retransmiterea listei trebuie făcută în timp util pentru ca ambasadorii nominalizaţi să fie audiaţi de comisiile parlamentare de specialitate în actual sesiune a Legislativului.

“În numele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului României, vă adresez rugămintea de a ne retransmite lista cu propunerile Ministerului Afacerilor Externe pentru posturile de ambasadori rămase vacante, astfel încât audierea acestora în Comisiile de politică externă reunite să poată avea loc în limita timpului rămas din actuala sesiune parlamentară. Neregularităţile constatate la procedura de audiere din data de 24 aprilie 2012 impun reluarea acesteia la o dată cât mai apropiată”, afirmă Geoană în scrisoare.

Totodată, el argumentează că “realizarea obiectivelor de politică externă ale României este în mod indisolubil legată de o reprezentare corespunzătoare în străinătate, la nivel de ambasador, a ţării noastre”.

“Am toată încrederea că, printr-o colaborare exemplară a Guvernului cu Parlamentul, reprezentarea României la nivel internaţional, prin ambasadorii săi, se va face în cel mai adecvat mod posibil”, îşi încheie Geoană scrisoarea.

Ministrul Andrei Marga a declarat pe 17 mai că preşedintele Traian Băsescu a solicitat audierea din nou în comisiile de specialitate ale Parlamentului a Danei Constantinescu, ambasadorul propus pentru Italia, deoarece la precedenta şedinţă nu s-a întrunit cvorumul.

“În legătură cu ambasadorul din Italia, nu a avut cvorum comisia atunci când i-a dat avizul. De la Preşedinţie s-a cerut să se întrunească toate condiţiile legale şi de aceea aşteptăm acum să intre din nou în comisie”, a afirmat Marga.

Fostul preşedinte al Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean declara pe 24 aprilie, înainte de căderea Guvernului Ungureanu, că “slujitorii” lui Traian Băsescu din Parlament şi din MAE ar fi convocat ilegal o şedinţă a comisiilor de politică externă, pentru audierea unor ambasadori fără acordul opoziţiei de atunci, printre aceştia fiind şi propunerea pentru Italia.î

“Am descoperit că pe lista acestor ambasadori figurează o ţintă extrem de importantă pentru domnul Traian Băsescu, se numeşte postul de ambasador al României în Italia”, a afirmat Corlăţean.
El a acuzat că Dana Manuela Constantinescu, în prezent ambasador în Slovenia, ar fi o “sinecură politică”, afirmând că aceasta a fost şef serviciu în Ministerul Transporturilor, între 1996-1999, iar ulterior a fost numită de Traian Băsescu director general în acelaşi minister.

“Altfel spus, o colaboratoare apropiată a lui Traian Băsescu din anii anteriori, care nu are nicio legatură cu serviciul diplomatic de carieră (…) şi care acum a primit misiunea de la comandantul suprem de a rezolva alegerile parlamentare din toamna acestui an, unde se află o importantă comunitate românească”, a mai spus Corlăţean.

Procedural, MAE face propunerea de ambasador pentru un post. Aceasta se transmite la Guvern şi apoi la Preşedinţie. Preşedintele îşi dă acceptul, după care propunerea este trimisă la Comisiile de Politică Externă ale Parlamentului, care audiază candidatul şi dau un aviz consultativ. După audieri, şeful statului semnează decretul de trimitere la post, pe baza căruia ambasadorul prezintă scrisorile de acreditare.

Cele mai citite

Israelul face un abuz grav asupra Associated Press: i-a închis transmisiunea în direct a acesteia pe tema evenimentelor din Fâşia Gaza

Associated Press a anunţat că oficiali israelieni au confiscat o cameră video şi echipament de emisie aparţinând agenţiei de presă şi au închis transmisiunea...

Alina Gorghiu salută că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, din dosarul privind accidentul din localitatea 2 Mai, va fi transferată

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a salutat faptul că magistratul Ioana Ancuţa Popoviciu, care avea în soluţionare la Judecătoria Mangalia dosarul privind accidentul din localitatea...

Ciolacu se întoarce cu blugi turcești în coaliție. Cracul mai scurt e pentru PNL

Ilustrație: Marian Avramescu Deoarece, indiferent cât de mult rahat de Buzău ești pregătit să mănânci și să oferi în super anul electoral în curs,...
Ultima oră
Pe aceeași temă