8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportGeoană: Europa se află la un moment de răscruce, şi-a pierdut ambiţia...

Geoană: Europa se află la un moment de răscruce, şi-a pierdut ambiţia Criza rusească și mercantilismul arată acest lucru

Senatoru PSD, Mircea Geoană  a declarat,luni, la Eurosfat, că Europa se află într-un moment de răscruce, iar criza rusească şi mercantilismul care înfloreşte arată că aceasta şi-a pierdut ambiţia, potrivit Mediafax.

"Europa se află într-un moment de criză şi de răscruce cum n-a fost niciodatã de la începutul acestui minunat proiect, unicat în istoria umanităţii. Suntem prinşi într-o menghină multiplă, în care, evident, prima mare dilemă este către ce vrem să mergem şi către ce putem să mergem ca următoare etapă a integrării sau dezintegrării europene", a spus Mircea Geoană, în deschiderea celei de-a doua ediţii a Eurosfat.

Preşedintele Institutului Aspen a subliniat că, în prezent, există "o criză de legitimitate a constructului european", iar rata mare de absenteism, inclusiv în România, la ultimele euroalegeri arată "o dificultate a explicării către publicul general a însăşi ideii europene".

În acest context, el a precizat că "cei care se bazează pe maşinării de partid, pe mobilizarea electoratului propriu se uită, evident, mecanic la alegri, dar nu se uită calitativ la aceste alegeri".

Senatorul a susţinut că Europa se confruntă cu o criză "mult mai profundă şi mult mai perfidă" decât cea economică şi creează un val de cetăţeni eurosceptici şi euronihilişti.

"Mă uit şi la guverne de centru-dreapta, de centru-stânga, familia socialistă, familia populară, familia liberală încep să cedeze pas cu acestei acestei presiuni pe care un public tot mai morocănos o pune politic şi electoral asupra lor, iar schimbarea premierului francez este mai mult decât ilustrativă în această zonă", a punctat Geoană.

În opinia sa, "criza rusească şi acest mercantilism pe care-l vedem înflorind pas cu pas arată că, într-un fel, Europa şi-a pierdut ambiţia" şi ţările cele mai influente au "o agendă autolimitată din punct de vedere al unei Europe ca putere globală". "Nu poţi să fii o putere globală exclusiv pe forţă economică, ci pe soft power, ai nevoie de hard power, de asemenea", a mai spus senatorul Mircea Geoană.

Acesta a mărturisit că îi este "frică pentru proiectul european". "Nu vreau să intru în Europa la spartul târgului, am mai intrat în Imperiul Roman când a început declinul său. Nu mai vreau să se întâmple o dată aşa", a punctat preşedintele Institutului Aspen.

În ceea ce-i priveşte pe noii veniţi, Geoană a reproşat faptul că vocea acestora este "mult prea timidă" cu excepţia Poloniei.

"Vocea noastră este în continuare mult prea timidă, vocea noastră este în continuare mult prea puţin educată, vocea celor care nu sunt în zona euro astăzi nu se aude aproape de loc, cu excepţia Varşoviei care, când şi când, mai răbufneşte cu câte un puseu de mândrie naţională dar cu prea puţină dorinţă de a avea o voce comună", a punctat el.

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat că în mai, la fel ca la toate alegerile ţinute din 1979 încoace, "temele de politică naţională, temele domestice vor domina dezbaterea". "Nu cred că se va înregistra vreo surpriză, ştim cu toţii că aşa este şi doar demagogii ţin să readucă în prim-plan iluzia unei depăşiri a acestui nivel al dezbaterii politice domestice", a spus Preda.

Eurodeputatul a mai precizat că este interesant de văzut dacă nominalizarea unor candidaţi pentru şefia Comisiei Europene "va spori sau nu distanţa ideologică stânga-dreapta", mai ales că studii din ultimii ani arată o creştere a distanţei ideologice între PPE şi socialişti.

La rândul său, Grigorios Vassiloconstandakis, ambasadorul Greciei în România, a subliniat că alegerile din mai au loc în "cel mai interesant context din ultimii ani", cu provocări importante, precum criza economică, şomajul mare, în special în rândul tinerilor, recesiunea, criza sectorului bancare şi creşterea numărului de eurosceptici şi de xenofobi.

Ambasadorul elen, a cărui ţară deţine Preşedinţia rotativă a UE, a mai precizat că alegerile de anul aceasta sunt cu atât mai importante cu cât Parlamentul European are mai multă putere ca înainte. Astfel, PE stabileşte, împreună cu Consiliul de Miniştri, întregul buget al Uniunii, şi, pentru prima dată, ia parte la decizii importante, precum primirea altor state membre în UE şi liderul viitoarei Comisii Europene.

Eurosfat este un forum anual dedicat dezbaterilor pe teme europene şi reuneşte politicieni, reprezentanţi ai mediului de afaceri, precum şi membri ai societăţii civile.

Eurosfat 2014 este organizat la Palatul Parlamentului de către Europuls şi Centru Român de Politici Europene, sub înaltul patronaj al PE, al Preşedinţiei elene a Consiliului UE şi al Camerei Deputaţilor.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă