20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportGeoana, deranjat de conditiile PDL

Geoana, deranjat de conditiile PDL

» Cum social-democratii refuza constant cererea pedelistilor de a fi reconfigurata majoritatea si in teritoriu, la dosarele lui Nastase se aduna rapid noi subiecte de divergenta intre PSD si PDL. Pasajul Basarab, descentralizarea si Codurile din Justitie ameninta si ele sa stranga nori asupra coalitiei.

La o zi dupa ce pedelistii au pus din nou, prin intermediul ministrului Radu Berceanu, problema colaborarii la nivel local, spunand ca nu pot merge intr-un "ménage à trois" alaturi de PSD si PNL, din partea social-democratilor a venit inca un refuz transant. Oficiul de a respinge cererea partenerilor de coalitie a fost facut de presedintele PSD, Mircea Geoana, care a reiterat ideea libertatii acordate filialelor in ceea ce priveste asigurarea unei majoritati in plan local. "O spun fara nici un fel de tenta polemica: «ménage à trois» nu inseamna menajerie si, din punctul meu de vedere, libertatea pe care am acordat-o in mod democratic organizatiilor noastre judetene de a alege in functie de interesul partidului majoritatea pe care si-o doresc ramane neschimbata", a subliniat Geoana. seful social-democratilor a aratat totusi ca ar fi posibila colaborarea PSD-PDL in teritoriu daca organizatiile se inteleg in acest sens, dar a respins ideea unei conditionari.

 

Geoana i-a raspuns astfel si liderului PDL Vasile Blaga, potrivit caruia social-democratii nu ar avea incotro si trebuie sa renegocieze aliantele la nivel local. "«Incotro» este un cuvant mult prea difuz in zilele de azi. (…) Ne deranjeaza atunci cand exista o senzatie de preconditionare a aplicarii protocolului de astfel de situatii", a conchis Geoana. Totusi, ministrul de Interne, Dan Nica, a anuntat dupa sedinta de ieri a coalitiei ca PSD si PDL vor trimite in teritoriu echipe care sa discute cu colegii din judetele in care nu exista un protocol de colaborare.
Majoritatea in plan local constituie un al doilea punct esential de divergenta intre PSD si PDL, dupa ce dosarele fostului premier Adrian Nastase au reprezentat primul test serios picat de actuala coalitie de guvernare. Deputatii ar fi trebuit sa discute astazi raportul si contraraportul venite de la colegii juristi, dar introducerea pe ordinea de zi a fost amanata deoarece "alesii" au avut revelatia ca nu au aliniat propriul regulament la prevederile Legii fundamentale.

 

Concret, dupa ce judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca pentru inceperea urmaririi penale nu este necesar votul a doua treimi din numarul total al deputatilor, parlamentarii nu s-au grabit sa-si schimbe regulamentul si, in mod convenabil, si-au amintit de restanta de-abia ieri. Prin urmare, pedelistilor nu le-a ramas ieri decat sa faca, prin intermediul vicepresedintelui Gheorghe Flutur, un apel la "deblocarea dosarelor demnitarilor, aflate in Parlament", desi admit ca subiectul nu a fost abordat in sedinta saptamanala a coalitiei.

Un alt blocaj a figurat insa pe agenda de ieri a PSD si PDL: cel din Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Este vorba de continuarea exproprierii in zona Pasajului Basarab, actiune respinsa saptamana trecuta in urma votului "impotriva" dat de consilierii PSD. Potrivit unor surse, ordinul de a se pronunta "contra" ar fi fost primit de consilierii PSD de la Marian Vanghelie, care ar fi nemultumit de functiile primite in diverse institutii subordonate Primariei Capitalei, asa ca pedelistii au cerut ieri ajutorul conducerii PSD. Divergente in coalitia aflata la guvernare risca sa mai nasca atat proiectul privind descentralizarea administrativa a Romaniei, cat si adoptarea celor patru Coduri din Justitie. In privinta acestora din urma, in vreme ce Flutur a anuntat ca Executivul isi va asuma raspunderea in luna mai, Geoana a vorbit despre dorinta PSD de a organiza o dezbatere publica pe marginea acestora.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă