12.4 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSportFotbalVIDEO. Fiesta în Giulești. Rapid a sărbătorit centenarul alături de mii de...

VIDEO. Fiesta în Giulești. Rapid a sărbătorit centenarul alături de mii de suporteri

Clubul Rapid a sărbătorit, duminică, 100 de ani de la înfiinţare, mii de suporteri participând la o serie de evenimente organizate de-a lungul zilei în faţa şi în interiorul Stadionul Giuleşti.

Sărbătoarea a început încă de dimineaţă, de la ora 10:00, când în faţa arenei s-a deschis Street Food Festival. Pe Calea Giuleşti, devenită pietonală între Podul Grant şi Strada 9 Mai, fanii rapidişti s-au putut bucura de activităţi de recreere, spectacole, muzică şi food truck-uri.

Ploaia care s-a abătut asupra Capitalei după-amiază nu i-a alungat pe suporteri, aceştia rămânând în apropiere în aşteptarea spectacolului din interiorul arenei. Show-ul a debutat la ora 19:00 cu imnul României intonat de soprana Felicia Filip şi a continuat la ora 19:23 cu imnul clubului Rapid cântat de Orchestra Simfonică Bucureşti împreună cu cei aproximativ 10.000 de suporteri.

Galeria rapidistă a avut momentele sale în timpul spectacolului, animând atmosfera în mai multe rânduri, câteva dintre cântece fiind acompaniate de Orchestra Simfonică Bucureşti.

Au susţinut concerte mai mulţi artişti precum Connect-R, Horia Brenciu, Delia, Damian Drăghici Brothers, Rappa sau Teodora Dinu.

Fanii au aplaudat la scenă deschisă legendele Rapidului, fotbalişti care au făcut istorie în alb-vişiniu şi sportivi de la diferite discipline sportive medaliaţi la competiţii internaţionale.

Printre foştii fotbalişti şi antrenori ai grupării alb-vişinii care au participat la sărbătoarea centenarului s-au aflat Rică Răducanu, Mugur Bolohan, Zeno Bundea, Cristian Dulca, Ionel Ganea, Dorel Mutică, Ştefan Nanu, Răzvan Raţ, Emmanuel Godfroid, Adrian Iencsi, Carlos Cesinha, Mugurel Buga, Nicolare Grigoe, Robert Ilyeş, Viorel Moldovan, Valentin Negru, Marius Constantin, Daniel Niculae, Vasile Maftei, Cristiano Bergodi, Mircea Bornescu, Ovidiu Herea, Ionuţ Mazilu, Nicolae Vasile, Vladimir Bozovic sau Ionuţ Voicu.

La eveniment au participat şi jucătorii din lotul actual al echipei giuleştene împreună cu antrenorul Adrian Mutu.

„Cu momente superbe, cu altele mai grele, ai rămas acelaşi Făt Frumos al fotbalului românesc. Poveştile adunate într-un secol au umplut milioane de pagini de istorie. Suporterii tăi au fost întotdeauna un etalon de pasiune, demnitate şi fidelitate, fiind lângă tine indiferent de ligă. Ai câştigat trei titluri oficiale, sau doar atâtea ţi-au fost recunoscute, dar mereu ai impus respect şi ai fost admirat de adversari. Ai obţinut 13 cupe ale României şi alte trofee, cu care toţi ne mândrim. Numele tău a fost reprezentat cu onoare de jucători fabuloşi, ce au devenit legende. Europa a fost impresionată de rezultatele tale şi mereu ai ţinut steagul României sus. Ai scris istorie, iar viitorul este al tău! La mulţi ani, Rapidule! Să nu te schimbi niciodată! 100 spre Infinit!”, a fost mesajul clubului Rapid pe Facebook.

Clubul Rapid a fost înfiinţat la 25 iunie 1923 de un grup de muncitori de la Atelierele Griviţa CFR. De-a lungul timpului, clubul giuleştean a purtat mai multe denumiri precum CFR Bucureşti, Locomotiva Bucureşti şi Rapid Bucureşti, în palmaresul său figurând 3 titluri oficiale de campioană (1967, 1999, 2003), 13 Cupe ale României (1935, 1937, 1938, 1939, 1940, 1941, 1942, 1972, 1975, 1998, 2002, 2006, 2007), 4 Supercupe ale României (1999, 2002, 2003, 2007), 1 Cupă a Ligii (1994) şi 2 Cupe Balcanice (1965, 1966).

Rapid este prima echipă românească ajunsă în finala unei competiţii europene intercluburi: Cupa Europei Centrale (1940 – finala cu Ferencvaros Budapesta nu s-a mai disputat din cauza războiului). De asemenea, gruparea giuleşteană are cel mai lung parcurs european al unei echipe româneşti într-o competiţie continentală intercluburi: 16 meciuri în Cupa UEFA, ediţia 2005-2006. Cele mai mari performanţe în Europa ale formaţiei alb-vişinii sunt reprezentate de participările în faza sferturilor de finala ale Cupei Cupelor (1972-1973) şi Cupei UEFA (2005-2006).

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă