4.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSportFotbalStudiu: Loviturile de cap ar putea fi eliminate din fotbal

Studiu: Loviturile de cap ar putea fi eliminate din fotbal

Regulamentul fotbalistic poate suferi o modificare majoră în viitor, în sensul interzicerii lovirii balonului cu capul. În cazul în care studiile vor confirma faptul că acest procedeu afectează creierul jucătorilor, UEFA și FIFA s-au arătat dispuse să ia măsurile care se impun pentru a proteja sănătatea sportivilor.

O asemenea modificare ar avea efect și asupra domeniului pariurilor sportive. Foarte mulți operatori, precum Mozzart pariuri, permit pronosticuri pe modalitatea prin care se va înscrie într-un meci, printre opțiuni fiind și selecția „cu capul”.

În luna iulie a acestui an, English Football Association, forul care coordonează mișcarea fotbalistică în Anglia, a recomandat că jucătorii să evite să mai lovească mingea cu capul dacă balonul a fost transmis de la o distanță de peste 35 de metri. Recomandarea este valabilă atât pentru meciuri oficiale, cât și pentru antrenamente. Totuși, așa cum a recunoscut Nuno Espirito Santo, managerul lui Tottenham, cluburile au ignorat-o.

Ifab: „Deocamdată ne concentrăm asupra comoțiilor”

Conducerea Asociației Internaționale a Fotbalului (IFAB) a admis că ia în considerare modificarea legilor jocului, însă numai în cazul în care studiile vor demonstra că loviturile de cap reprezintă un pericol concret. „Poate că în viitor, la un moment dat, vom aborda și această problemă, atunci când ne vom putea baza pe mai multe informații. Deocamdată, ne concentrăm asupra comoțiilor produse în cazul ciocnirii dintre doi jucători sau în urma contactului cu bara porții sau cu solul”, a declarat Lukas Brud, președintele executiv al Ifab.

Organizațiile care luptă împotriva afecțiunilor creierului susțin că sunt destule dovezi pentru a se acționa măcar în sensul limitării numărului de lovituri de cap într-un meci. Doctor Judith Gates, co-fondator al „Head of Change”, este de părere că „există o asociere care nu poate  fi negată între lovirea mingii cu capul și bolile neurodegenerative”. La rândul său, profesorul Willie Stewart, expert în domeniu, a arătat că fotbaliștii sunt de trei ori și jumătate mai predispuși la boli neurodegenerative decât persoanele „obișnuite”. Riscul ajunge la 500% în cazul fundașilor, care lovesc mingea cu capul de cele mai multe ori.

Trebuie făcute mai multe investiții

Pe de altă parte, Dr. Greg Wood, de la departamentul de Psihologie și Exerciții Sportive al Universității Metropolitane din Manchester, este de părere că nu există suficiente studii care să indice nivelul ridicat de pericol reprezentat de lovirea mingii cu capul: „Trebuie făcute mai multe investiții în cercetarea acestui domeniu, iar fondurile trebuie să vină de la FIFA, de la federații, de la cluburi, de la cei care sunt implicați în fenomen. Fotbalul este o industrie de multe miliarde de euro”.

Sunt numeroase organizațiile care cer ca entitățile din fotbal să aloce resurse pentru cercetări asupra riscurilor la care se supun jucătorii. Peter McCabe, președintele executiv al fundației Headway, a declarat pentru presa engleză că toate semnalele de alarmă trase au fost ignorate.

Fanii britanici, care se bucură la un corner la fel de mult ca și pentru o lovitură de la 11 metri, nici nu vor să audă de interzicerea loviturilor de cap. În fiecare sezon de Premier League, aproximativ 20% din goluri sunt marcate cu capul. Loviturile de colț nu ar mai avea niciun farmec pentru englezi, ar dispărea pasa lungă, ca și rolul de „target man”, deținut de atacanții masivi ca stau în centrul defensivei adverse și deviază baloanele cu capul. „Nouă, britanicilor, ne-ar fi foarte greu să practicăm un astfel de fotbal. Noi suntem obișnuiți să ne construim jocul pe loviturile de cap”, a declarat Gavin McCann, fostul mijlocaș al lui Sunderland. Rămâne de văzut dacă vor apărea studiile solicitate de FIFA și de UEFA. Deocamdată, ne putem bucura de goluri înscrise cu reluări spectaculoase de cap.

Cele mai citite

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă