25.7 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăSportFotbalSpania, noua regină a fotbalului feminin. Ibericele au câștigat Cupa Mondială

Spania, noua regină a fotbalului feminin. Ibericele au câștigat Cupa Mondială

Spania a câştigat în premieră Cupa Mondială de fotbal feminin, după ce s-a impus cu 1-0 în fața Angliei, în finala disputată pe „Stadium Australia” din Sydney.

În faţa a peste 75.000 de spectatori veniți să asiste la finala de la Sydney, naționala de fotbal feminin a Spaniei și-a trecut în palmares primul titlu mondial. Aflată la doar a treia participare la un turneu final de Campionat Mondial, după edițiile din 2015 și 2019, naționala iberică a dominat Anglia, deținătoarea titlului european, la toate capitolele. Unicul gol al partidei a fost înscris de căpitanul Olga Carmona Garcia, în minutul 29, cu un șut perfect. „Furia Roja” a continuat să fie periculoasă, iar Aitana Bonmati a trimis mingea în bară pe final de primă repriză. În minutul 70, Jenni Hermoso putea face 2-0, dar Mary Earps a apărat lovitura de pedeapsă executată de jucătoarea spaniolă.

Spania a devenit astfel cea de-a doua națiune care câștigă Campionatul Mondial de fotbal atât la masculin (2010), cât și la feminin.

Un gest controversat a avut loc în timpul festivității de premiere. Luis Rubiales, preşedintele Federaţiei Spaniole de Fotbal, a sărutat-o pe gură pe jucătoarea Jenni Hermoso, în timp ce o ţinea de cap. Imaginile surprinse pe podiumul de premiere s-au viralizat și criticile nu au contenit să vină la adresa lui Rubiales.

Pentru a liniști apele, jucătoarea spaniolă a postat un mesaj în care a explicat gestul: „Preşedintele şi cu mine avem o relaţie excelentă, comportamentul său cu noi a fost perfect şi a fost doar un gest de afecţiune şi de mulţumire”.

Pentru acest turneu final, FIFA a alocat 110 milioane de dolari, sumă care a fost împărțită de cele 32 de echipe participante, proporțional cu performanțele obținute în competiție. Pentru că a cucerit trofeul, Spania a fost premiată cu 4,3 milioane de dolari.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

A intrat în vigoare actul privind Europa interoperabilă pentru servicii publice mai bine conectate pentru cetățeni și întreprinderi

Actul privind Europa interoperabilă, care a intrat în vigoare va facilita schimbul transfrontalier de date și va accelera transformarea digitală a sectorului public. Acesta...

Prețul petrolul a înregistrat o creștere după atacul Iranului asupra Israelului

Iranul a lansat sâmbătă seara târziu drone explozive și rachete asupra Israelului, ca represalii la un presupus atac israelian asupra consulatului său din Siria la 1...

Turcia se teme de un potențial “război regional”

Turcia și-a exprimat duminică preocuparea față de escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, în urma atacurilor iraniene asupra Israelului în timpul nopții, subliniind temerea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă