21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportFotbalSpania, noua regină a fotbalului feminin. Ibericele au câștigat Cupa Mondială

Spania, noua regină a fotbalului feminin. Ibericele au câștigat Cupa Mondială

Spania a câştigat în premieră Cupa Mondială de fotbal feminin, după ce s-a impus cu 1-0 în fața Angliei, în finala disputată pe „Stadium Australia” din Sydney.

În faţa a peste 75.000 de spectatori veniți să asiste la finala de la Sydney, naționala de fotbal feminin a Spaniei și-a trecut în palmares primul titlu mondial. Aflată la doar a treia participare la un turneu final de Campionat Mondial, după edițiile din 2015 și 2019, naționala iberică a dominat Anglia, deținătoarea titlului european, la toate capitolele. Unicul gol al partidei a fost înscris de căpitanul Olga Carmona Garcia, în minutul 29, cu un șut perfect. „Furia Roja” a continuat să fie periculoasă, iar Aitana Bonmati a trimis mingea în bară pe final de primă repriză. În minutul 70, Jenni Hermoso putea face 2-0, dar Mary Earps a apărat lovitura de pedeapsă executată de jucătoarea spaniolă.

Spania a devenit astfel cea de-a doua națiune care câștigă Campionatul Mondial de fotbal atât la masculin (2010), cât și la feminin.

Un gest controversat a avut loc în timpul festivității de premiere. Luis Rubiales, preşedintele Federaţiei Spaniole de Fotbal, a sărutat-o pe gură pe jucătoarea Jenni Hermoso, în timp ce o ţinea de cap. Imaginile surprinse pe podiumul de premiere s-au viralizat și criticile nu au contenit să vină la adresa lui Rubiales.

Pentru a liniști apele, jucătoarea spaniolă a postat un mesaj în care a explicat gestul: „Preşedintele şi cu mine avem o relaţie excelentă, comportamentul său cu noi a fost perfect şi a fost doar un gest de afecţiune şi de mulţumire”.

Pentru acest turneu final, FIFA a alocat 110 milioane de dolari, sumă care a fost împărțită de cele 32 de echipe participante, proporțional cu performanțele obținute în competiție. Pentru că a cucerit trofeul, Spania a fost premiată cu 4,3 milioane de dolari.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

România, aur în „proba regină” a canotajului, la Europenele de la Szeged

Barca feminină de 8+1 a României a cucerit medaliile de aur în finala disputată duminică la Campionatele Europene de la Szeged. România a încheiat...

Ministrul de externe thailandez demisionează neașteptat

Ministrul de externe thailandez Parnpree Bahiddha-Nukara a demisionat, a anunțat duminică guvernul, după ce a fost înlăturat din funcția de vicepremier în cadrul unei...

FOTO. Parcul Liniei din sectorul 6, în faza a doua. Este cel mai lung parc liniar din Europa

Parcul Liniei 2 din Sectorul 6 al Bucureștiului a fost inaugurat duminică, fiind a doua fază a acestui proiect ambițios. Amenajat de Primăria Sectorului...
Ultima oră
Pe aceeași temă