14.3 C
București
joi, 17 octombrie 2024
AcasăSportFotbalHelmuth Duckadam cere pensii viagere pentru eroii de la Sevilla! „Merităm din...

Helmuth Duckadam cere pensii viagere pentru eroii de la Sevilla! „Merităm din plin!”

Fostul portar Helmuth Duckadam se implică în scandalul rentelor viagere, susținând că și jucătorii Stelei care au câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 merită să fie incluși pe lista beneficiarilor.

Scandalul legat de rentele viagere pentru sportivii români a luat amploare în ultimele zile, tot mai mulți foști mari performeri semnalând faptul că veniturile pe care le primesc au fost „înghețate” la nivelul din 2017. Sportivi din diverse discipline și-au unit vocile și au solicitat autorităților actualizarea acestor rente, conform evoluției salariului mediu brut pe economie, care a crescut semnificativ în ultimii șapte ani.

Sportivii cer actualizarea rentelor viagere înghețate

Potrivit actualei legislații, renta viageră este calculată în funcție de salariul mediu brut și de performanțele sportive obținute, în special pentru medaliile de aur la Jocurile Olimpice și campionate mondiale și europene. Însă, din 2017, nu au fost făcute actualizări ale acestor sume, deși salariul mediu brut a crescut considerabil, de la 3.327 de lei în octombrie 2017 la 8.580 de lei în iulie 2024.

Fița Lovin, fostă campioană europeană, a declarat recent pentru Gazeta Sporturilor că mai mulți sportivi au început să depună plângeri prealabile la Agenția Națională pentru Sport (ANS) și intenționează să meargă în instanță pentru a cere nu doar reactualizarea rentelor, ci și dobânzi și penalități pentru anii în care nu au beneficiat de indexările legale.

Duckadam: „Și noi merităm renta viageră”

În acest context, Helmuth Duckadam, eroul finalei de la Sevilla din 1986, s-a alăturat celor care cer dreptate, subliniind că și fotbaliștii Stelei, care au câștigat cea mai importantă competiție din istoria fotbalului românesc, merită să fie incluși pe lista celor care primesc rente viagere. Duckadam a remarcat că deși au trecut aproape 39 de ani de la performanța lor, nu s-a găsit o soluție pentru a-i premia și pe aceștia, deși sunt recunoscuți ca autori ai uneia dintre cele mai mari realizări sportive ale României.

„Din păcate, nici noi, prin Emeric Ienei sau Anghel Iordănescu, nu am făcut nimic în acest sens. Sper că până la aniversarea de 40 de ani de la acea performanță, pe 7 mai 2026, să ne putem bucura și noi de o pensie viageră, pe care o merităm din plin!”, a declarat Duckadam.

Dragos Soneriu
Dragos Soneriu
Dragoș are o vastă experiență în domeniul jurnalismului sportiv și al comentariilor sportive, activând pe principalele canale de televiziune din România. În prezent, este comentator sportiv la Antena 1 pentru competiții importante de fotbal, tenis, înot și polo. Anterior, între februarie 2021 și septembrie 2022, a fost redactor pentru Sport.ro, contribuind la scrierea știrilor și administrarea paginilor de social media ale site-ului.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă spune că va cere prelungirea termenului pentru PNRR cu cel puțin doi ani

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că va solicita extinderea termenului de implementare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu cel puțin...

Două tinere au fost reținute sub acuzația că au tâlhărit mai mulți bărbați cărora le promiseseră servicii sexuale

Două tinere din județul Brașov, în vârstă de 23 și 21 de ani, au fost reținute de polițiști sub acuzația de tâlhărie, după ce...

4 verificări fundamentale de efectuat în interiorul casei tale înainte de sezonul rece

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă